Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Masdar City: Futureal Öko oázis az olajmezők felett

Masdar City: Futureal Öko oázis az olajmezők felett

2010. február 25. - Mocca

Vajon hogyan fognak kinézni a jövő városai? A kérdésre konkrétan fogalmazódik is már egy lehetséges válasz az öböl-menti Egyesült Arab Emirátusokban. Az ország fővárosától 17 kilométerre a sivatagban kezdték el 2008-ban építeni a világ első teljesen önfenntartó öko városát, Masdar City-t. A projekt vezetője az Abu Dhabi Future Energy Company (ADFEC) és olyan partnerek is részt vesznek a megaberuházásban, mint a Business Group, a Credit Suisse és a Siemens Venture Capital.

A város a tervek szerint kb. 50-60 ezer ember állandó lakhelye és egyben munkahelye lesz. Itt fogják felépíteni a Masdar Institute of Science and Technology-t (Update 2016.03.25.: MIST link), a világ legnagyobb hidrogén erőművét és itt alkalmaznak először olyan technológiát aminek segítségével egy épület, a Masdar Headquarters saját maga állítja elő az építéséhez szükséges energiát. Ezt úgy oldják meg, hogy az első fázisban az épület tetőszerkezete fog elkészülni, ami teljes egészében napkollektorokból fog állni.

A települést falak fogják körbevenni, így védve azt a forró szelektől és a homokviharoktól, úgy mint évszázadok óta a tipikus sivatagi falukat. Masdar Cityből a levegőszennyezettség elkerülése érdekében tudatosan ki lesz tiltva az autóforgalom. Ez egyfelől teljesen tiszta levegőt biztosít az itt élők számára, másrészt lehetővé teszi a nap tüzétől védő keskeny, szinte sikátorszerű úthálózat kiépítését a város egész területén.

A belvárosban sziesztázóknak a LAVA építészei által megálmodott hatalmas, számítógéppel vezérelt napelemes „esernyők” nyújtanak védelmet a leégéstől nappal, míg alkonyat után összecsukódva, utcai lámpaként hangulatos fényt bocsájtanak ki magukból. Az utcák szellőztetését tölcsérszerű légkondicionáló objektumok, a több ezres populáció teljes energiaigényét a várost teljesen körülvevő nap és szélenergiaparkok biztosítják. A keletkezett bio-és ipari hulladékot természetesen helyben dolgozzák fel és hasznosítják újra. Az első lakók már tavaly beköltözhettek lakásaikba, de az építkezések gőzerővel folytatódnak Masdar Cityben.

 

Update 2016.03.25.: Masdar City bemutató videó

via: Designboom, archicentral, Re charge

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr991789789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása