Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Kép... hang... és  némi Samsung töri [X]

Kép... hang... és némi Samsung töri [X]

2013. április 11. - Mocca

pill.jpg
Minden kezdetek kezdetén a televíziózás úttörőjének tartott Paul Nepkow sem gondolta volna, hogy korai kísérleteinek kiteljesedése, a képek elemenként és sorokban történő átvitelének mechanikus megoldása...



  • a spirálban elhelyezett lyukakkal működő tárcsás, mechanikus elven alapuló, távoli képek felbontására is alkalmas készülék



1884-ben bejelentett szabadalma ekkora ívet ír majd le. Ez a technológia a harmincas évek közepéig dominált, noha már a XX. század első évtizedében felmerült a katódsugárcső alkalmazásának gondolata – először Boris Rosing 1907-ben benyújtott szabadalmában, a képvisszaadóra (képcsőre) vonatkoztatva.



transmitter.jpg



Mi magyarok amúgy most is büszkék lehetünk. A mechanikus eljárást felváltó elektronikai megoldás kidolgozásának egyik kimagasló alakját, Mihály Dénest (1894–1953) már fiatalon foglalkoztatta a távolbalátás problémája. 1919-ben ő hozta létre a „Telehor”-nak nevezett szerkezetet, amely alkalmas volt állóképek közvetítésére. 1929. március 8-án a berlin-witzleben-i rádióállomásnak a világon először sikerült szobában ülő személyek képét mesterséges fényforrás nélkül továbbítania, és később az ő találmánya segítségével sikerült a képátvitel a berlini olimpián is 1936-ban.



Telehort-hirdetes.jpg



Egy másik magyar, Tihanyi Kálmán, hetven éve publikált angol és francia szabadalmai új irányt szabtak a televízióval foglalkozó kísérleteknek. Az ő találmánya – a távolbalátás fejlesztésénél világosan kivehető három „evolúciós ugrás” közül az utolsó nagy ugrás, az ikonoszkóp – tette lehetővé a televíziós technika felvirágzását.



tihanyi_clip_image003.jpg



Az utolsó láncszem helyére kerülésének köszönhetően a harmincas évek elején beindulhattak a Baird 30 soros rendszerű, állított gyufás skatulya méretű képernyőre tervezett tévéadások.



Baird-Early-TV-Camera.JPG

1928-Baird-ModelC.JPG

1930BairdTelevisor.JPG



Ebben az időben itthon a Pesti Napló című újság 1934. január 28-i számában tesz említést a találmányról "Akié a televízió - azé a világhatalom" szlogennel



Az első televíziók egyike, illusztráció (1928) Tolnai Világlap.jpg



Az elektronikus képátviteli fejlesztések során az Egyesült Államok, Anglia, Németország, illetve Franciaország játszotta az úttörő szerepet. A hazai Egyesült Izzó és Villamossági Rt. is bekapcsolódott a rövidhullámú távolbalátással kapcsolatos kísérletekbe. 1936. október 5-én kelt javaslatában dr. Czukor Károly mérnök fogalmazta meg az Egyesült Izzóban felállítandó televíziós laboratórium gondolatát. Az első átvitel alkalmával a Walt Disney Miki egér figuráját továbbították az egyik szobából a másikba.



tungsram_televizio.jpg



A kegyeinkért indult innovációs maraton egyre észbontóbb tempóját jó ideje már a Samsung diktálja. Nem lebecsülendő ez a teljesítmény hisz a Li Bjung Cshull által 1938. március 1.-én alapított dél-koreai mamut viszonylag későn, 1969/70 tájékán – akkor még a SANYO társaságában - szállt be a játékba.



lkh.jpg



A cégfilozófia - „a minőség az első”-, és a K+F kompromisszumok nélküli prioritása azonban kódolta a következő évek máig tartó sikerét, így az sem volt meglepő, hogy alig harminc évvel később már az ő nevükhöz fűződött a nagy felbontású digitális TV kifejlesztése.



Ma meg? Szinte már magától értetődő, hogy nekik köszönhetjük többek között a televíziós mobiltelefont, a karórába épített mobiltelefont, az első 102 cm-es TFT-LCD-t, a legkeskenyebb plazma TV-t, az első 102 cm-es OLED televíziót, de 2005-ben tőlük érkezett az addigi legnagyobb hajlékony LCD-panel, egy évre rá pedig a változatosság kedvéért> OFF <a „Stealth Vacuum”, a világ leghalkabb porszívója is.



A tévé-hőskorszakról amúgy kb. Pünkösdig lehetne mantrázni, akit érdekel, bővebben itt talál olvasni valót. Ugorjunk egy izmosat inkább az időben, hiszen legalább annyira mellbevágó az élmény, mint egy olyan képzeletbeli telesopban, ahol a salgón a sublót méretű nagyöreg mellett ott figyel a mindössze néhány évtizednyi fejlődés mai csúcsterméke, egy szinte átlátszóra slankított 21. századi okos távolbalátó.



5470nagy-2.jpg

 

A LED 6000-es sorozat a képernyőn is túlmutató élményt nyújt. A One Design formái prémium külsőbe burkolják a készüléket, amely a lebilincselő képélményt adó vékonyabb, stílusos kávájával tökéletesen tud illeszkedni a belső terekhez.



samung_lcd.jpg



Az evolúció egyik legújabb kori pimaszságával, a finomra hangolt Smart Interakció technológiával – amely már a Samsung 7000-es és 8000-es Smart TV-in is elérhető – hangparancsokkal és mozdulatokkal vezérelhető például a ki- és bekapcsolás, a csatornaváltás, az alkalmazások elindítása a webböngészés, de kézmodulatainkkal akár felnagyíthatjuk és elforgathatjuk a képernyőn látható tartalmat. A beépített kamera arcfelismerő technológiája pedig pillanatok alatt beléptet a Smart Hub alkalmazásba és a személyes online fiókokba. Mindezt kvázi gombnyomogatás nélkül…!



hang.jpg

mozgás.jpg

arc.jpg



A processzormagok száma ma már nemcsak a számítógépek, a táblagépek vagy az okostelefonok esetében fontos tényező: a Samsung csúcskategóriás készülékei a világon elsőként már négymagos processzorral érkeznek. Így a felhasználók gyorsan és könnyedén váltogathatnak az alkalmazások, online szolgáltatások és TV-műsorok között, anélkül, hogy azok bármely részletéről lemaradnának.



main-visual1.jpg



Ráadásul a Samsung már a genetika szabályait is megváltoztatja: nem a fiatalok öröklik az idősek génjeit, hanem az ifjú csúcsmodellek adhatják át tudásukat az idősebb készülékeknek! Ehhez mindössze az kell, hogy a tuningolni kívánt készülékbe egy Smart Evolution Kit névre keresztelt kiegészítő modult csatlakoztassunk, így már az „apa” is hozzájuthat az ifjú titán képességeihez, például a négymagos processzorhoz vagy a fejlettebb hang- és mozgásvezérléshez.



samssmart.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr465217014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása