Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egy 92 éves nagyi varázslatos gömbjei

Egy 92 éves nagyi varázslatos gömbjei

2014. január 13. - Darqo

Nana Akua01.jpeg

A képeken látható végtelenül aprólékosan és precízen elkészített „hímzett” gömböket, az úgynevezett „temari”-kat, egy 92 éves japán nagymama készíti két fürge kezével mind a mai napig. A bonyolult technikát a 60-as években tanulta meg, és az elmúlt évtizedekben közel 500 darab, minden esetben egyedi és soha meg nem ismételt mintával megtervezett és kivitelezett műalkotást keltett életre.

 

A minden valószínűség szerint végtelenül motivált és aktív életet élő nagymama egyébként a gömbök készítése mellett manapság minden héten oktatja a temari technika elsajátítása iránt érdeklődőket. A varázslatos gömbökről az unoka, NanaAkua készítette a képeket.

 

Ez a hagyományos népművészeti technika eredetileg Kínában látott napvilágot és valamikor a 7. században jutott el Japánba, ahol végül virágzásnak indult és azzá vált, amit például a posztba található képeken is láthattok. Úgy tartja a monda, hogy ezek a gömbök szerencsét hoznak. Nagy tekintélynek örvendő ajándéknak minősülnek Japánban, amelyet a szülők adnak gyerekeiknek új év napján, jó szerencsét és boldog életet hozva az újdonsült tulajdonosának. Néha egyébként rizst vagy más zajkeltő dolgot is raknak a belsejébe, gyakran az édesanya egy életre szóló jókívánságot helyez bele, amit a gyereknek soha nem szabad elárulni másnak.

Nana Akua02.jpg

Nana Akua03.jpg

via: mymodernmet

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr115707508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása