Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A semmiből teremtés érdekel - Matyus Dóra

A semmiből teremtés érdekel - Matyus Dóra

2012. március 02. - Mocca

Hey, anybody out there...? Nemrég az egyik jó hangulatú magyART kiállításon lépett oda mellénk Luca, majd megkérdezte, bemutathatná-e az egyik nagyon tehetséges barátnőjét, aki magától biztos, hogy nem tette volna meg az első lépést felénk, egyszerű halandó bloggerek felé. Há' perszebólintás! Irsais pohár kézbe, kulturálisan kiéhezett népeken való keresztültüremkedés, majd megérkezés Dórához. Nem túlzunk, egy ölelgetni valóan bájos, angyali teremtés állt előttünk, aki meglepetésében megszólalni sem tudott. Aztán persze sikerült. Szépen előkerült egy mesekönyv is, benne elképesztően szép illusztrációkkal. Kérdeztük: ezeket te...? Válasz kissé zavartan, majdhogynem szemlesütve: hát én. Ezt követően meg mi jöttünk zavarba, mert értetlenül álltunk ismét, és állunk úgy általában, meg egyébként is az előtt, ha nem keresnek fel minket ilyen valóban tehetséges emberek! Hát ki ért ezt...? És jön a visszacsatolás az elsőként bekiabált kérdésre: anybody out there...?

 

Matyus Dóra

 

Ha rajzaim illusztratívnak tűnnek, az azért lehet, mert lapjaim személyes meséim (lehetséges történetek), amelyek saját szórakoztatásomra/örömömre készülnek, úgy indulnak.

 

Keresem a közös kapaszkodókat: mint az állatábrázolás - amely engedheti az érzelmek kifejezését és befogadását - vagy a humor, akár egy jó cím. Emberi helyzeteket szeretnék megjeleníteni. Igazán személyesnek a fejből készült rajzokat érzem.

 

Azt hiszem, sem leegyszerűsítve értelmezni, sem tisztán vizuális képeket készíteni nem tudok. Rajzaim időnként csapongó fantázia-lenyomatok. Talán több rétegűek.

 

A rajzi virtuozitás lenyűgöz. Nagyon sokatmondó számomra a vonalrajz, mindenképpen szeretném fejleszteni.

 

Számomra a grafikai technikák kihasználása lényeges, mert más-más módon alakítják és gazdagítják a mondanivalót, felfrissítik a berögződő kifejezésmodort. Ugyanakkor másodlagos. Fontos számomra a gondolati tartalom, az a kiindulás. Ha a gondolat képisége megszületett, nehéz hosszan kitartani mellette; a kezdet lehetőségei, a semmiből teremtés érdekel (amit én újdonságnak élek meg, legalább újszerű kombinációnak.)

 

Mindenekelőtt azonban nagyon erős bennem a képi, a rajzolási vágy. Igazoltnak érzem, hogy a képzőművészet, ha nem múlik el a lelkesedés, kimeríthetetlen lehetőségekkel teli, rendkívül izgalmas hivatás.

 

A most bemutatott munkához képest egész más hangulatúak és nagy kedvvel készülnek a gyorsrajzok. Értékesnek tartom őket, mert lendületesek, megismételhetetlenek. Ha nincs idő a spekulációra, mikor a látvány koncentrált, pillanatnyi rögzítése a feladat, így rajzolok. Időnként sikerül megőrizni a fejből rajzolásnál valami lényegi gesztust, belső benyomást. Ezt a bátrabb rajzmodort vágyom a későbbiekben átültetni a grafikáimba.

 


Ha te is hasonlóan tehetséges, kreatív emberke vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

 

 

 

Matyus Dóra 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr234283929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása