Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hadzs, zarándoklat Mekkába - Magnetism // Ahmed Mater

Hadzs, zarándoklat Mekkába - Magnetism // Ahmed Mater

2012. december 18. - Mocca

11.jpg

A látszat megtévesztő. Ez nem a mekkai Kába-kő! A fekete monolit ezúttal egy szaúdi kisfiú, a ma 33 éves művész és orvos, Ahmed Mater mágnesből és vasreszelékből összeálló metamorfózisa, abból az időből, amikor az iszlám szigorú szabályai szerint még nagyapja oldalán, annak kezét szorongatva járta végig a meglehetősen megerőltető, ám az út végén jutalmat érdemlő zarándokutat.



Hadzs, zarándoklat Mekkába



Az iszlám zarándokünnepről leginkább a Kába szentély jut eszünkbe. A mekkai zarándokút ennél jóval összetettebb, több helyszínt is felkeresnek a muzulmán hívők.



kaba 1.jpg



A Kába szentély már az iszlám kialakulása előtt is kiemelkedő helyett foglalt el a nomád arab törzsek hitéletében. A vallásalapító Mohamed 628-ban rendelte el a zarándoklatot, amely az iszlám öt pillérérnek egyike: a hívőknek – amennyiben anyagi helyzetük és fizikai állapotuk megengedi – életükben legalább egyszer el kell látogatniuk Mekkába. Gyakori, hogy helyettesítők vállalják magukra a feladatot, főleg szegények esetében.



A hadzsnak (hidzs, háddzs) szigorú szabályai alakultak ki, a szent helyek felkeresésének sorrendje pontosan meghatározott. Indulás előtt a zarándokok alaposan tanulmányozzák az előírásokat. A lelki felkészülésnek is fontos szerepe van, tilos úgy elindulni, hogy rendezetlen ügyeket hagynak a hátuk mögött. Mindezek mellett előírás, hogy csalárd módon szerzett pénzből senki sem fedezheti utazását.



kaba.jpg




  • A zarándoklat menete:



  • Mika: a zarándoklat kezdete nem a lakóhelytől való elindulás pillatana, hanem a Mekkához közeli Mikába érkezés. A különleges törvények is ekkor lépnek életbe. A hívők elsőként rituális fürdőt vesznek, az, férfiak varrások nélküli fehér ruhát öltenek magukra, amelyre a zarándoklat végéig nem kötnek csomót, a nők pedig egész testüket beburkolják fehér vagy fekete ruhával, a kezüket és az arcukat leszámítva. Ugyanolyan ruhát visel szegény és gazdag, a társadalmi státusz megszűnik. A zarándokút alatt tilos a haj­- és a körömvágás, a parfümhasználat, a nemi élet, a férfiak pedig nem fedhetik be fejüket. A hívőknek az út alatt kerülni kell az erőszak minden formáját. A szabályok megszegése kiengesztelő áldozat bemutatását vonja maga után.

 

  • Kába-szentély: a második állomás a Kába-kő. A reggeli imát követően a muzulmánok hétszer körbejárják a szentélyt a mecseten belül, miközben folyamatosan imádkoznak.

 

  • Szafa-hegy és Marwa-hegy: a Mekka közelében fekvő két hegy közötti utat hétszer teszik meg, mialatt imádkoznak.

 

  • Mina-völgy: az éjszakát Mina városánál töltik.

 

  • Arafat-hegy: az Arafat-hegy két szempontból is fontos: az iszlám tanítása szerint Ádám és Éva ennél a hegynél imádkozott, továbbá az Isten itt nyilatkoztatta ki a Korán utolsó részét Mohamednek, ezért hitük szerint az itt elmondott imák biztosan eljutnak Allahhoz.

 

  • Muzdalifa-síkság: a Korán tanításában Ábrahám a Muzdalifa-síkságon álmodta meg, hogy gyermekét feláldozza Istennek, Allah viszont nem fogadta el az áldozatot. Minden hívő legalább hét kavicsot gyűjt a síkságon, hogy a következő napon meg tudja kövezni a Sátánt.

 

  • Mina: Ábrahámot és Iszmaelt az ördög Minában kísértette meg. Az előző nap összegyűjtött kövekkel megdobálják a kőoszlopot, amely a kísértésnek állít emléket. Ábrahámhoz hasonlóan a muzulmánok állatokat áldoznak, legalább egy juhot fejenként. A rituálé után következik a zarándokút jelképes befejezése: a tilalmak megszűnnek, kivéve a házaséletre vonatkozó szabály. Ez csak az utolsó helyszín, Mekka elhagyása után veszti el aktualitását.

 

    • Mekka, Kába-szentély: a végső állomás a Kába-szentély, ahol ismételten körbejárják a szent követ.

[ünnep.eu]




Magnetism – Ahmed Mater



ahmed.jpg

05.jpg

2.JPG

3.JPG

1.JPG

10.jpg

12.jpg

04.jpg

01.jpg

02.jpg

06.jpg



 

Ha tetszett a poszt vagy szereted a hasonló témákat, csatlakozz hozzánk a Facebookon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr464971642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása