Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Képzőművész, blogger, szuperapu – Császár Norbert

Képzőművész, blogger, szuperapu – Császár Norbert

2011. július 29. - Darqo

Császár Norberttel – vagyis akkor még csak Szuperapuként mutatkozott be – pár hónappal ezelőtt találkoztam, egy többedmagunkkal közös projekt miatt. Az azóta haverbloggá minősülő, remek Gyerekszoba társszerzői minőségében volt jelen, és nekem fogalmam sem volt arról, hogy nála a kreativitás nem csak a blogírásról szól. Erre már csak a magyART indulásakor sikerült rácsodálkozni, de jobb később, mint soha! A harmincas éveinek közepét taposó, számtalan egyéni és csoportos kiállítással rendelkező képzőművész, designer-grafikus, blogger, szuperapu inspiráló, egyedi hangulatú, könnyen felismerhető és beazonosítható műveiről, és persze nem utolsósorban saját magáról is nyilatkozik a folytatásban található friss és ropogós írásában.

Nem hiszek az olyan – művészetek kapcsán oly sokat emlegetett – elvont fogalmakban, mint az ihlet vagy a tehetség, inkább az olyan algoritmusokban, mint az analízis – szintézis – absztrakció. És ha már inspiráció, akkor elsősorban a feladat és a határidő, ami nálam jótékonyan hat a munka menetére és ritmusára. Mert az önálló kiállításaim során szigorúan kötött formai és tartalmi koncepció mentén szoktam alkotni, képenként haladva a témán belüli egyfajta szabad asszociációt követve.

Sokszor ért az a kritika hogy már-már infantilisnek is nevezhető primitívség jellemzi a munkáimat. Ezeket a megjegyzéseket nem csak azért könyvelem el magamban a pozitív rubrikába, hogy megőrizzem a lelki békémet, hanem mert tényleg tudatosan törekszem erre a hatásra. A képeim csak vázlatos iránymutatások ahhoz, hogy a befogadó újraalkossa önmagában a képeket, ehhez a folyamathoz a sok kidolgozott részlet felesleges – felesleges erőfitogtatás. Szeretem, ha a néző úgy gondolja: ezt ő is meg tudja csinálni.

Bár jobbára a képzőművészet, manapság kicsit már túlhaladott formáját a táblakép festészetet művelem, egyre gyakrabban cserélem a vásznat egyéb más hordozóra. Az újságpapír és a könyvek lapjait például, amiből tavaly sikerült egy gyors felfutású mozgalmat gründolni BookArt néven. De nem vetem meg a ruhaipari termékeket vagy épp papírszatyrokat sem. Ez utóbbiakból, illetve a Szorokin Szatyrokból most jó párat egyéb munkákkal a Nyitott Műhelyben lehet megtekinteni szeptemberig.

Néha persze én is kimerészkedem a térbe. Jobbára persze inkább csak kísérő látványelemként szoktam használni a kisplasztikákat, térinstallációkat. Befőttes üvegek, villanykörték, papírszobrok. Most viszont épp ez utóbbiak léptek elő főszereplővé. Az Üzenet a Palackban címmel futó kiállításomnak egy tucat üvegpalackban zárt szobrocska adja a gerincét. (Sófok Coke Club, 07. 21 – 07. 31.).

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr803089345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása