Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hajnal, avagy hogyan tudnánk megérteni mást, ha még önmagunkat sem értjük?

Hajnal, avagy hogyan tudnánk megérteni mást, ha még önmagunkat sem értjük?

2019. április 18. - Darqo

hajnal00.jpg

Hogyan tudnánk megérteni mást, ha még önmagunkat sem értjük? A többség nem hajlandó arra, hogy szembenézzen magával, pedig ez az egyedüli megoldás, ha a többi embert és úgy általában az élet, a világ működését érteni szeretnénk.

A szembenézéshez őszinteség kell, elsősorban magunkkal szemben, aztán a külvilággal szemben. Ha hajlandóak vagyunk végigjárni ezt a göröngyös utat, sokkal tisztább lesz az életünk és kevésbé fogunk rettegni önmagunktól, az emberektől, az élettől és az ismeretlentől. Bár sokan hatékonyan dolgoznak azon, hogy közhellyé silányítsák az imént gondolatmenetet, de attól még mélységesen mély tartalommal bír.

Ha megismerjük önmagunkat és ezáltal minden rétegében és árnyalatában rálátunk az emberi észjárásra-és természetre, képesek vagyunk a nyitottságra, a kíváncsiságra, a befogadásra, az empátiára, arra is nagyobb esélyünk lehet, hogy megismerjük a másikat, az életet, sőt, amennyiben léteznek, és amennyiben ellátogatnak hozzánk, könnyebben kapcsolatot teremthetünk földönkívüli értelmes lényekkel is, és itt nem a kommunikációs nehézségek kiküszöbölésére gondolok, hanem arra, hogy önmagunk és a világunk ismeretének birtokában könnyebben vonhatunk le helytálló következtetéseket a másik lény viselkedésével és világával kapcsolatban...de legalább kevésbé fogunk rettegni tőlük, és nem az lesz az első következtetésünk, hogy ártó szándékkal érkeztek.

Remek példa erre egyik korábbi kedvencem, az Ted Chiang Életed története/Érkezés és más novellák című könyve és a belőle készült Érkezés című film, valamint a közelmúltban megjelent, eredetileg a 80-as évek végén született Hajnal című könyv, Octavia E. Butler tolmácsolásában. Ez a két zseniális könyv érdekfeszítő és lenyűgöző formában tárgyalja az ismeretlenhez fűződő viszonyunkat, a rengeteg konfliktust, amit az önmagunk ismeretének hiánya gerjeszt, és a lehetséges megoldást, amelynek egyik alappillére minden esetben a megismerés vágyából fakadó empátia.

A Hajnal főszereplője, Lilith Iyapo egy Föld körüli pályára állított űrhajón tér magához, a nukleáris katasztrófát követő 250. évben. A titokzatos és furcsa kinézetű földönkívülieknek sikerült megmentenie egy maroknyi embert, és Lilithre hárul a feladat, hogy csapatot kovácsoljon az önmagukat meghazudtolni nem tudó embertársaiból, akikkel közösen újra kolonizálhatják a Földet. Az úgynevezett oankálik nem csak a bolygónkat tették újra élhetővé, hanem többek között arra is képesek, hogy mentálisan és fizikailag jobb életet biztosítsanak a számunkra a génmanipuláció segítségével. Az oankálik nem utolsósorban a "nemesítés" céljából arra törekednének, hogy az emberi faj, valamint saját fajuk génjeit egyesítsék, amely történetesen szexuális együttlét során jöhet létre, és amely együttlét nem választható opció, hanem a nagyobb jó érdekében elengedhetetlen lépés.

A Hajnalban az ismeretlen valóban félelmetesnek hathat, de csak abban az esetben, ha bizalmatlanok vagyunk. Ha elhisszük, hogy egy értelmes, fejlett és segítő szándékát többszörösen és több szinten is bizonyító idegen civilizáció a javunkat akarja, akkor könnyebb a nyitottság irányába sodródni. A konfliktust valójában a mélyaltatásból felébredő emberek és a magukkal hozott xenofóbiájuk okozza, a nem csak az idegenekkel szembeni, hanem egymás iránti ellenségeskedésük, a korlátoltságuk és gőgösségük, és persze az, hogy képtelenek nagyobb léptékekben gondolkodni, amely tényezők korábban is kipusztuláshoz vezettek.

A szerző nem akarja egyszerűen lefesteni a történetet és a szereplőket, senki és semmi sem tisztán csak jó vagy rossz, és nem is akar választ adni minden felmerülő kérdésre, inkább még több kérdést vet fel és elgondolkodtat, mégpedig egészen mélyen. Mivel egy trilógia első darabjáról van szó, így az is elképzelhető, hogy az írónő fenekestül felforgatja a történetet, ráadásul nem is egyszer, úgyhogy simán benne lehet a pakliban az is, hogy iménti eszmefuttatás a teljes egészet nézve nevetségesnek tűnik majd. Nagyon várom a fejleményeket, amelyek a tervek szerint idén ősszel és jövő tavasszal fognak megjelenni az Agave Kiadó jóvoltából!

hajnal.jpg

Octavia E. Butler - Hajnal

Lilith ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre.

Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk.

Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A Hajnal mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az Érkezés című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

A könyvet ide kattintva vásárolhatod meg.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet.

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9814772872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.