Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Űrtech a föld alatt

Űrtech a föld alatt

2010. január 21. - Mocca

Egy közel negyven évvel ezelőtt épült metróállomás nem ad túl sok lehetőséget a kreativitásra. Barcelona Ciutat Vella kerületében, a régi Port Vell-i dokkoknál van Drassanes, ahol a város egyik legrégebbi, és egyúttal leginkább leamortizálódott metróállomása viszont ideális helyszín volt a különleges koncepció megálmodóinak, így átépülhetett egy ilyen figyelmet nem felkeltő létesítmény.

Az eredeti állomás még 1968-ban épült. Felújításához a spanyol Eduardo Gutiérrez Munné- t és 31 éves partnerét, Jordi Río Fernández- t kérték fel. Az ON-A Arquitectura két tehetséges tervezőjének -annak ellenére, hogy teljesen szabad kezet kaptak elképzeléseik megvalósításához- nem volt más választása, mint elfogadni a meglehetősen szűk tér korlátait, és ebből kihozni a lehetőségekhez képest a maximumot. Mivel az utasok igényeit az új, minden luxussal felszerelt metró kocsik teljes mértékben kielégítették, úgy döntöttek, hogy hozzálátnak egy olyan új high tech állomás létrehozásához, amely kialakításában, a minőségi anyagok használatával az ide érkező utasokat, finoman szólva mégis ámulatba ejtse. Azt hiszem ez sikerült nekik, a végeredményt nem nehéz a gyermekkorunkat meghatározó csillagrombolók belső terével összetéveszteni.

Pehely könnyű, szuper kemény hófehér üveg-betonnal bélelték ki az egész állomást, természetesen arra is ügyelve egy speciális gyanta alkalmazásával, hogy a csillogóan fehér padlón várakozók barcelonaiakat még az érkező szerelvények által okozott -itthon teljesen megszokott- rázkódások, remegések se zaklassák. A végeredmény önmagáért beszél! Az űrtechnológia föld alá vitelével és alkalmazásával egy olyan mű készült el, mely bármelyik „A” kategóriás hollywood-i sci-fi helyszíne lehetne, különösebb átalakítás nélkül.

A fotókat elnézve lelki szemeim előtt felvillant egy kép: egy pesti metróállomás, például a Lehel tér sziluettje, ahol nemhogy a mai napig nem tudtak (legalább egy) mozgólépcsőt odaapplikálni a betonlépcsők mellé, de még azt sem tudták megoldani, hogy a kerekes székbe kényszerült embertársaink a többiekkel azonos körülmények között tudják igénybe venni a BKV amúgy sem olcsó szolgáltatását.

De a remény hal meg utoljára, ezért lelki szemeimmel azt is látom a jövőben, hogy a fent említett magyar állomás ultra high tech aulájában képzeletbeli harcot folytathatunk a birodalmi rohamosztagosokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr201689729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása