Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Épül Madonna iskolája

Épül Madonna iskolája

2010. február 05. - Darqo

Tavaly év végén több magyar hírforrás is beszámolt arról, hogy Madonna 15 millió dollárt áldoz egy Malawiban épülő leányiskola elkészítésére. Az akkori bejegyzések többsége persze nem ettől volt hangos, hanem örökbefogadási botrányai miatt, pedig joggal várhatta volna az ember, hogy folyamatában kaphatunk információkat a bulvárhíreken felül erről a projektről is.

A StudioMDA által tervezett iskolában a rendkívül szegény és betegségektől sújtott afrikai térségből 28 körzet közel 500 diákja tanulhat majd, természetesen környezetbarát technológiát igénybe vevő berendezések között, előreláthatólag 2012-től. A fővárostól, Lilongwétől 10 kilométerre fekvő Chinkotában összesen 46 hektárt felölelő területen, a 30 tantermet magába foglaló iskola mellett 12 diákotthon, 18 személyzeti ház, könyvtár, ebédlő, tornaterem, wellness centrum, sportpálya is helyet foglal majd. Mindezt a helyi talajból előállított környezetbarát Hydraform téglából felépítve, kiváltva ezzel a gyakorta használt környezetszennyező égetett téglát.

Az épületeket az ezen a területen tapasztalható extra mennyiségű napsugárzás miatt az úgynevezett fotovoltaikus panelok fogják energiával ellátni, közben két kiépített „láp” dolgozza majd fel a campus fekete és szürke vizét, hogy tisztítás után öntözővízzel szolgálhasson az egyéb területek számára. Az oktatási célzattal fenntartott mezőgazdasági területek pedig a tanterv részét képezik, ezzel is segítve az ott tanuló diákokat a helyi adottságok helyes használatának elsajátítására.

Madonna az alapkőletételnél szimbolikusan egy Moringa fát ültetett, amely mindamellett, hogy kevés vízigényű növény és gyorsan termőre fordul, magvai olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek helyettesíthetik az ivóvíz tisztítására használt drága vegyszereket, továbbá a belőlük kivont fehérjéknek fertőtlenítő, baktériumölő hatásuk is van. A helyiek „csoda fának” nevezik.

„Madonna 2006-ban, első látogatása után hozta létre a Raising Malawi nevű alapítványt, amely élelmezéssel, oktatással és orvosi ellátással igyekszik segíteni az egyik legszegényebb, és az AIDS által leginkább sújtott afrikai ország lakóin. A 12 milliós Malawiban közel 500 ezer gyerek vesztette el legalább egy szülőjét az AIDS miatt. A híresség kiemelte, hogy a jótékonysági szervezet az ország oktatási minisztériumával és pedagógiai szakértőkkel együttműködve dolgozik azon az oktatási programon, amely révén a lányok szolgálni tudnák közösségüket és javíthatnának országuk helyzetén.”

Nyilatkozatai szerint, amennyiben a Raising Malawi Academy for Girls sikeresnek bizonyul, nem csak Malawiban, hanem a világ más részein is megismétlik ezt a projektet. Legyen így!

Madonna felkérése

VIA:

inhabitat

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr721731197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása