Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Szedd te is! Van mit...

Szedd te is! Van mit...

2011. április 22. - Darqo

Szétszórt újságok, mekis csomagolópapír, a hozzá tartozó üdítőspoharak, flakonok, sörös/boros/pezsgős/rövidesüvegek tömkelege egyben és/vagy széttörve, összehugyozott/hányt házfalak/aszfalt...A jó idő beköszöntével egyre többen özönlenek ki az utcákra, beindulnak az éjszakai bulihegyek barátokkal, jobbnál jobb programokkal, és egyre több szeméttel a környezetünkben.

Csak kapkodom a fejem, hogy a szépen feltakarított utcák egy-egy jól sikerült este után, reggelre milyen retkessé képesek változni. Azt hinném, hogy manapság, amikor egyre többen döntenek a környezettudatos gondolkodásmód mellett, visszaszorulóban van az emberi igénytelenség, de sajnos nem; még mindig rendkívül igénytelenek vagyunk!

Éppen ezért örülök minden olyan kezdeményezésnek, ami ezen próbál változtatni. Ilyen az április elején útjára indított Te szedd! akció, amelynek keretében május 21-én nagyszabású hulladékgyűjtési programot szerveznek. A Magyarország egész területére kiterjedő projekt célja: Magyarország elhagyott hulladékainak felszámolása.

Ha téged is zavar, hogy országszerte utcákat, parkokat, erdőket önt el a szemét, akkor érdemes csatlakozni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Önkéntes Központ Alapítvány együttműködésében létrejövő akcióhoz.

2011 az Önkéntesség Európai Éve, kellő odafigyeléssel, összefogással elősegíthetjük környezetünk megóvását. Számos európai példa igazolja, hogy a környezetünkben fellelhető hulladékok összegyűjtéséből akár valódi közösségi élmény is lehet.

Észtország, 2008, 50 ezer önkéntes; Portugália, 2010, 100 ezer önkéntes; Szlovénia, 2010, 273 ezer önkéntes; Románia, 2010, 200 ezer önkéntes; Olaszország, 2009, 700 ezer önkéntes; Lengyelország, 2009, 150 ezer önkéntes; Spanyolország, 2009, 700 önkéntes.

A százezres tömegek mozgósításával, sok tízezer tonna hulladék került összegyűjtésre már idáig is, szebbé, biztonságosabbá téve az ott élők környezetét. A hivatalos honlap tanúsága szerint, nálunk jelen pillanatban kevéssel több mint 52 ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, a Facebookos rajongói csoport létszáma pedig alulról súrolja a 700 főt, ami döbbenetesen kevés. Ha szeretnél részt venni az akcióban, május 19-ig regisztrálhatod magad. Csatlakozzunk minél többen!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr772845664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása