Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A 7 designere - Bokor Gyöngyi

A 7 designere - Bokor Gyöngyi

2011. március 16. - Mocca

Ember legyen a talpán, aki egyértelműen be szeretné határolni, mi a fő profilja, mivel mindenféle tárgyat szívesen tervez, legyen az bútor, lámpa, vagy apró ékszer. Legtöbb munkája az értékes és az értéktelen fogalmával játszik: „Alapvetően értéktelen anyagokból vannak a tárgyak, de valamilyen formában felhasználják, megidézik, vagy kigúnyolják a klasszikus formavilágot.” Meghökkenteni, elgondolkodtatni és provokálni! – ilyen szellemben készülnek Bokor Gyöngyi munkái. Megszállott tervező, aki folyamatosan újragondolja a tárgyakat, mivel képtelen azt mondani, hogy egy tárgy csak egyféleképpen nézhet ki...

Tanulmányait a Brightoni Művészeti Egyetemen 3D design szakon végezte.

"Formatervező és belsőépítész vagyok. Gyakran tervezek lámpákat, bútorokat vagy más kisebb tárgyakat. Belsőépítész munkám során nagyon sokféle igény megtalál.
Mind a terek, mind a tárgyak tervezése közben amennyire csak lehet, az egyszerűségre törekszem. Véleményem szerint, egy erős ötlet, bőven elég az adott kérdésre. Ráadásul, ezek az ötletek általában arról szólnak, hogy kissé kigúnyolom a tárgyat, vagy annak hagyományos, klasszikus megfogalmazását. Nincsenek már axiómák. Minden design felvetésre létezhet több megoldás, és én csak eljátszom a lehetséges válaszokkal."

Angliai - egész eddigi pályafutását markánsan befolyásoló – impresszióira így emlékszik vissza:

„Egy alapvetően kísérletező, Bauhaus-hagyományokra és minimál formavilágra épülő világból, (világomból) kikerültem a polgárpukkasztó, minden dogmát és fölös pátoszt kigúnyoló Angliába, ahol minden őrültség elfogadott, sőt elvárt. Üdítő volt számomra ez a felszabadultság, ahol az egyetemi tanárok partnerek voltak minden ötletemben, segítettek és lelkesítettek az egész ott töltött időszak alatt. Az angol polgárpukkasztó magatartás pedig már az első perctől lenyűgözött. Rá kellett jönnöm, hogy én is szeretek provokálni, és olyan tárgyakat létrehozni, amelyek egy pillanatra megállítják a nézőt, és talán el is gondolkodtatják.”

Gyöngyi munkáit elnézve szinte magától értetődő volt az az elismerés, amikor tavaly novemberben a WAMP a hónap designerének őt választotta meg. De nem ez volt az első nagyobb siker az életében, hiszen ekkor már zsebben volt egy értékes második helyezés a TISCA francia szőnyegtervező pályázatáról, vagy az Eulda European Logo Design Award pályázatára nevezett pályaművek közül a Sipos Leventével közösen készített "shoptábla", amit 2007-ben a legjobb hazai logónak választottak. 

Terveit és tárgyait több helyen állították már ki, többek között: a Designhét keretén belül, a Műcsarnokban vagy az Iparművészeti Múzeumban, de szakmai publikációkban sem volt hiány, hiszen több alkalommal jelentek meg írásai az Átrium, az Álomház, az Octogon, az Elle Dekor és az Építészfórum című folyóiratokban is.

Papírtálak

 

Bútorok

 

Falikarok

 

Állólámpák


 

 

"Aztán ahogy nekiállok tervezni, szinte átlépek egy másik világba, megszűnik a külvilág, és létrejön a klasszikus flow-élmény."

Tejesdoboz gyűrűk

 

Szervírozó tálak

és a legfrissebb munkákból egy klasszikus gyerekjáték reboot:

a Pörik

"Én különösen szeretem az optikai játékokat. Valójában minden illúzióra épülő trükköt, és képet kedvelek, az Escher grafikáktól a magic eye albumokig. Nos, a CD pörgettyűkön is többféle optikai hatást használtam. Vagy a régi pörgettyűmintákat fejlesztettem tovább a látványosabb optikai hatásért egy modernebb grafikai nyelvvel, vagy merőben más mintákat találtam ki a megismert optikai trükköket használva. Sőt van olyan minta, amelyik egyszerre több illiuzórikus hatást mutat meg. Így van, hogy az egyik pörgettyű pörgés közben színes szivárványként összemossa a színeket, vagy valamelyik hullámzik, vagy vibrál, vagy akár színes csíkokat rajzol."

via: bokorgyöngyi.huwamp

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr892744420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása