Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ködcsapdák a Harmadik világért

Ködcsapdák a Harmadik világért

2010. február 23. - Mocca

Az egyik legsúlyosabb még megoldásra váró probléma ma is, a harmadik világ tiszta ivóvízzel való ellátása. Az ENSZ becslései szerint, ennek a régiónak a legszegényebb országaiban 2,5 millió ember hal meg évente, és ami ennél is sokkolóbb, 5000 gyermek naponta a szennyezett ivóvíz vagy egyáltalán a víz hiánya miatt.

Ezen a nyomasztó statisztikán tudna sokat javítani a Muthesius Academy of Arts and Design végzős hallgatójának, Imke Hoehler-nek, Drop Net elnevezésű ködcsapda ötlete. Az alacsony infrastruktúrával rendelkező vagy világtól elzárt elszigetelt területeken viszonylag gyorsan és olcsón felállítható és üzembe helyezhető a ködkollektorok hálózatából álló rendszer. A működési elv rendkívül egyszerű: a sátorszerű képződmények nagyon apró és sűrű szövésű hálók, melyek a levegő páratartalmát nagy hatékonysággal magukba gyűjtik, majd a lecsapolt vizet tartályokba továbbítják. A tervező szerint akár napi 10-20 liter víz is összegyűlhet egy-egy „sátor” alatt, ezáltal biztosítva egy falu napi szükségletét. A rendszer összeszerelése és üzembe helyezése nem igényel különösebb szakértelmet, így az alacsonyan képzett munkaerővel bíró fejletlenebb országokban is telepíthető. Zárójelben jegyzem meg, hogy kis hazánknak is vannak bizony olyan hátrányos helyzetű régiói ahol akkut problémákat oldhatna meg a Drop Net.

via: Inhabitat, Coroflot

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr161783314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása