Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

High-tech  Eco-Jurta némi Skywalker utánérzéssel

High-tech Eco-Jurta némi Skywalker utánérzéssel

2010. január 26. - Mocca

Belső Mongólia, e szélsőséges időjárásáról is ismert kínai tartomány a helyszíne az „Ordos 100” projektnek, melynek célja egy olyan passzív ház felépítése, amely az évszakok közötti, olykor 80-90 Celsius fokos ingadozásokat - a nyáron kíméletlenül tűző nap energiáját, illetve a hosszú és dermesztő tél méteres havait - nem sokként éli meg, annál inkább a saját és a benne élők létfenntartására, sőt komfortjának növelésére alakítja át, zöld high-tech technológiát alkalmazva.

Az alábbi kísérleti házat tervezői, a Multiplicities New York és fő ügyfele a Jiang Yuan Water Engineering, nemes egyszerűséggel „X” háznak nevezték el, ami azt jelenti, hogy konkrétan ilyen formájú speciális csatornákkal „szőtték” keresztül-kasul az építményt. A szabad szemmel természetesen nem látható, viszont hihetetlenül hatékony háló, egyfajta energia cellaként működve feleslegessé tesz olyan energiazabáló és környezetszennyező technológiák beépítését, mint például a légkondicionáló vagy a kazán.

 

Az épület alapanyagául egy speciális technológiával égetett hőtároló fekete téglát, míg külső burkolatához termosztát feladatokat ellátó fehér kvarcot fognak alkalmazni. Funkciójának eleget téve ez a tégla, mint a ház „fekete tüdeje” napközben magába szívja és eltárolja a nap melegét, amit a különleges eljárással kezelt és felvitt kvarcbevonat szó nélkül beenged a falak mögé, napmentes, téli vagy éjszakai periódusokban tökéletesen kontrollálva a többszintes építmény hőháztartását.

Vállalkozó kedvű, valamint éppen házépítés előtt álló környezettudatos érdeklődők, itt, itt és itt bővebben elmélyedhetnek a témában.

Zárszó gyanánt annyi személyes engedtessék meg nekem, hogy elmondjam, a poszt írása alatt folyamatosan valami megmagyarázhatatlan déjà vu érzés mocorgott bennem egészen addig, amíg hirtelen bevillant egy emlékfoszlány, egy Tatooine nevű bolygóról, egy messzi-messzi galaxisból...

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr581704964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása