Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Szemüvegszerda – A történelem

Szemüvegszerda – A történelem

2013. január 16. - Darqo

eyeglasses01_resize.jpg

Néhány alkalommal érintettük csak idáig a szemüveg/szemüvegesség témakörét itt a blogon, ami tiszta hülyeség, hiszen Laci és én is szemüvegesek vagyunk, ráadásul a szemüveg design témaköre is a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza. Hogy mi indította el a folyamatot, a tetteket, magyarán a „Szemüvegszerda” létrejöttét? Az, hogy a közelmúltban szemvizsgálaton voltunk és szemüveget cseréltünk, hosszú idő óta először. Rendkívül rossz poénnal élve: szembe jött velünk a téma...Úgyhogy azt tudjuk mondani, szemüvegesek (és persze nem csak ők) ide, mostantól szerdánként (és/vagy más napokon) egy kicsit rólatok/rólunk szól majd egy-egy poszt a Manzárdon, manzárdosan. Első körben egy kicsit utánajártunk a szemüveg-történelemnek, ez következik a folytatásban.

 

Hogy honnan indult az egész? Kár, hogy nem igazán foglalkoznak vele az emberek, pedig érdekes információkat szerezhetnek be a kialakulásról, a különböző stílusokról, neves tervezőkről és a szemüvegkeretek mondanivalójáról...merthogy az is van, bizony! A teljesség igénye nélkül néhány érdekesebb információ:

 

-az első emlékek i.e. 2000 tájékáról, Ninivéből kerültek elő? Ezek kvarc-kristályból csiszolt lencsék voltak, amit Sir Austin Henry Layard régész fedezett fel a 19.század elején. A niniveihez hasonló leleteket más helyeken is találtak még, például Pompeji romjai között vagy Tyrusban, Föníciában.

eyeglasses02 9th century.jpg

-A nagyító-lencse feltalálójának Roger Bacon (1214-1294) ferencesrendi szerzetest tekintik. Könyveinek hatására Olaszországban az 1280-as években készültek el az első, szövegre helyezhető olvasó lencsék, Alessandro di Spina firenzei mester kezei által.

eyeglasses03 11th century_resize.jpg

-A szemüveg első említése a XIV. század legelejéről való, egy orvostudományi tankönyvben található. Bernard de Gordon egy szemkenőcs mellett ír mellesleg róla. Az első olyan szemüveget, ahol már a két lencsét egybefogták és így azt az orrnyeregre helyezhették és fél kézzel tartották olvasás közben a Velencei Köztársaságban készítették, Muránóban.

eyeglasses04 13th century.jpg

-A szemüveg első megjelenési formája primitív dísztelen anyag volt, de mivel idővel luxuscikké vált ezzel együtt a fejlődés a nemes, értékes, nemesfémből készített remekek felé mutatott. Ez a tendencia sokáig érvényesült, mert a lencsecsiszolás művészetéhez kevesen értettek, a lencsét ékkőnek tekintették. Az írni, olvasni tudók száma igen csekély volt. A nagy változást a könyvnyomtatás és a reformáció elterjedése jelentette.

eyeglasses05 14th century.JPG

-Állítólag 1730-ban egy londoni optikus, bizonyos Edward Scarlett szerelt először merev szárakat a lencsékre, melyek a nagyobb stabilitás érdekében a fülön támaszkodtak meg. A csuklópántos szárrögzítés további 20 évet váratott magára, 1752-ben James Ayscough készítette el a mai napig használt kötés ősét. A színes lencsék alkalmazása sem mai találmány, a 18.századi látszerészek türkiz, zöld, sárga lencsével készült szemüvegeket is tartottak a kínálatukban, melyek már akkor is nagy népszerűségnek örvendtek.

eyeglasses06 14th century2_resize.jpg

-A bifokális (távoli és olvasási távolságra való korrekció) lencse kifejlesztése (1780 körül) Benjamin Franklin nevéhez fűződik. Az első ilyen lencsével felszerelt szemüveget egy francia optikussal készíttette el. A két különböző törőerejű fél lencse egy keretbe erősítésével lehetővé vált, hogy egy szemüveggel írni, olvasni, dolgozni is lehessen.

eyeglasses07 14th century3.jpg

-Az 1800-as évektől a szemészet az orvostudomány külön tudományágává vált.

eyeglasses08 15th century.jpg

-1884-ben Jénában megalakult a mai Zeiss gyár őse három kiváló szakember Carl Zeiss, Ernst Abbe és Otto Schott közreműködésével, mely a lencsecsiszolás ipari szintű megvalósításával elérhetővé tette a szemüveget széles tömegek számára. Ez fejlődött aztán a mai világcéggé.

eyeglasses09 16th century.JPG

Ez leginkább persze leginkább a szemüveglencsék történelme, de az első egy-két alkalommal erről is fontos beszélni, hisz manapság egyre több embernek van szüksége szemüvegre. Felmérések bizonyítják, hogy a világon az emberek több mint 50%-ának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, holott látásuk nem tökéletes...És ha már Magyarországnál tartunk, a szemüveg hazai megjelenéséről is találtunk néhány érdekes információt! De ezt majd csak jövő héten hozzuk el nektek...

eyeglasses10 16th17th century.jpg

eyeglasses11 17th century.jpg

eyeglasses12 18th century3.jpg

eyeglasses13 18th century4.JPG

eyeglasses14 18th19th century.JPG

eyeglasses15 19th century_resize.jpg

eyeglasses16 19th century.jpg

eyeglasses17 20th century_resize.jpg

eyeglasses18 20th century.jpg

Bővebben a témáról: itt, itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr915020052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása