Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A nyelv eredetéről - A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás

A nyelv eredetéről - A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás

2021. június 16. - Darqo

a_nyelv_eredeterol00.jpg

Valamikor a gimnáziumi évek alatt fedeztem fel magamban az érdeklődést a különböző nyelvek és a kommunikáció iránt, amit azóta is meglehetősen furcsának tartok, hiszen introvertáltként nem tartozik a kedvenceim közé a laza dumálgatás bárkivel, ha tehetem, inkább kerülöm ezeket a lehetőségeket. Végül rájöttem, hogy inkább a megérteni akarás hajt ebben a folyamatban.

Meglepő viszont, hogy az elmúlt évtizedekben nem lettem poliglott, bár ha szembe akarok nézni az igazsággal, ebben a lustaságomnak van óriási szerepe. Az azonban biztos, hogy bárhová vetett is az élet, bármilyen okból kezdtem figyelni egy nyelvet, hamar elkezdtek megragadni a szavak, mondatok, kifejezések.

A témával kapcsolatos fiatalkori belső zavarom ellenpontozásaként elkezdtem falni az olyan könyveket, amelyek segítenek megérteni az emberi kommunikációt, felfedik az eredetét, elemzik a jelenét, következtetéseket vonnak le a jövővel kapcsolatban, és segítenek megérteni, mennyire összetett folyamatról van szó, ha meg akarjuk értetni magunkat, másokat, és úgy általában a világot. Itt érdemes megemlítenem az egyik kedvenc filmemet (és novellámat) a témával kapcsolatban, az Érkezés ugyanis érdekesen és izgalmasan fejtegeti a témában rejlő nehézségeket.

Az elmúlt időszakban Johansson Sverker - A nyelv eredetéről című könyve szippantott magába teljesen, amelyhez foghatót még nem olvastam a témában. Száraz tények unalmas elemzése helyett ugyanis egy izgalmas tényfeltáró könyvet tarthattam a kezemben, amely már-már elhozta a letehetetlenséghez közeli állapotot is. A majdnemségnek inkább technikai okai voltak, semmiképpen sem az, hogy bármelyik pontján is untam volna az olvasást.

Sverker könyvét sokan hasonlítják Yuval Noah Harari Sapiens - Az emberiség rövid története című átfogó és tartalmas könyvéhez, talán nem véletlenül. A választott téma grandiózussága, a szerzők jártassága és mérhetetlen tudása, és a szerzők írói kvalitásai okozzák ezt az érzést az olvasókban.

Nem csak azoknak ajánlom jó szívvel A nyelv eredetéről című könyvet, akik a téma rajongói vagy megszállottjai, hanem azoknak is, akik egy kicsit szeretnék jobban megérteni a szűkebb vagy tágabb környezetükben élőket. Az alternatív igazságok világában fontos jobban megértenünk, hogy miért kommunikálunk úgy, ahogy, és hogy milyen lehetőségeink vannak a kommunikáció fejlesztésében annak érdekében, hogy egy jobb világban élhessünk.

 

a_nyelv_eredeterol.jpg

Johansson Sverker - A nyelv eredetéről - A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás

Talán nincs még egy olyan tudományág, ahol annyi tévhit, meggyőződés és rögeszme keringene, mint a nyelvészet. Kicsit olyan ez, mint a labdarúgás: mindenki ért hozzá, mindenki jobban tudja. Mindenkinek van egy tuti biztos elmélete, hogy miként is kezdtek beszélni az őseink, honnan ered a nyelvünk, milyen kacskaringós úton jutottunk el az első mondatig. A svéd nyelvész, Sverker Johansson, aki már 2006 óta foglalkozik a nyelv eredetének kérdésével, igazi nyomozó módjára keresi a kulcskérdésekre a megfelelő válaszokat. Nyomozása számos tudományterületet felölel, mivel a nyomok az evolúciós biológia, paleoantropológia, régészet, primatológia, genetika, anatómia, etológia, neurológia, pszichológia és szociálantropológia területein át vezetnek. Éppen olyan fontos nyom az énekesmadarak trillázása, mint a jobbkezesség kérdése. A nyelv eredetéről azért is verseng a letehetetlen krimikkel, mert Sverker érvelése mindvégig kristálytiszta, nem nélkülözi a finom humort, és lebilincselően magyarázza el a legbonyolultabbnak tűnő problémákat is, így egy pillanatig sem veszíti el az olvasó figyelmét. Műve, amelyet sokan Yuval Noah Harari Sapiens - Az emberiség rövid történeté-hez hasonlították, elképesztő tárgyi tudást mozgat meg. Sverker állatvilágból hozott példái, tanulságos kitérői és lényegre törő kérdései mindenkit el fognak gondolkodtatni - nemcsak a nyelv eredetével kapcsolatban, hanem arról is, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk.

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1716531214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása