Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Szimpatikus üvegházhatás - Villa 4.0

Szimpatikus üvegházhatás - Villa 4.0

2011. október 05. - Mocca

A klímaváltozással kapcsolatban az a baj, hogy már mindenki meg akarja menteni a Földet, és ebbe lassan belepusztulunk. Egyre többen figyelmeztetnek élő-és ivóvizeink sebezhetőségére. Mond mindenki mindent, a tudatos - időnkénti - népbutításáról nem is beszélve, de valóban lehetetlen meghatározni a ránk, de leginkább utódainkra váró következményeket. Nem lehet olyan modellt csinálni, ami mindent magába foglalna, az előrejelzések bizonytalansága miatt pedig nem tudni, hogy mire kellene felkészülnünk. Rizstermesztés vagy narancsliget? Globális felmelegedés... Oszt' ha megáll a Golf-áramlat?

Lépéshátrányban van az emberiség. Amikor beszélni kellett volna, csak legyintett, amikor kutatni kellett volna, csak beszélt, amikor cselekedni kellett volna csak kutatott és amikor már védekezni kényszerül, csak akkor cselekszik...

Talán értő fülekre talál az óhaj-sóhaj: azokon a területeken, ahol egyáltalán tehetünk még valamit, ott kezdjük végre már el begyógyítani az általunk okozott sebeket. Eltökélt apró lépésenként visszafordítani a remélhetőleg még visszafordítható folyamatokat! A terápia egyik hatásos módja lehetne például, ha – persze erős döntéshozói akarattal megtámogatva – úton útfélen egyre gyakrabban találkozhatnánk itthon is olyan jó példákkal, mint Amszterdamtól fél órányi autóútra délkeletre, a Hilversum melletti kiterjedt tőzegláp szomszédságában fekvő tanyán.

A patakparti füves területen épített bungaló, ma már ultramodern családi ház története 1967-re [1.0] nyúlik vissza. Ekkorra fejezte be az egy szobából, zuhanyozóból és apró konyhából álló hétvégi házát a fiatal amszterdami házaspár, amit a család bővülésével az évek folyamán, először 72-ben [2.0], majd alig húsz év elteltével 2001-ben [3.0] további épületszárnyakkal toldottak meg.

...míg mai, külső és belső formáját a Dick van Gameren / Mecanoo Architecten építészeinek köszönheti - innen az újkori elnevezés is Villa 4.0 –, akik az épület teljes körű felújításához azzal az eltökélt koncepcióval [energiatakarékos szigetelés, hűtés, fűtés, újrahasznosított anyagok, napenergia] fogtak hozzá, hogy a kézzel fogható végeredmény minden tekintetben példaértékű legyen, és nem utolsó sorban szép is!

 

via: archdaily

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr473280109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gigantikus naptornyok termelik majd a jövő zöld enerigáját? 2011.10.09. 10:49:07

Ha mást nem is tudunk a klímaváltozásról, annyit mindannyian a bőrünkön érzünk, hogy a hőmérséklet egyre emelkedik - a telek rövidülnek, a sarki jégsapkák olvadnak, a nyarak pedig egyre csak forróbbak és forróbbak lesznek. Azt hihetnénk, mindennek pozi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása