Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egyértelmű vizuális üzenetek - Pictograms by Viktor Hertz

Egyértelmű vizuális üzenetek - Pictograms by Viktor Hertz

2011. április 06. - Mocca

Az írás megteremtésében nagy szerepet játszottak az őskori barlangrajzok, melyet a vadász rótt fel a falra. A barlangok sziklafalára, kődarabokra, csontokra, fákra vésett képek célja a közlés, valaminek az elmondása volt. A kezdeti korokban ilyen képek, rajzok írásával történt a kommunikáció. Az írásnak ezt a fajtáját képírásnak, azaz piktográfiának nevezzük. Ez az az írásrendszer, amelyben a gondolatok írására képeket használtak, melyek tárgyakat vagy cselekményeket ábrázoltak...

A piktogramokat eredetileg azzal a céllal hozták létre, hogy lehetőleg minél több és minél különbözőbb ember megértse őket. A tudomány mai állása szerint az egyértelmű, konvencionális vizuális jelek képesek áthidalni a kulturális különbségeket, egyúttal a kommunikációnak azon formája is, melyet akkor is megérthetünk, ha a képet velünk nem azonos anyanyelvű ember rajzolta.

A piktogramok nagy csoportját alkotják azok, amelyek nemzetközi egyezmény alapján teljesen egyforma megjelenésűek, és mindenütt törvényben van rögzítve egységes jelentésük. Tipikusan ilyenek a közlekedési jelek.

A vizuális üzenetek pontos dekódolásának egyik fontos feltétele, hogy a megjelenés helyén és idejében – konkrét esetünkben egy moziba betérve – minél szűkebb legyen az elképzelhető és elvárt jelentések köre.

Úgy vélem, a svédországi Uppsalában élő szabadúszó fotós, grafikus, designer Viktor Hertz munkái, egyértelműsítő plakáttervei e kritériumoknak maximálisan megfelelnek. Korábban már beszámoltunk róla, de ígéretéhez híven sorozata újabb darabokkal bővült az elmúlt időszakban. Enjoy!

 

via: behance

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr112804633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása