Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Expo Yeosu 2012

Expo Yeosu 2012

2010. február 12. - Darqo

Még fel sem ocsúdhatunk a 2010-es Sanghaji Világkiállításból, máris készülhetünk a koreai Yeosu-ban (ejtsd: Joszu) megrendezendő újabb univerzális változatára, mely az „élő óceán és partja: forrásaink sokfélesége és fenntartható tevékenységeink” témakörét járja körül.

Eddig két tervpályázat látott napvilágot: az egyik a Ginseng Chicken tervezésében felvázolt SuperOcean névre hallgató komplexum. A projekt fő attrakciója egyfajta „mintavételezés” az óceánból, mely a vizet egyfajta emelőszerkezettel a talajfelszín fölé emeli, így tárva fel a rejtett mélytengeri lehetőségeket. A tervezők az óceánok elvont és többdimenziós kérdéskörének vizsgálata közben rájöttek, hogy a „mélység” érzetének keltésével tudnák a leginkább megmutatni az emberek számára ennek lényegét. Az épületbe érkezve a látogatók különböző, átlátszó fedelű víz alatti alagutakon keresztül csodálhatnák meg az élővilág-kiállítást, míg beérnek a hatalmas csarnokba, az emelőszerkezet alá. Az ötlet annyira nem nevezhető újnak, hiszen a Cápa című el Zs-kategóriásodott ikszedik részében már láthattunk hasonlót. Remélhetőleg az ott látottakon keresztül sikerül majd megoldani, hogy a hatalmas élőlények ne köszönhessenek be a látogatóknak testközelből.

A Yeosu Expo pályázatán harmadik helyezést elért terv a Studio Nicoletti Associati által elkészített nagy kék bálnát formázó épület. A távolról is jól kivehető forma szeretné felhívni a figyelmet a törékeny ökoszisztéma védelmének fontosságára. A téma megrendítően reprezentálja majd az óceán élővilágának kizsákmányolását, a partra vontatott hatalmas élőlények szimbolikus képét.

 

VIA: ArchDaily-SuperOcean, ArchDaily-Nicoletti

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr81751754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása