Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Teremin - The Art of Noise

Teremin - The Art of Noise

2012. október 04. - Mocca

Jumbo.jpg

Még a Föld énekének hatása alatt, mutatni szeretnénk valami kézzelfoghatóbb, ám mégis hasonlóan felfoghatatlant, ami annyiban tér el bolygónk éteri zümmögésétől, hogy ehhez kevesebb köze van az ősrobbanásnak, még kevesebb a szuperhúr-elméletnek. Ezúttal ugyanis egy közel száz évvel ezelőtt megalkotott hangszerről van szó, a fizikát viszont most sem ússzuk meg…



Leon_Theremin.Jpg

wiki.jpg



Theremin_ad.jpg



A jobb tenyér ökölbeszorításával befolyásolható, hogy milyen hangot adjon ki a gép, míg a bal kéz ujjainak összeérintésével különböző hangösszetételek szólathatók meg. A teremin [léghárfa] nagy előnye a többi hangszintetizátorhoz képest, hogy a fix hangfájlok használata helyett lehetőséget kínál a hangok gesztusokkal történő keverésére.



WoodOpenTheremin_angle.JPG

WoodOpenTheremin_open.JPG

WoodOpenTheremin.JPG



A 30-as évektől egyre népszerűbbé váló teremin kitermelte a kor teremin sztárjait is. A két legismertebb közülük Lucie Rosen és a litván származású Clara Rockmore voltak. A hangszer éteri hangja a két művésznő világkörüli koncert turnéi során, többek között Lucie Rosen harmincas évek végi budapesti előadásán is, milliókat döntött le a lábáról.



Lucie Rosen



Lucie Rosen.jpg



Lucie Rosen Budapesten



Lucie Rosen Budapesten.jpg

Lucie Rosen theremin.jpg



Clara Rockmore



ClaraRockmore.jpg

ClaraRockmoreclara.jpg



A tereminre közben a filmes szcéna is felfigyelt. Vannak ovábbi magyar vonatkozásokat is: többek között Rózsa Miklós is léghárfát használt, Hitchcock Elbűvölve című filmjének Oscar-díjas zenéjében, a Billly Wilder rendezte A Férfiszenvedély [The Lost Weekend] című filmben, a maiak közül pedig az Anima Sound kóstolt bele a hangzásba...



Persze a kortárs művészek is rámozdultak a hangszer töretlen népszerűségére, egy ausztrál alkotó például tavaly Melbourne-ben megépítette a világ legnagyobb tereminjét.



SB7.JPG

photos.wgwau.comtardisi.jpeg



Theremin - Clara Rockmore play "The Swan" (Saint-Saëns)



A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr184820092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása