Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Így segíts magadon!

Így segíts magadon!

2018. november 04. - Darqo

onsegito.jpg

Nagyon sokszor hallom azt a véleményt, hogy nem működnek azok a tanácsok, amelyeket az okos emberek adnak. Az én tapasztalatom azonban az, hogy bennem a gyakran mások véleménye alapján kialakított és saját magam által fenntartott akadályok miatt nem funkcionálnak a dolgok. Ha belekezdek valamibe és hiszek is benne, akkor sikerülni szokott. Ha belekezdek valamibe, de nem hiszek benne, akkor nem szokott sikerülni, ez ilyen egyszerű.

Gyakori probléma az is, hogy az emberek nem tartják be a szakértők által leírt szabályokat. Teljesen egyszerű példa, amikor édesanyám azon kesereg, hogy mindig szétreped a karácsonyi bejgli. Mikor megkérdezem, hogy a leírás szerint készítette-e el a finomságot, akkor általában az a válasza, hogy igen, de ha jobban megkapirgálom a felszínt, kiderül, hogy például nem olyan lisztet használt, amit előírtak vagy éppen nem kelesztette addig a tésztát, ameddig meghatározták vagy éppen pár dekával kevesebb cukrot tett bele, mert nem volt itthon több, stb. Persze, hogy így megreped a tészta. Ha a meghatározott szabályrendszer alapján csináljuk a dogokat, pontosan ugyanúgy, ahogy le van írva, de komolyan PONTOSAN ugyanúgy, akkor a végeredmény is az elvárásunknak megfelelő lesz. Az élet számos területén és témájában megtapasztalhatjuk ugyanezt. Ha jazzt szeretnénk játszani a zongorán, akkor a tanár utasításait követve kell elsajátítani a fogásokat és az apró trükköket. Ha agysebészek akarunk lenni, akkor pontosan meg kell tanulni a tananyagot, máskülönben mások halálát fogjuk okozni.

Másik probléma, hogy megijedünk a saját eredményeink láttán. Én legalábbis többször tapasztaltam ezt. Amikor a vágy és az ebből fakadó tettek meghozták az eredményt, inkább visszavonulót fújtam, sőt azt is többször gondoltam már ilyen helyzetekben, hogy "nem lehet ennyire egyszerű", úgyhogy jól megbonyolítottam a jövőben, hogy elmondhassam, az a valami sokkal nehezebb, mint gondolnám. A legviccesebb az egészben, hogy mindezekkel tisztában vagyok.

A harmadik, hogy sokkal könnyebb fikázni valamit, mint ténylegesen kipróbálni. Egyszer, maximum kétszer megpróbálja az ember, ahogy fentebb is írtam, kicsit önfejűen, a szabályokat nem betartva, és nem működik, dühükben pedig rámondják az adott dologra, hogy hülyeség. Ráadásul az ilyen történések alapja az a gondolat, hogy kipróbáljuk, de igazából nem hiszünk a tényleges eredményben, ami így alapjaiban határozza meg azt.

Minden, amit akarunk a nap folyamán, azért valósul meg, mert kétségünk sincs afelől, hogy akarjuk, legyen szó bármiről. Ha belegondolok egy olyan egyszerű példába, hogy ha tízóraira túrós táskát és egy hosszú kávét akarunk, akkor akarjuk és beszerezzük. Ha megkérdőjeleznéd, hogy tényleg ezt akarod-e, nem hinnéd el, hogy megérdemled, vagy elérheted, nem ennél túrós táskát és nem innál hosszú kávét, ebben biztos lehetsz. Bármennyire is viccesen hangzik, de mindennel ezt csináljuk, csak a különböző témákban az alkotóelemek más súllyal bírnak. Azért nem kérdőjelezzük meg a példában írt finomságok beszerzésének lehetőségét, mert egyszerűnek tartjuk, egy jobb állás, magasabb fizetés nehezebbnek tűnik, de csak bennünk. Nehezebbnek hisszük. Ez az egyszerű megoldás, ami pont az egyszerűségéből fakadóan tűnik iszonyatosan bonyolultnak.

Biztos felmerül bennetek a kérdés, hogy én mennyit tudok megvalósítani abból, amit elképzelek magamnak? Az egyszerű válasz az, hogy minél könnyebbnek tekintek valamit, annál hamarabb sikerül megvalósítani. Minél nehezebbnek érzem az adott dolgot, annál hosszadalmasabb a folyamat. Rengeteg területen küzdök a saját démonaimmal, hitrendszeremmel, önbizalomhiánnyal, kishitűséggel, megfeleléskényszerrel, gyerekkorból hozott traumákkal amelyek alapjaiban határozzák meg a vágyaim beteljesülésének mértékét. Viszont szeretem folyamatosan képezni saját magamat, hátha egyszer a rengeteg tudás és gyakorlás áttöri a gátakat. Ha hiszek benne, akkor megvalósulhat ezt is.

Ma olyan könyveket válogattam nektek, amelyek segítik a gyakorlást. Többségében önsegítő könyvekről van szó különböző témakörökben, de van közte olyan is, amely a jobb megértést szolgálja a választott tárgykörön belül. Mindegyik olyan, hasznos tanácsokkal lát el, amelynek pontos betartásával sikereket érhetünk el, akár a bennünk élő gyermek megvédéséről, akár a jó üzlet megkötéséről vagy éppen a táplálkozásunkkal kapcsolatos egészségmegőrző lépésekről van szó.

 

onsegito_ikigai-2.jpg

Mindannyian keressük a boldogság és az elégedettség titkát, gyakran egész életünkön keresztül. Különböző népek más-más formában találják meg ugyanazt a lényeget, Francesc Miralles, Héctor García - Ikigai című könyvében a japán emberek boldogsággal kapcsolatos meglátásait találjuk, a hasznos tanácsok segítségével pedig simán el tudom képzelni, hogy boldogabb életre tehetünk szert.

Francesc Miralles, Héctor García - Ikigai - A boldogság japán titka

Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek. Az ikigai a boldogság záloga. Nem könnyű azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet örömmel végzünk. Az IKIGAI – A HOSSZÚ ÉLET JAPÁN TITKA című kötettel világhírűvé vált és a japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros új könyvében azonban részletesen elmagyarázza, mit kell tennünk. Miközben elvégezzük a szerzők által adott gyakorlati feladatokat, megismerjük vágyainkat és azt, hogy miként használhatjuk ki legjobban saját képességeinket. Alaposabb önismerettel és az útmutatásokat követve könnyebben ismerjük fel életcélunkat és valósítjuk meg álmainkat, ezáltal mi magunk is boldogabbak lehetünk, ráadásként pedig a világot is boldogabbá tehetjük.

A könyvet a Bookline kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

Biztos vagyok abban, hogy kevés olyan ember van a világban, aki ne akarna sikeres lenni. Számtalan lehetőség, hasznos tanács, könyv, workshop, stb. áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk profik lenni ebben a témában, és hiszek benne, hogy minél többet olvasunk róla, annál jobban rögzül a lényeg. Egy idő után mindenki érzi, hogy gyakorlatilag mindegyik témába vágó könyv ugyanarról beszél, de nem tudhatjuk, hogy melyik fog olyan felismerést adni a számunkra, amely valóban hatékony lesz. Két remek könyvet is találtam a témában a közelmúltban, az egyik Angela Duckworth - Nincs lehetetlen című könyve, amely jelenleg előrendelhető státuszban van, a másik pedig Barabási Albert-László - A képlet című könyve. Mind a kettő tudott olyan árnyalattal szolgálni, amit idáig még nem láttam, ezért jó szívvel ajánlom mindkettőt elolvasásra.

 

onsegito_nincs-lehetetlen.jpg

Angela Duckworth - Nincs lehetetlen

Mi a kiemelkedő teljesítmény titka? Miért vallanak egyesek sorozatosan kudarcot, mások pedig miért sikeresek? Angela Duckworth amerikai pszichológus megmutatja, hogy a titok nyitja az úgynevezett Grit-hatás. Ez a sikert garantáló erő akkor lép működésbe, ha az elszántság, a kitartás és a szenvedély hosszú távú célokkal párosul. A szerző személyes élettörténetét is felhasználva kutatási eredményekkel és érdekfeszítő esettanulmányokkal bizonyítja be, hogy alapvetően nem a szerencse és a veleszületett tehetség határozza meg lehetőségeinket és teljesítményünket. Sokkal fontosabb tényező az akaraterő, a kitartás és az állhatatosság sajátos, fejleszthető elegye, melyet gritnek nevez. Legyen szó diákokról, sportolókról, zenészekről, cégvezetőkről, művészekről vagy bármilyen egyéb hivatásról, a Grit-hatás felfedezhető minden nagy teljesítményt elért ember életútján.

A könyvet a Libri kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

onsegito_a-keplet.jpg

Barabási Albert-László - A képlet – A siker egyetemes törvényei

Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre. A képlet című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos képletét, s ezáltal választ kapunk arra is, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.

A könyvet a Libri kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

onsegito_a-jo-uzlet.jpg

Csíkszentmihályi Mihály gyakorlatilag az életemet változtatta meg akkor, amikor először olvastam a flow-ról. Azóta nincsen olyan nap vagy téma, amelyben ne ezt az állapotot keresném. Azt nem mondom, hogy mindig sikerül megtalálni, és azt sem, hogy ha megtalálom mindig sikerül rajtamaradni hosszútávon a hullámon, de legalább az önelemzés segítségével tudom, hogy mik azok az apróságok vagy nagyobb dolgok, amelyek segítségével eljuthatok ide. A jó üzlet című könyvében természetesen a flow van ismét a középpontban, azonban abban segít nekünk, hogy az anyagiak mellett sokkal inkább az érzelmi egyensúlyra helyezzük a hangsúlyt. A pénz csak akkor boldogít valójában, ha olyan tevékenységen keresztül érkezik, ami érzelmileg is kielégít.

Csíkszentmihályi Mihály - Jó üzlet

A jó befektetés, a „jó üzlet” fogalma alatt leginkább azt értjük, ha maximalizáljuk a nyereséget. Egy vállalkozás sikere azonban nem csak az anyagi sikert jelenti. Az igazán jó üzlet ugyanis az, amikor a vállalkozás úgy termel nyereséget, hogy etikai szempontból is jó célt szolgál, és a cég munkatársai is örömüket lelik abban, amit csinálnak. Csíkszentmihályi Mihály Jó üzlet című könyvéből megtudhatjuk, hogyan tehetjük jobbá az élet munkával töltött részét, s hogyan teremthetünk munkahelyünkön olyan körülményeket, amelyek segítik a flow-t. Ezáltal a munka olyan időtöltéssé válik, amely számos értelemben jó célt szolgál: az anyagi jóléten túl mentális jólléthez, boldogsághoz vezet, és eredményeként a világ egyszerűen jobb hely lesz.

A könyvet a Libri kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

onsegito_a-benned-rejlo-gyermeknek.jpg

Bár nem tudom megmondani az idejét, hogy mikor hallottam először a bennünk élő gyermeki énünkkel létrehozható harmonikus kapcsolat fontosságáról, de évek óta kutatom azokat a könyveket, amelyek segítenek ebben a folyamatban. Legújabb kedvencem Stefanie Stahl A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia című könyve, amely rengeteg hasznos tanáccsal lát el a témában, apró lépésekkel visz egyre közelebb önmagunkhoz, és minden egyes lépés megtételével könnyebbnek érezhetjük magunkat.

Stefanie Stahl - A benned rejlő gyermeknek otthonra kell találnia

Mindannyian arra vágyunk, hogy elfogadjanak és szeressenek. Ideális esetben gyermekkorunk folyamán fejlesztjük ki azt a szükséges ön- és ősbizalmat, amely felnőtt életünkben végigkísér. Ám az átélt sérelmek mélyen belénk vésődnek, és tudat alatt meghatározzák összes kapcsolatunkat. A bennünk rejlő gyermeknek újra otthonra kell lelnie, vallja Stefanie Stahl pszichoterapeuta. Mert akinek nincs belső otthona, az a külvilágban sem találhat otthonra. Átfogó, gyakorlati programja segít abban, hogy levethessük azokat a régi, beidegződött mintákat, amelyek újra meg újra zsákutcába visznek. Lépésről lépésre jutunk el új és hasznos beállítódásokhoz, magatartásmódokhoz, amelyeket ha elsajátítunk, a kapcsolataink javulhatnak és kiegyensúlyozott, boldog felnőttek lehetünk.

A könyvet a Park kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

onsegito_kina-tanulmany.jpg

T. Colin Campbell és Thomas M. Campbell átfogó könyve egy kicsit más kategória az eddigiekhez képest, de a helyes táplálkozással kapcsolatos kérdések feltevése és a folyamatosan változó válaszok megértése nem csak az egészséges életnek szerves része, hanem a hétköznapi önfejlesztésnek is. Mivel az elmúlt években drasztikus változtatásokat csináltam az életmódomban és a táplálkozásomban, minden olyan könyvnek örülök, amely egyrészt megerősít a döntéseim helyességében, másrészt praktikus tanácsokkal lát el a további lépéseket illetően. A Kína-tanulmány éppen ilyen!

T. Colin Campbell és Thomas M. Campbell II. - Kína-tanulmány

A táplálkozástudomány legfrissebb eredményei megcáfolhatatlanok. Aki változtat az étrendjén, az drasztikusan csökkentheti a rák, a szívbetegségek, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Napjainkban egyre többet beszélünk az egészségi állapotról, a betegségekről és megelőzésükről. Az Egyesült Államokban, mely egészségügyi ellátásra világviszonylatban a legtöbbet költi, a lakosság kétharmada túlsúlyos, a cukorbetegek száma meghaladja a 15 milliót. De nem jobb a helyzet a világ más országaiban, így Magyarországon sem. A szívbetegség ma is ugyanolyan nagy számban szedi áldozatait, mint harminc évvel ezelőtt. Noha a rák kezelésében óriási előrelépések történtek, a daganatos megbetegedések száma mégis évről évre nő. Egyre több gyógyszert fogyasztunk, remélve, hogy meggyógyulhatunk. Pedig az egészségünk elsősorban attól függ, hogy mit eszünk, hogyan táplálkozunk. A világ mindeddig legátfogóbb táplálkozástudományi felmérését bemutató Kína-tanulmány közérthetően mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek – szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek – között. Szerzője, dr. T. Colin Campbell, a Cornell Egyetem professzora, miközben számtalan, táplálkozással kapcsolatos tévhitet és mítoszt oszlat el, rengeteg hasznos és megszívlelendő tanáccsal szolgál – nemcsak a szakembereknek, de főként és elsősorban a széles nagyközönségnek.

A könyvet a Park kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

 

onsegito_az-ido-rendje.jpg

Miért a múltra emlékszünk; miért nem a jövőre? Mi vagyunk az időben, vagy az idő létezik mibennünk? Mit jelent az valójában, hogy az idő „folyik”? Mi köti az időt a mi szubjektív természetünkhöz? Számomra elképesztően érdekesek ezek a kérdések, Carlo Rovelli Az idő rendje című könyvében pedig éppen ezekre próbál meg a lehető legegyszerűbb és legérthetőbb formában válaszolni. Nagyon izgalmas és érdekes kiadványról van szó, mert általa másképpen tekintünk majd a saját életfolyamunkra.

Carlo Rovelli - Az idő rendje

Az idő rendje a fizikának egy olyan jelenségét tárgyalja, amely mindenkit érdekel: az időt. Az idő olyan rejtély, amelyről mindenkinek van személyes tapasztalata. A fizikusok számára is rejtély: ők az idő radikális átalakulásának lehettek szemtanúi Newtontól Einsteinig, a kvantummechanikáig, végül a hurok-kvantumgravitáció elméletéig, amelynek Carlo Rovelli az egyik legjelentősebb képviselője. Newton egyenleteiben mindig ott volt az idő, de mára eltűnt a fizika alapegyenleteiből. Múlt és jövő már nem egymás ellentettjei. A fizikának azt kell felszámolnia, amit mindenki hisz: hogy az egyetlen biztos pont a jelen. Carlo Rovelli, miközben e rendkívüli gondolattársítások közül három példát megvizsgál, betekintést ad a fizika múltjába, s elvezet odáig, ameddig az időről való jelen tudásunk elér: „a ma még nem ismert dolgok hatalmas, az éj sötétjébe burkolózó csillagóceánjáig.”

A könyvet a Park kiadó kínálatában kedvezményesen vásárolhatjátok meg. Részletekért kattintsatok ide.

A recenziós példányokat a kiadók bocsátották a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8314269649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.