Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Az ételallergia legyőzhető

Az ételallergia legyőzhető

2021. június 23. - Darqo

az_etelallergia_legyozheto01.png

Minden egy kiadós antibiotikumos kúra után kezdődött, gyakorlatilag teljesen újra kellett alkotnom minden elképzelésemet az emésztésről. Akkoriban még nem tették hozzá automatikusan az orvosok a kezelés megkezdésekor, hogy valami kiegészítő, emésztést segítő terméket is kell szedni, ha nem akarok rosszul járni...vagy csak az én orvosom nem tette hozzá, erről sajnos nincsenek behatóbb ismereteim...a lényeg úgyis az, hogy velem megtörtént, és egy életre megtanultam, hogy hogyan kell cselekedni hasonló kezelés közben/után.

Hosszas és kimerítő próbálkozások után hiába rendeződött a lehető legnagyobb mértékben a helyzet, teljesen már nem állt vissza a rend a kezelést megelőző állapotba. Azóta meglehetősen érzékenyen reagál a szervezetem a különböző ételekre, élelmiszerekre, sőt, egyszerűen azonnal érzi és jelzi, ha valami nem jó minőségű alapanyagokból készült, úgyhogy muszáj volt tudatosan keresni azokat az alternatív lehetőségeket, amelyek megoldást jelentenek a számomra. A tejcukorra reagálok a legrosszabbul, de ide sorolhatom a glutént, vagy éppen a paradicsomot és a paprikát is, igaz, ez utóbbiak akkor okoznak nagyobb bajt, ha túl sokat eszem belőlük.

Nagyjából 20 éve kell odafigyelnem a laktózmentességre, és az ilyen-olyan érzékenységekre, úgyhogy megtanultam velük együtt élni, de nem mondom, hogy nem szeretnék megszabadulni tőlük, úgyhogy amikor előkerül valami új, tudományos felfedezés, lehetőség az ételallergia gyógyítására, de legalábbis csökkentésére, a remény kerít hatalmába. Így történt akkor is, amikor rátaláltam Dr. Kari Nadeau és Sloan Barnett Az ételallergia legyőzhető című könyvére.

A könyv az ételallergia megelőzésének, diagnosztizálásának módszereibe és visszafordításának programjába nyújt betekintést. Megismerteti az ételallergia új korszakának lehetőségeit, melynek része az immunterápia. Kiderül belőle, hogy az immunterápiának köszönhetően nemcsak az ételallergia kezelésére, de visszafordítására is lehetőség van. Az új program, mely rengeteg embernek tette lehetővé, hogy megszabaduljon az allergénektől való rettegéstől, több ezer páciens jó eredményeire épül.

De miért is fontos egy ilyen hatékony program? Az ételallergia annyira gyakori lenne, hogy lassan járványról is beszélhetünk? Sajnos igen: az ételallergiás esetek száma az elmúlt évtizedekben minden felmérés szerint meredeken emelkedett a gyermekek körében, de sajnos a felnőtteknél is. Az ételallergia globális jelenség, nem csak a nyugati világra jellemző, és a helyzet egyre drámaibb 1990 óta: 2013-ban 89 országban végzett felmérés alapján az allergiások száma 15%, és sok olyan országban is megjelent, ahol eddig nem is hallottak róla. Mi történik a világban, hogy ez a betegség ennyire tarol? Igaz lehet a higiéniahipotézis (ami nem azt jelenti, hogy ne kellene kezet mosni), hogy a túlzott tisztaság miatt nem tud megküzdeni a szervezet a kórokozókkal? Védettséget jelent vajon a testvéreffektus, miszerint egy kisebb testvér jobban ki van téve kórokozóknak a nagy testvérnek köszönhetően, mint a nagy testvér, vagy egy egyke? Mi lehet a jelentősége az entodoxin nevű molekulának, mely immunkapcsolóként működik, és gyakrabban fordul elő természeti környezetben, állatok közelében? Befolyásolja az ételallergiát a mikrobiomunk, vagyis az emésztőrendszerünket benépesítő baktériumok közössége? Az ártalmatlan mikrobák segíthetnek az immunrendszer tanításában? A modern társadalmi jólét ártott a rostban gazdag táplálkozási diverzitásnak, ami szintén az allergia kialakulását segíti elő? Az antibiotikumok túlzott használata is csak árt ennek a jelenségnek, hiszen gyengül a bélflóra? Ehhez jönnek még hozzá a genetikai adottságok? Mit jelent pontosan a kettős allergénnek való kitettség elmélete, miszerint az ekcémás gyermek nagyobb eséllyel lesz ételallergiás? Hatással lehet az ételallergiára, hogy túl sokat tartózkodunk beltéren, és kevesebb napfényt és D-vitamint kap a szervezetünk? Miért fontos megkülönböztetni az ételallergiát az ételintoleranciától, mely szintén rengeteg embert érint?

A szerzők körüljárják azt a kérdést is, mennyiben befolyásolja a gyermek ételallergiáját, hogy az anya mit eszik a terhesség és a szoptatás alatt. Felmerül a kérdés, hogy vajon gyakoribb lesz az ételallergia a császárral született babáknál? Kijelenthető, hogy az ételallergiás szülők gyerekeinél gyakrabban fordul elő az ételallergia?

A kötetből kiderül, mi a teendője a szülőnek, ha gyermekénél felállították az ételallergia diagnózisát. Miként kell átalakítani a kamra, hűtő, szekrény berendezését, mennyiben alakul át a főzés, mi lehet a konyhaasztalon. De a szerzők az elkerülésen túl egy sokkal fontosabb programmal is megismertetnek minket: hogyan lehet véget vetni a szenvedésnek az immunrendszer átprogramozásával.

Hasznos és tartalmas könyvről van szó, amely könnyen alkalmazható ötleteket tartalmaz a problémánk megoldására, igaz, néhány közülük, miszerint legyünk többet a szabadban, merjünk koszosak lenni, találkozni több mikrobával, ebben a bezárkózós, covidos időszakban kétszer, de inkább sokszor is átgondolandó, de hosszútávon persze abszolút megfontolandó tanács ez is.

A szerzőkről

Kari Nadeau, MD, PhD, a Stanford Egyetem Sean N. Parker Allergia- és Asztmaközpontjának igazgatója, a világ egyik legkiemelkedőbb szaktekintélye az ételallergia területén. Kutatásairól a világ minden nagyobb lapja és tévécsatornája beszámolt.

Sloan Barnett ügyvéd-újságíró, a Green Goes with Everything: Simple Steps to a Healthier Life and a Cleaner Planet című New York Times bestseller szerzője. Gyerekei dr. Nadeau programjának köszönhetően gyógyultak ki az ételallergiából.

az_etelallergia_legyozheto02.png

Dr. Kari Nadeau és Sloan Barnett Az ételallergia legyőzhető

Előzzük meg, és fordítsuk vissza ezt a huszonegyedik századi kórt! Az ételallergia robbanásszerűen terjedő probléma, ebben a könyvben azonban megcsillan az első reménysugár: a családdal és a háziorvossal összefogva örökre megszabadulhatunk tőle. Dr. Kari Nadeau az USA-beli Stanford Egyetemen végzett úttörő kutatásai során több ezer allergiás gyereket kezelt, és bizonyította, hogy az ételallergia nem életfogytig terjedő büntetés, ugyanis az immunrendszer edzhető. Enyhébb és súlyosabb formái egyaránt kezelhetők, enyhíthetők, megszüntethetők. Az immunterápia során ellenőrzött formában, fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet az allergénhez. Az immunrendszer átprogramozását célzó, világszínvonalú terápiás módszerek révén dr. Nadeau csapata növelni tudja a kezelés hatékonyságát, és pár hónap alatt elérhetővé teszi a gyógyulást. Dr. Nadeau és Barnett könyve szülőkhöz, gondozókhoz és minden szakemberhez szól – közérthetően tálalja a kutatási eredményeket. Az ételallergia legyőzhető! áttekint minden fontos szempontot: hogyan válasszuk ki az optimális kezelést, hogyan táplálkozzunk a terhesség során, hogyan győzzük le az allergénekkel szembeni félelmet, és hogyan küzdjünk tervszerűen ezzel a globális egészségügyi problémával. Az ételallergia tudománya folyamatos változásban lévő, az egész világtól összefogást igénylő terület. A könyvben leírt nagyon hatásos technikával megtaníthatjuk az immunrendszert, hogy egy bizonyos ételt ne tekintsen többé ellenségnek. Ez a módszer visszatereli a testet a helyes működés felé, hiszen lassan, de biztosan újra megtanítja neki, hogy a mogyoró, a búza, a tojás vagy a tejtermék – vagy akármi más, ami korábban kiváltotta az allergiás rohamként ismert veszélyes, önpusztító reakciót – biztonságos.

Ide kattintva vásárolhatod meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5916485132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása