Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Szalmaház a földrengés sújtotta térségek számára

Szalmaház a földrengés sújtotta térségek számára

2010. április 19. - Darqo

A PAKSBAB (Pakistan Straw Bale and Appropriate Building) egy non-profit szervezet, mely a 2005-ös Észak-Pakisztáni földrengésre válaszul jött létre. Küldetésük, hogy az általuk alkalmazott olcsó szalmabálás megoldással, illetve más megfelelő építési módszerekkel alkalmazkodjanak a természeti erők hatásaihoz és javítsanak a fejlődő országok lakóinak életén, különös tekintettel a földrengés sújtotta területekre.

A PAKSBAB nevéből is adódóan szalmát használ az „építőkövek” kiváltására, melyet mezőgazdasági melléktermékből állítanak elő. Az eljárás számos előnyt kínál, beleértve az energiahatékonyságot, a természeti, nem mérgező anyagok alkalmazását és nem utolsósorban a költséghatékony kivitelezést.

A helyben rendelkezésre álló megújuló anyagokkal, a helyi munkaerővel és a hagyományos építési technikákkal házaink akár 80%-kal több energiát takarítanak meg és mintegy 50%-áig ellenállóbak a földrengésekkel szemben, mint elődeik.

A Reno-i University of Nevada támogatásában egy földrengés-előrejelző szimulációs rendszer tesztjén a Richter-skála szerinti 8-as erősségű rengéseknek is ellenállt. Sérülések persze érték a házat, de megállapították, hogy az anyagfelhasználás miatt jóval kisebb arányban okozna sérüléseket, amennyiben összedől. Az előállítási költségek hozzávetőlegesen 2.250 dollárt emésztenek fel, ami valóban elérhetőbb perspektívát jelent a fejlődő országok szegényei számára.

via: Ecofriend

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr891933696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása