Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Városi interakciók - Kukastrandok New Yorkban a Park Avenue közepén

Városi interakciók - Kukastrandok New Yorkban a Park Avenue közepén

2010. augusztus 27. - Mocca

Kár, hogy mikor éppen elkezdjük búcsúztatni a nyarat, akkor fedezünk fel olyan érdekes kezdeményezésekről szóló híreket, mint a New York-i köztéri kuka-úszómedencék ötlete. Az amerikai metropoliszban élőknek már nem újdonság ez a lehetőség, hiszen a „swim on the street” mottóval indított nagy össznépi csobbanást második éve rendezik meg a szervezők - a New York-i Polgármesteri Hivatal és a Department of Transportation vállalat - hatalmas sikert aratva a lakosság körében.

A városi szemeteskonténerek újrahasznosításának kreatív ötlete a Jocko Weyland, David Belt és Alix Feinkind pontosabban az általuk Brooklynban alapított, gerillakampányairól híressé vált Macro|Sea nevű kollektíva boszorkánykonyhájában fogant meg.

A technológia egyébként pofon egyszerű: végy egy viszonylag kevésbé leamortizált konténert, több lépcsőben fertőtlenítsd, majd béleld ki olcsó, de vízálló bevonattal, végül az egészet fesd át szép pirosra és készen is van a „Dumpster Pool”, azaz a mobil kukamedence.

Lassan hozzá kell szoknunk a hirtelen ránk szakadó szaharai forróságot hozó nyarakhoz, ilyenkor persze mindenki próbálja magát valamilyen formában víz mellé helyezni, aki megteheti, ezt úgy oldja meg, hogy valamelyik tengerpartra teszi át a székhelyét, aztán sokan vannak, akik olcsóbb megoldást találva folyók, vidéki tavak partján hűsítik magukat, míg a városlakók egy része egyszerűen a legközelebbi szökőkút kétes tisztaságú, bár kétségtelenül frissítő vizébe veti magát. Ez utóbbi elvileg szinte minden országban vagy városban tilos, és komoly szankciókat vonva maga után, akár pénzbírsággal is jutalmazhatják a forrófejű delikvenst.

Talán ez is inspirálta először az ötletgazdákat, majd később a város vezetőit is abban, hogy zöld lámpát kaphasson a projekt.

A Macro|Sea városi vízhálózatra közvetlenül rácsatlakoztatott és víztisztítóval felszerelt konténere 2009-ben a 3.NYC's Third Annual 2010 Summer Streets rendezvénysorozaton debütált. A kísérleti jelleggel üzembe helyezett medencét kitörő lelkesedéssel vették birtokukba a brooklyniak. Vélhetőleg a premier sikerén felbuzdulva idén a Grand Central Station és a Park Avenue viadukt közötti területen már három medencét állítottak hadrendbe, átadva azt a fürdeni vágyók ezreinek.

A pokoli hőségnek köszönhetően, a reggel 7 órai nyitástól kezdve kígyózó sorok és folyamatos nagyüzem jellemezte a mobilstrandokat.

Ha valaki arrafelé jár mostanában, akár abban a szerencsében is része lehet -persze sok türelemmel kibekkelt sorbaállás után-, hogy kipróbálja milyen lehet a felhőkarcolók árnyékában a Park Avenue közepén egy exszemeteskonténerben önfeledten pancsolni. Belépőjegy nincs, hiszen a nagy össznépi happening mindenki számára a holnapi, idei utolsó nyitvatartási napon is ingyenes!

Mivel nem vagyok meggyőződve arról, hogy a Park Avenue átmenő forgalma kisebb lenne mint a legforgalmasabb fővárosi útvonalak bármelyikének, ezért talán nem butaság feltenni egy kérdést: Szerinted hol kellene például Budapesten felállítani ilyen konténerstrandokat? Oktogon...Andrássy út...Blaha? Esetleg a Margit-híd?

via: inhabitat, readymade

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr602252163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása