Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mindig érdekeltek a határterületek - Mészáros Zsuzsa aka Amishael

Mindig érdekeltek a határterületek - Mészáros Zsuzsa aka Amishael

2011. július 22. - Mocca

A magyART indulásakor még nem gondoltuk volna, hogy a blog életében egyszer kénytelenek leszünk alkalmazni az általunk sem szeretett és eddig sikeresen hanyagolt elő-szelekció intézményét. A jelentkezők ilyen elképesztő száma miatt azonban – fájdalom –, kénytelenek voltunk valamiféle „fuck”-rendszert bevezetni, ami persze semmiképpen sem jelenti azt, hogy rostáljuk a portfóliókat. Mindössze megpróbáljuk néhány kritérium – jelentkezés ideje, aktualitás, éppen most kiállítok, stb. – alapján ebben a degeneráltan kontraszelektált jelenben valahogy mégis szelektálni, a bátran kijelenthetem, egészen parádés mezőny anyagát. A lehetőségekhez képest ugyan próbálunk objektíven dönteni a megjelenésekről, néha azonban elgyengülünk ám mi is, és ilyenkor bizony becsusszan egy-egy szubjektív választás...

 

A magyART mai felfedezettje épp egy ilyen pillanat győztese. Mészáros Zsuzsa aka Amishael szabadúszó arculattervező, animáció készítő [Kispál és a borz], festő, grafikus, illusztrátor, szumma: multitalent kreatív.

 

"Gimiben kezdtem komolyan rajzolni, ilyen heti 10-12 órában, a Désiben meg az INSULA-ban, Szigetszentmiklóson. Végül a KREA-ban végeztem tervezőgrafikán 2004-ben. A KREA előtt, után és közben is mindenféle stúdiókban dolgoztam operátorként, kiadványszerkesztőként, játékfejlesztőként, grafikusként, mikor mi kellett. Mindig érdekeltek a határterületek, a tárgyépítés, illetve a mozgó cuccok, videó klipek, animációs filmek, játékok. Ha újra lehetne kezdeni valami filmes-látványos területre mennék.

Februárban volt egy kiállításom a Puskin mozi kávézójában az ólomüveg hatású képeimből. Ezek három markáns csoportra oszthatóak.

Az egyik a nők szerepe, helyzete (és nem helye) a társadalomban, a világban. Ezt az Újszec nők sorozat dolgozza meg kicsit. Mucha reflekciónak készült az első (Cicca) de valahogy egy ilyen beszédes sorozattá alakult. Szépen szakrálissá vannak téve ezek is a rózsaablakokkal mind, attribútumaik is gondosan megválasztottak, ahogy a pixik sem véletlenül csinálják, amiket, és nem véletlenül hiányoznak az anyát ábrázoló képről

'Ólomüveg' sorozat - Újszec nők

A másik a fogyatékkal élők körül mozgó képek, ami a Keresztutak című blogregény képi megformálása tulajdonképpen. a regényben minden főbb szereplő valamilyen hendikeppel él. Vagy testi fogyatékos vagy az élethelyzete olyan, ami gyakorlatilag determinálja egy küzdelmesebb életre. (mozgássérült, vak, nagyon szegény családban él, haldokló öreg, sérült gyereke van, stb.) Ezek a karakterek számomra a belső erő miatt fontosak. Írni is nagyon szerettem ezeket a történeteket, de képben megjeleníteni is nagyon szép és nehéz feladat volt. 

 

A szerepjátékok kapcsán kialakult egy töredékekből építkező írott forma is, amiben otthonosan érzem magam. Ezek alapvetően a mindenkori játékosaimnak szólnak és csak annyira hivatottak, hogy az adott heti játékalkalomhoz adjanak színesítő plusz információkat, vagy megvilágítsanak egy-egy karaktert más oldalról is. Színesítsék a történetet. Ezzel együtt végül előfordul, hogy idegenek számára is élvezhető laza novella füzérré állnak. Ennek a csúcspontja a Keresztutak, amit hárman írtunk és kifejezetten szempont volt ebben, hogy önmagában is élvezhető legyen.

Keresztutak

A harmadik csoport pedig, a Savanyú cukor címűek azt a tendenciát karikírozzák, amiben mindenki betegesen fél a felnőttségtől és/vagy az öregedéstől. azt a folyamatot mutatja, hogy a gyerekek nagyon korán elkezdenek felnőtt módra viselkedni és felnőtt helyzetekbe kerülni, míg a felnőttek igyekeznek infantilisek, gyermetegek maradni, nem vállalva felelősséget, és nem viselkedve felelősen.

Savanyú cukor

Főnix

Kiemelt részletek

Nagyon szeretek arculatot, logót tervezni. Megpróbálom megértetni a megrendelővel, hogy ne aznapra gondoljon csak, hanem próbáljon előre gondolkozni, hogy a logó vagy arculat megfelelhessen a későbbi megjelenése kötöttségeknek. Pl. lehessen szitázni, tampon nyomni, megéljen inverzben, megéljen szürke árnyalatosan is, egy centisen és zászlón is. :)

Inspirálnak persze filmek, képek és a zene. Sokszor egy jól megválasztott zene szárnyakat ad a munkában, és le is blokkolhat ha nagyon nem odaillőt hallgatok. Munka közben mindig hallgatok valamit. Ami azonban minden másnál jobban inspirál az a szerepjáték. 16 éves korom óta játszom, és nagyjából tíz éve mesélek...

A mesélés tulajdonképpen felerészben látványok, benyomások, hangulatok gyors, lényegre törő, sokszor egy gesztussal, mozdulattal, arckifejezéssel vagy hanglejtéssel történő érzékeltetésén múlik. Másrészt a történet izgalmas, eredetiségén. Így tulajdonképpen ugyanaz a lényegkiemelő szemlélet élteti ezt is mint a grafikai munkákat, legyen az illusztráció vagy arculat, de még akár egy csomagolás vagy weboldal esetében is. Izgalmasan kell tálalni, lényegre törően, egy-két karakteres, jól megválasztott gesztussal a tartalmat. Természetesen ellentétben a játékkal, a grafikai munkákban a tartalom minősége, amit az adott látvány képvisel, nem rajtam múlik. De azt hiszem még így is érezhető, hogy ez a két dolog ugyanabból a fajta szemléletből, látásmódból építkezik."

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

 

Fukucu

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr763089116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása