Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A jövő háztartási berendezései – Electrolux Design Lab

A jövő háztartási berendezései – Electrolux Design Lab

2010. július 20. - Darqo

Milyen környezetben élünk majd 2050-ben, amikor a Föld népességének 74 százaléka városlakó lesz? Az Electrolux Design Lab 2010-es versenyre olyan készülékterveket várnak a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogy az emberek hogyan készítik el és tárolják majd ételeiket, valamint hogyan mosnak és mosogatnak majd ebben a távoli időpontban. Ezekre a kérdésre várta a választ az Electrolux, nyolcadik alkalommal kiírt nemzetközi háztartási készüléktervező versenyén, melyre május 1-ig lehetett jelentkezni a pályaművekkel. Idén több mint 50 országból összesen 1 300 pályamű érkezett, a benyújtott formatervek közül 19 kreatív koncepció magyar hallgatók munkáját dicséri. A legjobb 25 alkotás közé is sikerült magyarnak bekerülni, mégpedig Sütő Andrásnak, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatójának, My Own Drum elnevezésű, önálló mosódob-koncepciójával, de a most kihirdetett legjobb 8 közé már nem jutott be. Azt gondolom, hogy így is szép eredményt ért el az 5.000 eurós (a második díj 3.000, a harmadik pedig 2.000 euró), plusz egy hat hónapos gyakornoki állással (az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában) kecsegtető versenyben. A 8 döntős koncepciót nyolc különböző országban élő jelentkező közül választották ki: Ausztrália, Kína, USA, India, Irán Oroszország, Franciaország és Svédország. Milyenek lesznek 2050-ben a háztartási berendezéseink a tervezők szerint? Részletekkel teli videót és képeket a döntős alkotásokról a hajtás után találtok, a magyar designerek munkáiról részletes információkat pedig itt olvashattok.

1: A Kitchen Hideaway, Daniel Dobrogorsky, Ausztrália

A „Kitchen Hideaway” egy virtuális valóság koncepcióterv, amelynek segítségével a társasház lakói egy konyhába képzelhetik magukat, és gondolatban elkészíthetnek bizonyos ételeket, ahelyett, hogy azt valóban meg kellene főzniük maguknak. A felhasználó gondolatait a rendszer továbbítja egy, az épületen belül található robotszakácsnak, ami elkészíti az elképzelt ételt. Ez egyben egy helytakarékos megoldás is, mivel gyakorlatilag egy „headset” helyettesíti a szükséges konyhai eszközöket az egyes lakásokban.

2: The Snail, Peter Alwin, India

A „The Snail” egy hordozható melegítő- és főzőeszköz, amely az indukciós technológiával működik. A „The Snail” méretéből és sokoldalúságából adódóan közvetlenül rá lehet ragasztani az edényre, serpenyőre, bögrére stb. annak tartalmának melegítéséhez. Ez csökkenti a hagyományos főzéshez szükséges tér méretét, miközben hordozhatóvá teszi a folyamatot. A nagysűrűségű cukorkristály-akkumulátorral meghajtott „Snail” cukorból nyeri az energiáját, felmelegítve egy tekercset, hogy a mágneses indukciós mezőt hozzon létre. A beépített érzékelők megállapítják a melegítendő étel típusát és a rendszer automatikusan beállítja a melegítéshez szükséges időt és hőmérsékletet. Egy egyszerű érintőképernyős kezelőfelületen, nyomon követhető a folyamat.

3: Elements Modular Kitchen, Matthew Gilbride, USA

Mathew Gilbride moduláris, falra szerelhető berendezése a főzésre, hűtésre, légkondicionálásra, világításra és környezeti tervezésre kínál rugalmas megoldást, miközben csökkenti a szükséges hely méretét. A berendezés a falra szerelt, „powermat” vezeték nélküli technológiával nyeri energiáját, ami szükség szerint napenergiával egészíthető ki. A többféle egység és felület automatikusan együttműködik az intelligens vezeték nélküli hálózaton keresztül, és az egységeket a felhasználó igényei szerint lehet felszerelni.

4: Bio Robot Refrigerator, Yuriy Dmitriev, Oroszország

A hagyományos hűtőszekrénynél négyszer kisebb „Bio Robot” biopolimer gélt hűt lumineszcencia felhasználásával. Polcok helyett a nem ragadós, szagtalan gél körülveszi a termékeket egy különálló tokot képezve, amely felfüggeszti az ételeket a könnyű hozzáférés érdekében. Az ajtók, fiókok és motor nélküli berendezés 90%-a kizárólag ezt a célt szolgálja. Ezalatt minden étel, ital és hűtött termék készen elérhető, a szagok bennmaradnak, és a biorobotok az ételt egyénileg, az optimális hőmérsékleten tárolják. A hűtő alkalmazása rugalmas: fel lehet akasztani függőlegesen, vízszintesen, vagy akár a mennyezetre is.

5: Clean Closet, Michael Edenius, Svédország

A „Clean Closet” lényegében egy olyan szekrény, amely ruhákat mos. Szennyeződések után kutatva ellenőrzi a textíliát, és ennek megfelelően molekuláris technológiával tisztít, eltávolítja a koszt és a szagokat. Az elgondolás helyettesíti a szennyestartó kosarat, a mosógépet és a szárítószekrényt, ezzel helyet takarít meg. Ugyanakkor nem használ vizet a folyamathoz, így a környezetbarát.

6: Dismount Washer, Lichen Guo, Kína

Lichen Guo a hagyományos mosógépet egy szükségtelen helyfoglaló eszközként azonosítja. A szétszerelhető mosógép erre a kérdésre a tisztítóedény és a szennyestartó kosár kombinálásával ad választ. A piszkos mosókapszula egy falra szerelhető motoron (vagy „energiarúdon”) van elhelyezve, amely nagyon kis helyet foglal el. Az energiarúd gőzt is fejleszt, mellyel tisztítja a ruhákat.

7: External Refrigerator, Nicolas Hubert, Franciaország

Két, Kínában töltött év adta az inspirációt Nicolas Hubert külső hűtőszekrényéhez. A lakóépületek külső falára rögzített koncepcióterv az észak-kínai életmódhoz igazodik, ahol az ételt az erkélyen tartják télen, hogy helyet és energiát takarítsanak meg a lakásban. Hideg időszakokban és este az alacsony külső hőmérséklet biztosít megfelelő klímát a hűtőben tárolt ételeknek. Melegebb időszakokban napelem alakítja a napfényt napenergiává. Nicolas koncepciója az Electrolux tervezési értékeit tükrözi: a forma és a kidolgozás tiszta és egyszerű maradt, hogy biztosítsa a könnyű beilleszkedést a külső városi környezetbe, s ezt erősítik a színek és hangulatvilágítás választéka is.

8: Eco Cleaner, Ahi Andy Mohsen, Irán

Az „Eco Cleaner” egy hordozható mosogatógép és komposztáló, amely ultrahang hullámokat használ fel az ételek ionizálására, amiből aztán újrahasznosítható hulladékot készít. Ahi Andy Mohsen elgondolása az egyre növekvő számú egyszemélyes háztartásban való használatra lett tervezve, és kifejezetten egy kettős előrejelzésnek tesz eleget: a jövő étele kapszula formájában lesz elérhető (ez csökkenti az elkészítéshez és étkezéshez szükséges edények méretét) és kevesebb idő áll majd rendelkezésre a házimunka elvégzésére. Az „Eco Cleaner” egyszerre környezetbarát és helytakarékos.

via: electroluxdesignlab angol, electrolux newsroom magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr392163350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása