Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az IKEA meghirdeti az alvás forradalmát! - IKEA 2020 (x)

Az IKEA meghirdeti az alvás forradalmát! - IKEA 2020 (x)

2019. szeptember 04. - Darqo

ikea_katalogus_2020.jpg

Imádtam az IKEA új katalógusának bemutatóját, nem csak a helyválasztás vagy a 2020-as újdonságok miatt, hanem mert az egyik (számomra mindenképpen) legfontosabb téma köré szervezték az egész eseményt, ez pedig a pihenés, kikapcsolódás, alvás. Hajlamosak vagyunk inkább lemondani ezekről, hogy megfeleljünk a társadalmi elvárásoknak és/vagy még több bevételt termeljünk, a lehető legkárosabb dolgot téve ezzel a testünkkel, lelkünkkel és az egészségünkkel.

Szerencsére egyre hangosabban szólnak azok a vélemények, hogy a megfelelő mennyiségű pihenésre és alvásra oda kell figyelnünk, különben szó szerint belehalunk. Muszáj lenne egyre inkább tudatosan odafigyelni az elegendő pihenésre, illetve arra is, hogy ezt a többi embertársunk számára is biztosítsuk (hangos szomszédok, óbégató, részeg turisták, diákok, motor/autóbőgető embertársak stb., HELLÓ...), ha csak nem akarunk mindenkit legyilkoló zombikat csinálni a szűkebb vagy tágabb környezetünkből.

746abb16-3e64-465e-9181-480d230e6e07.JPG

Szóval, az idei nyár utolsó hőhullámának közepén, a MOM Sportközpont kültéri medencéjének vágyfokozó közelségében kialakított mini bemutatóterem és Alvóbár mellett tartott sajtótájékoztatón, egy neurológus és pszichológus szakértőkkel közös kerekasztalbeszélgetés közben megtudhattuk, hogy milyen tényezők befolyásolják alvásunkat, mindez hogyan hat ki életminőségünkre, valamint az IKEA lakberendezője az ősz trendjei mentén többek között arról beszélt, hogy hogyan érdemes kialakítani a megfelelő alvókörnyezetet.

A Budapesti Alvásközpont legutóbbi kutatásából kiderült, hogy a magyar lakosság több mint 31%-a szenved valamilyen alvászavarban, ezzel meghaladva az európai átlagot, amely 29%. A közel ezerfős felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek majd fele (46%) hosszabb ideje él együtt alvási gondokkal, illetve 15%-ának vannak munkavégzési gondjai emiatt.

alvas_forradalma.jpg

Dr. Vida Zsuzsa neurológus és alvásszakértő alváshigiéniás tanácsa:

„Fordítsunk figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására, így a tiszta levegőjű, csendes, sötétített szoba, pihentető hangulat megteremtésére, a megfelelő páratartalomra, a megfelelő keménységű matracra, párnára, plédre és ágyneműre.”

Nagyon érdekes adat, hogy a villanykörte feltalálása előtt másfél-két órával többet, azaz legalább 10 órát aludtak az emberek, az egyre gyorsuló világban ez az idő csak csökken, és egyre rendszertelenebbül is alszunk, ami legalább 120 alvásbetegség kialakulásához vezet, sőt nem túlzás azt állítani, hogy ez halálos fenyegetést jelent a számunkra.

megfelelo_alvasi_kornyezet.jpg

Mikor beszélünk alvászavarról?

„Akár elvalvási nehézségekkel küzdünk, akár az éjszakai ébredések okoznak gondot, a végeredmény ugyanaz: napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, koncentrációs problémák. Alvászavarról beszélünk, ha a panaszok a beteg mindennapi életminőségét rontják, lehetetlenné teszik vagy teljesítőképességét csökkentik.” – árulta el Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, alvásszakértő, a Magyar Alvás Szövetség szakmai elnöke.

 

„Majdnem mindenki, életében legalább egyszer megtapasztalja ezt a problémát, azonban sokan nem ismerik fel, vagy nem vesznek tudomást róla. Az alvászavarok okozta egészségkárosodás minimum a globális népesség egyharmadát érinti” – tette hozzá.

virag_motivum.jpg

Életritmus vs. bioritmus

Legyen szó akár a fény- és információszennyezésről, akut stresszről, emocionális sokkról, megterhelő élethelyzetről, vagy a társadalmi szerepek felhalmozásáról, mindezek hatással vannak bioritmusra, így az alvás minőségére. A jó alvás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, a kialvatlanság számos kedvezőtlen folyamatot indíthat el a szervezetben, melyek hatására megnő többek között a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és a mentális betegségek kockázata is.

megnyugtato_kek.jpg

Dr. Vida Zsuzsanna a következő alváshigiénés tanácsok betartását javasolja:

  • Tartsunk szigorú napirendet! Lehetőleg mindig azonos időben keljünk fel és feküdjünk le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt.
  • A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával már ne végezzünk megerőltető tevékenységet!
  • A lefekvés előtti órákban ne fogyasszunk erős, zsíros ételeket, alkoholt és ne dohányozzunk!
  • Korlátozzuk a koffein tartalmú italok fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban!
  • Alakítsunk ki megfelelő elalvási szokásokat! Legyen rutinszerű a tisztálkodás, fogmosás.
  • Az elalvást segítheti a könnyű vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal és a relaxáció (pl. zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok).
  • Lehetőleg ne aludjunk napközben, kivéve, ha speciális alvásproblémánk miatt az orvos ezt kéri.
  • Ne feküdjünk le túl korán, és ha fél órán belül nem alszunk el (illetve, ha felébredünk éjszaka és képtelenek vagyunk visszaaludni) keljünk fel az ágyból, menjünk át egy másik szobába, és ott olvassunk, pihenjünk. Ilyenkor ne együnk, ne igyunk, és ne dohányozzunk. Csak akkor térjünk vissza az ágyba, ha már kellően álmosak vagyunk. Próbáljuk az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.
  • Ébresztőórát/telefont az éjszaka során tartsuk lefordítva, és az éjszakai felébredések során ne nézzünk automatikusan rá!
  • Ne együnk, ne tévézzünk, ne dolgozzunk a hálószobában!
  • Amennyiben alvászavara tartósan fennáll, mindenféleképpen kérje szakember segítségét!

 

További részletek, szakmai tanácsok az alvás és alvászavarok kapcsán a napialvas.hu oldalon érhetőek el.

 

Az IKEA hagyományosan minden év augusztusában jelenteti meg az új katalógusát, az alvás mellett ez volt a másik fő téma a sajtótájékoztatón. A 2020-as lakberendezési magazin fő témája a megfelelő alvókörnyezet megteremtése a kiadós pihenéshez otthon. Az IKEA lakberendezőjétől megtudhattuk, hogy a Svéd gyökerek és tradíciók inspirálták az idei őszi lakberendezési trendeket az IKEA-nál. A hangulatot és a formavilágot az egyszerűség, merészség, játékosság, szabadszelleműség és a funkcionalizmus jellemzi. Emellett dominálnak a piros és a kék szín árnyalatai, valamint a svéd népi motívumok ihlette kézzel szőtt, kötött és hímzett minták, amelyek melegséget varázsolnak az otthonokba.

szinekkel_es_mintakkal_a_harmoniaert.jpg

Hagyományok és természetesség a főszerepben

Ahogy egyre hűvösödnek és rövidülnek a nappalok, jól esik otthon kényelembe húzódni, több időt ott eltölteni. Ebben az időszakban sokan törekednek olyan meghitt atmoszférát kialakítani, amely kellemes pihenést és feltöltődést nyújthat. Ennek megteremtéséhez idén az IKEA visszanyúlt a svéd gyökerekhez és olyan kollekciókat alkotott, amelyek melegséget és kiegyensúlyozottságot varázsolnak otthonunkba.

Fromann – Finta Valéria, az IKEA lakberendezője szerint rohanó és digitalizált világban fontos a természet-közeliség hangsúlyozása, ezért jelennek meg a lakberendezésben a természetből merített motívumok, mint például levelek, virágok vagy madarak. Az anyaghasználatot tekintve is a természetes és újrahasznosított anyagokra irányul a figyelem. Dominálnak a kézzel megmunkált, durván textúrált fafelületek, valamint fókuszba kerülnek a világos fa anyagok mint például a nyír, a kőris, a juhar és a fenyő.

piros_es_kek_dominancia.jpg

Hangulatteremtő színpaletta

A nyugtató, kikapcsoló környezet létrehozásához elengedhetetlen a színek megfelelő kombinációja. Ehhez az IKEA idén a piros és a kék mint két fő domináns szín összes árnyalatát hívja segítségül. A hideg színek közül a zöld valamennyi tónusa a halvány mentától a fűzöldön át a smaragd és méregzöldig a nyugalmat sugározzák. Hasonlóan a kék színhez, amely akár a kreativitásunkra is pozitív hatással lehet. Az IKEA lakberendezője szerint a meleg színek közül a piros, a pink, a narancs, akár együtt is hódítani fog. Ezek a színek energetizálnak, feldobnak, vidámságot sugároznak, és közös bennük, hogy bármelyik otthon hangulatához remekül passzolnak a minimalistától, a bohém és fiatalos színkavalkádon át, a tradicionálisabb skandinávig.

termeszetes_anyagok.jpg

Otthonok személyre szabva

A kényelmes és jó minőségű otthon kialakítása a legtöbb ember számára vágyott cél, azonban, hogy ez kinek mit jelent, függ a különböző életszakaszoktól, életkortól, és attól, hogy hol és kivel él együtt. A 2020-as IKEA katalógus hat otthonon keresztül, különböző helyzeteket és megoldásokat mutat be. Illusztrálja az eltérő érzelmi szükségleteket, miközben könnyen követhető ötletekkel szolgál, amelyek a jó alvást segítik elő.

A három jó barát otthona a valahová tartozást mutatja be, miközben szobáik egyedi személyiségüket tükrözik. A friss nyugdíjas új életszakaszába lépve, saját magának tetsző életet szeretne élni tudatosan, a jelenre figyelve. Egy fiatal család a maximális teret kihasználva egy biztonságos szigetet hoz létre maguk számára. A kényelem megvalósulhat az ellentétek vonzásában, úgy ahogy egy fiatal pár otthonában összeköltözés után. A katalógusban megjelenített egyik otthonba beköltözik a nagymama, és egy kisbabával is bővül a család, egy kis kreativitással így is juthat mindenkinek elég hely a pihenéshez. A héttagú család pedig egy nem túl tágas otthonban él, ahol okos megoldásokkal kell elérniük az egyensúlyt a boldog együttlét és a szükséges egyedüllét között.

harmonizalo_szinvilag.jpg

Az IKEA fenntarthatósági irányelvei mentén idén már nem postázza katalógusait, így a példányszámot majd 80%-kal csökkentette a Magyarország – Csehország – Szlovákia régióban. A nyomtatott lakberendezési magazint az IKEA három magyarországi áruházának vevőszolgálatán vehetik kézbe a vásárlók, az online kiadvány ezen a linken érhető el.

sved_motivumok.jpg

vilagos_szinek_temreszetes_anyagok.jpg

6f866929-406e-4b6b-9698-78c7fb88a611.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6715035996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása