Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Rózsaszínű házzal a lelki épségért

Rózsaszínű házzal a lelki épségért

2016. november 14. - Darqo

olek_pink01.jpg

Agata Oleksiak, közismertebb nevén Olek, lengyel származású, Amerikában élő koronázatlan yarn-bombing/fonalbomba/nagyi-graffiti királynő körülbelül az összes érdekes és meglepő tárgyat beleburkolta már kedvenc alapanyagába. Nem csak egyszerű, hétköznapi használati tárgyakat, hanem köztéri szobrokat, autókat, aligátor alakú játszókomplexumot, sőt egy teljes vonatszerelvényt is felöltöztetett már a színes fonalakból kötött ruhába.

A fonal Banksyjának tartott művésznő az elmúlt években az egyre nagyobb alkotásokban találta meg a kiteljesedés lehetőségét, legutóbb egy teljes házat bújtatott rózsaszínű ruhácskába, lelkes segítőinek közreműködésével.

Az első rózsaszínű ház a svédországi Avesta-ban készült el 2015-ben, a második pedig idén, a finnországi Kerava-ban. A művésznő eredetileg a Verket Múzeum számára akart készíteni egy újragondolt tradicionális ház-installációt, azonban, amikor a szíriai és az ukrán menekültek, akik segítettek neki az alkotás elkészítésében, őszintén mesélni kezdték a történeteiket a hazájukban történt borzalmakról, friss tapasztalataikról, úgy döntött, hogy a horgolt házat nekik dedikálja. A segítséget nyújtó asszonyok egyfajta rekreációs folyamaton mentek keresztül, a fizikai és lelki értelemben vett elfoglaltsággal, rendszeres napi munkával újraalkották, „felépítették” a ház belsejét és külsejét és ezekkel együtt a lelkivilágukat is.

Olek így nyilatkozik a rózsaszínű házakkal kapcsolatban:

„Nehéz időkben élünk, a változó világ tele van a konfliktusokkal, háborúkkal és természeti katasztrófákkal, de szeretem azt hinni, hogy ez egy olyan világ is egyben, ami tele van szeretettel. A rózsaszínű ház a reménnyel teli szebb jövő szimbóluma szeretne lenni.”

Olek-ről szóló korábbi bejegyzéseinket itt olvashatjátok el.

olek_pink02.jpg

olek_pink03.jpg

olek_pink04.jpg

olek_pink05.jpg

olek_pink06.jpg

via: colossal

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2411838085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása