Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Egy belga víztorony második élete

Egy belga víztorony második élete

2010. szeptember 07. - Mocca

Teljesen a véletlen műve, hogy a blog indulása óta már másodszor olyan a bolygók együttállása, hogy egy keddi napon éppen egy belga vonatkozású téma kerül ki az oldalra. Akkor és most is meg kell állapítanom, Sir Elton John extravagáns szemüvegei mögé bújva, azért nagy titkok tudója lehet...

...Tehát, akkor ismét Belgium, közelebbről a Brüsszeltől alig néhány kilométerre észak-nyugati irányban található Steenokkerzeel. Igazából az égvilágon semmi érdekes nincs ebben az álmos flamand kisvárosban, kivéve egyetlen nevezetességét, ami egy chateau d'eau, vagyis egy víztorony.

Az 1938-41 között készült 30 méter magas építményt a városkát megszálló nácik őrtoronynak használták, majd a háború után eredeti funkciójának megfelelően egészen 2004-ig a település vízellátásának szolgálatában állt. A sokat látott objektum ekkor került nyugdíjba. Sokáig azonban nem unatkozhatott, mert a Bham Design Studio meglátta benne a lehetőséget. Manapság rendkívül népszerű az egykori ipari létesítmények sokszor elszomorítóan magára hagyott, leamortizált állagú épületeinek átalakítása és egyben újrahasznosítása komfortos lakásokként.

A belga cég meglovagolva a trendeket, elsőként kezdeményezte a hatóságoknál a műemlékké nyilvánítást, azzal az opcióval kiegészítve, hogy egy minden igényt kielégítő lakást alakíthassanak ki benne. A hatóságok elfogadták a feltételt, egyúttal megbízták az építészeket a torony teljes külső és belső felújításával is.

A 2007-08 között lezajlott munkálatokat követően a tavalyi évben kerültek napvilágra az öreg víztorony újjászületéséről az első képek, amik alapján elmondható, a belga mesterek remek munkát végeztek!

Külön felhívnám a figyelmet a Wenge-fa padlóburkolatokra és a víztorony tejhatalmú urára, a szürke macskagyerekre...

via: archdaily

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr12277752

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pihi 2010.09.07. 23:32:02

Egy ideje már alig frissül a viztorony.hu, és úgy tűnik egy darabig ez még ritkábban fog megtörténni, egyéb elfoglaltságaim miatt. Konkrétan napi 20 órát dolgozom, nem marad rá idő. De majd ha nyugdíjas leszek. Addig meg néhol lehet látni érdekes ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása