Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Nevelj Jedit!

Nevelj Jedit!

2018. szeptember 14. - Darqo

nevelj_jedit00.jpg

Nem értem, hogy miért teszünk úgy, mintha a szülő nem tudná elmagyarázni a gyereknek, amit lát. Ha ezt feltételezzük, akkor azt mondjuk, hogy a szülő buta. Bár, amennyiben a korlátoltságot adja át, akkor jogos ez az elmélet.

A gyerekeket igenis érzékenyíteni kell a világ színessége és különlegessége iránt, ugyanis nem fog burokban élni, amennyiben mégis ezt várnánk, annak csak rossz következményei lehetnek. Nem azt mondom, hogy híradót kell nézetni velük, de okosan, értelmesen, nyitottan lehet és kell is beszélgetni a felmerülő kérdésekről. Bármennyire is szeretnénk, a gyerekek az óvodától kezdve szembesülnek a sokszínűséggel és különböző véleményekkel, arról nem is beszélve, hogy minket is hallanak naphosszat, így gyakorlatilag azokat a témákat, amiktől megvédeni próbálnánk őket.

ath-harry-potter-418108_1280.jpg

Nagyon sok dolgot megtanít az iskola és a környezet, de túl sokat nem. Mik az érzelmek? Hogyan kezeljük őket? Hogyan beszéljünk róluk? Miért fontos a teljes őszinteség magunkkal és a világgal szemben? Hogyan kommunikáljunk úgy általában? Hogyan kérdezzünk? Hogyan kételkedjünk? Hogyan képviseljük a véleményünket? Hogyan vitatkozzunk kulturáltan? Hogyan viselkedjünk az embertársainkkal és az élővilággal? Hogyan érvényesüljünk? Hogyan valósítsuk meg a céljainkat? Mit jelent a kitartás? Mit jelent a következetesség? Mit jelent a tisztesség? Mit jelent az alázat? Mit jelent az odaadás? Mi a család, barátság, párkapcsolat? Mit jelent a csalódás? Mi a veszteség? Mi a halál? Mi az egészség? Hogyan legyünk egészségesek? Miért nincs szükségünk piára, cigire, drogokra, gyógyszerekre ahhoz, hogy az érzelmeinket feldolgozzuk és együtt éljünk velük? Miért vagyunk pusztán önmagunkban, a lelki, szellemi és testi energiánkat felhasználva elegendők ahhoz, hogy bármit menedzseljünk, elviseljünk, túléljünk az életünkben?

Ezek azok a kérdések, amelyekre az iskola és a közvetlen környezet nem ad választ; persze tisztelet a kivételnek. Ezek azok a kérdések, amelyekre magunknak kell megkeresni az életünk folyamán a válaszokat; miközben ötösre feleltünk az iskolában arra a kérdésre, hogy mi a kovalens kötés; vagy ki mikor halt meg a történelem során...

Fontos, hogy tudjanak a gyerekek a nagy magyar klasszikusokról, a múltról, a hagyományokról, az alapvető és hasznos eszközökről, amiket hosszútávon is használnak majd, de azokkal egyezik a véleményem, akik azt hirdetik, hogy a jelenben kell élni és ehhez igazodni. Bár megjelenik benne a megkülönböztetés és kapunk egy jó nagy ajándékot az elfogadással kapcsolatban, a Kincskereső kisködmön nem fog választ adni például arra a kérdésre, hogyan kell a gyereknek egy transzszexuális társával beszélgetni? Mert a jelen diákjainak már ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel szembesülnek. A múlt túlságosan távoli és egyszerű a modern világ összetettségéhez képest. A kortárs irodalom, főleg a közönség kedvenc történetek ráhangolódva a jelen és a jövő hullámhosszára, közvetlenebb kapcsolaton keresztül tudnak válaszokat adni, mint a régi idők történetei.

ath-woman-1852907_1280.jpg

Ha már a gyerekek és a felnőttek is sokkal fogékonyabbak a popkulturából jövő ingerekre, miért ne lehetne, hogy rajtuk keresztül, a történeteik segítségével is tanítsuk a diákokat? Hiszen könnyebben befogadják azokat az erkölcsi, morális válaszokat, amelyeket például a Harry Potter vagy éppen a Star Wars karaktereitől kapnak meg, mint például az Egri Csillagok Vicuskájától. Félreértés ne essék, utóbb regénynek is fontos szerepe van, azonban a modern történetekből észrevétlenül szüremkedik át és ragad meg a lényeg a fiatalokban és felnőttekben is egyaránt.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatokat inspirál az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Nevelj Jedit! című kiadvány, amely a Dr. Tóth Csaba által korábban indított sorozatának legújabb kiadványa, még úgyis, hogy mint szerző ezúttal nem vett részt a készítés folyamatában. A Republikon Intézet egyik alapítója és stratégiai igazgatója, politológus és szociológus, tanár, számos tanulmány és tudományos publikáció szerzője két könyvön keresztül olyan szemszögből vizsgálta és mutatta meg számunkra több szerzőtársával együtt a politikát, amely egyedülálló a hazai piacon.

ath-books-1141911_1280.jpg

A sci-fi politológiája és folytatása, a Fantasztikus világok a kedvenc történeteinken keresztül elemzi és jeleníti meg a lényeges építőelemeket, az idén megjelent folytatás, a Nagy Ádám szerkesztésében összeállított Nevelj Jedit! annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a pedagógia és fontos társadalmi kérdések feszegetése kapta a főszerepet. Tíz pedagógus és neveléskutató szerző kilenc elemzésen át tárgyalja a legfontosabb morális és erkölcsi felvetéseket olyan történeteken keresztül, mint például a Star Wars, Harry Potter, Trónok harca, X-Men, vagy éppen Stephen King Az című regénye.

Nem csak azok számára lesz élvezetes a kiadvány, akik járatosak a pedagógia és a megelevenített történetek fantáziavilágában, hanem mindenkinek, akit foglalkoztattak már a fentebb felsorolt kérdések. Imádom, hogy arra tanítanak a szerzők, hogy nem kell behunyni a szemünket és úgy tenni, mintha minden és mindenki egysíkú lenne. Hogy a 21.században nem az a követendő példa, hogy nem veszünk tudomást az árnyalatokról, csak a fő színekről. Hogy nem kell megvédeni sem magunkat, sem a gyerekeinket attól a ténytől, hogy a világ változatos, hogy annyi különböző ember és vélekedés van, ahányan éppen a Földön élünk.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amelyért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Athenaeum Kiadó

Libri

Bookline

nevelj_jedit.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9014238975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.