Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Elrejtett arcok a Bergmannstrassén

Elrejtett arcok a Bergmannstrassén

2010. május 18. - Mocca

Úgy gondolom senki számára nem lehet kétséges, hogy Berlin minden szempontból Európa egyik meghatározó kultkegyhelyévé nőtte ki magát, főleg az újraegyesítés után. A legkülönfélébb művészi önkifejezési formák egyik Mekkája, ahol ráadásul a városi és a kerületi önkormányzatok is irigylésre méltó lojalitással állnak a multikulti szcéna mellé és nem kevés anyagi forrással támogatják a vibrálóan szabad-szellemű helyi művészeket és projektjeiket.

Budapesttel ellentétben a „street art” itt szinte intézményesített, teljesen elfogadott és néhány renitens kalózakciójától függetlenül az összes érintett által betartott keretek között zajlik.

Érdekes, hogy a több, mint 3 millió berlini nagy többsége, egy reprezentatív felmérés szerint nem talál semmi kivetnivalót az utcai művészetben, sőt határozottan élvezik, hogy városuk a lépten-nyomon megvalósuló installációknak köszönhetően egyre színesebbé és izgalmasabbá válik. Magára hagyott kihalt pályaudvarok, közterek sivár tűzfalai, lepukkadt építményei szemvillanás alatt váltak underground kulthelyekké, pezsgő kulturális élet színtereivé azáltal, hogy a város vezetői nem vacogva a hozzájuk érkezett megkeresésektől, pillanatok alatt elbírálva az igényeket, az esetek döntő többségében zöld utat engedett az „utcáról-jövő” kezdeményezéseknek!

Mindenképpen örvendetes az a hazai, egyébként távolról sem új ötlet, amiről néhány napja itt már beszámoltunk. Bár azok a bizonyos malmok, sajnos hozzá szoktunk már, nálunk alacsonyabb fordulatszámon őrlődnek, de a jelek szerint észrevehetően és jó irányba változik a szemlélet döntéshozói körökben!

Röpke agymenésemet azzal a privát vágyammal fejezem be, hogy szeretnék én is, akár a fővárosban, akár vidéken egyre több igényes utcai kompozícióba belefutni. Vagy egyszerűen csak elhaladni egy azelőtt lehangolóan rozsdásodó kerítés mellett, majd egy furcsa érzés hatására ösztönösen visszafordulni és ámulattal vegyes elképedéssel belenézni egy engem némán figyelő rácsarc szemeibe, mint ahogy az a Bergmannstrassén sétálva bárkivel megeshet a Mentalgassi nevű német street art csapat jóvoltából...

és az egész visszafelé is működik...

via: just.ekosystem

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr62012539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása