Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A kereszténység diadala

A kereszténység diadala

2019. július 16. - Darqo

a-keresztenyseg-diadala00.jpg

Mindig érdekeltek a különböző világvallások, amelyek oly sok ember életét könnyítik meg; és oly sok ember életét nyomorítják meg. Az emberi elme torzításának hatására az egyébként tiszta és egyszerű tanítások lényege elveszik, a felszínt kapirgálva pedig a különböző vallások hívői közül a legtöbben elbeszélnek egymás mellett.

Hogy miért volna fontos mindenkinek tisztában lennie a különböző vallások alapjaival? Pont azért, hogy mindenki megértse, sokkal több közös van bennük és bennünk, mint ellentét. Kellene az élethosszig tartó vizsgálódás az élet nagy kérdéseivel kapcsolatban, hogy saját következtetésekre jussunk, és ne legyen szükségünk mások instant válaszaira. Muszáj volna kérdezni és megkérdőjelezni!

Az együttműködésre kellene törekedni, mert csak így tudunk olyan jövőt teremteni magunknak, amely boldognak nevezhető! A széthúzás és az elhatárolódás erre nem alkalmas, de ezt a történelem már nagyon sokszor bebizonyította. Csak az a kérdés, hogy miért szakítjuk el magunkat a tényektől, alternatív és bizonyosan működésképtelen valóságokat teremtve?!

A vizsgálódáshoz és önfejlesztéshez ma egy új kedvencet ajánlok a figyelmetekbe, Bart D. Ehrman A kereszténység diadala - Hogyan térítette meg egy apró, betiltott szekta az egész világot? című könyve, amelyben a Chapel Hill Egyetem vallástudományi professzora részletes kutatómunkával tárja fel nekünk a kereszténység korai történelmét rendkívül olvasmányos és elgondolkodtató formában.

A több New York Times-bestsellerrel büszkélkedő szerző számos karizmatikus főszereplőn keresztül mutatja be, hogyan vezetett a briliáns stratégia és az ellenállhatatlan üzenet a hívek fokozatos áttéréséhez. Ehrman érvelése ellentmond annak, amit eddig gondoltunk a világtörténelem legfontosabb kulturális paradigmaváltásáról - amely forradalmasította a képzőművészetet, a zenét, az irodalmat, a filozófiát, az etikát, a közgazdaságot és a jogot.

Bár a cím alapján következtethetnénk arra, hogy a szerző győzedelmes hangvétellel dicsőíti a kereszténység sikerét, végig objektív tud maradni. Nem ünnepli a kereszténység felemelkedését, és nem állítja, hogy magától értetődő lenne annak felsőbbrendűsége, sem azt, hogy ez a dominancia olyan nagyszerű folyamat és fejlemény eredménye lett volna, de azt sem mondja, hogy rossz, hogy így alakult. Történészként végig távol marad az értékítélettől, és ez nagyon jó hatással van a könyvre és az olvasóra egyaránt.

A legfontosabb számomra, hogy elgondolkodtat, önvizsgálatra és kérdésekre ösztönöz, segítségével másképp tudjuk szemlélni önmagunkat, a minket körülvevő embereket és a világot egyaránt, amely egy letisztultabb jövőkép kialakításához vezethet.

a-keresztenyseg-diadala.jpg

Bart D. Ehrman A kereszténység diadala - Hogyan térítette meg egy apró, betiltott szekta az egész világot?

A történelem legnagyobb alulról szerveződő mozgalma…Sehol sem volt megírva, hogy a kereszténység lesz a Nyugat uralkodó vallása. Ugyanilyen könnyen megtörténhetett volna, hogy csupán apró judaista szektaként vonul be a történelemkönyvekbe. Ehhez képest a keresztény egyház, amelynek kezdetben alig néhány tucat, kétkezi munkát végző követője volt csupán, közel négyszáz év alatt harmincmillió hívőre tett szert, és Róma hivatalos vallásává vált. Mi lehetett a siker kulcsa?

A könyvet ide kattintva vásárolhatjátok meg.

 

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8814827940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása