Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hatalmas szobrok úsznak idén nyáron a Dunán

Hatalmas szobrok úsznak idén nyáron a Dunán

2017. június 30. - Darqo

duna_installacio01_farkas_zsofia.jpg

Hatalmas, a Dunán lebegő kortárs képzőművészeti installációval indítja az idei nyarat a Fővárosi Önkormányzat: megszületett a Duna-installáció pályázat nyertes alkotása, Farkas Zsófia „Nagy halak emlékezete” címet viselő szoborkompozíciója.

2017 márciusában egyedülálló és teljes mértékben újszerű művészeti projektre írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU) kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria.

A köztéri képzőművészeti pályázat tárgya a kiírás szerint a budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installációra szólt. A különleges, vízfelületen megjelenő alkotás megvalósításának szándéka, hogy egyedi és izgalmas vizuális eszközökkel, újszerű és mai üzenettel jelenítse meg a Duna és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág elemeit, valamint a budapestiek és az ide látogatók figyelmét a Dunára irányítsák.

A Fővárosi Önkormányzat és a PCU nem titkolt célja felhívni a figyelmet arra, hogy értékeljük a minket körülvevő művészeti alkotások szerepét, és Budapest egyedi arculatát meghatározó Duna közösségi, kulturális, összekötő és funkcionális erejét.

A pályázat elbírálása a kiírás szerint sikeresen lezajlott, 20 jelentkezőből Farkas Zsófia szobrászművész nyerte el a Duna-installáció megálmodásának és megvalósításának lehetőségét, akinek alkotása az elmúlt időszakban kapott hideget és meleget egyaránt.

A művész a fenti képen látható „Nagy halak emlékezete” című alkotásával mind a bíráló bizottság, mind a PCU kuratórium tagjait meggyőzte. A nyertes műegyüttes egy három darabból álló szoborkompozíció, mely a Duna vízfelületén lebeg majd, előreláthatólag június 29. és november 29. között. Az egység és a természet fontosságát jelző alkotás az ember és a halak misztikus ősi kapcsolatát boncolja, gondolja tovább. A művész mottója:

„Játsszunk hát el a gondolattal: volt hajdan egy világ, melyben az Egység és a Természet szelleme uralkodott, e világot mágikus lények népesítették be, közülük valók a dunai Nagy Halak is. E lények, azaz a szellemeik most, 2017-ben visszatérnek ide Budapestre, hogy jelenlétükkel emlékeztessenek minket: kölcsön kaptuk a helyet és az időt, amiben élünk s egy nap el kell számolnunk mindezzel.”

Bővebben a pályázatról itt olvashatsz: http://budapestgaleria.hu/_/palyazatok-kozter/

A pályaművet a kiírás szerint bruttó 12 millió forintból valósíthatja meg Farkas Zsófia. Az első forduló díjazottjai, akik fejenként 150.000.- Ft összegű egységes díjazásban részesülnek:

BIVAK

duna_installacio02_bivak.jpg

Hitter Magdolna - Horváth Csilla

duna_installacio03_hitter_horvath.jpg

Koronczi Endre

duna_installacio04_koronczi_endre.jpg

Pétery Tamás

duna_installacio05_petery_tamas.png

Mindák Gergely

duna_installacio06_mindak_gergely.jpg

SzínMűvek

duna_installacio07_szinmuvek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1312489855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása