Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

2016 legjobb sci-fi és fantasynovellái

2016 legjobb sci-fi és fantasynovellái

2017. június 10. - Darqo

sci-fi01.jpg

Érdekes módon a sci-fi és a fantasy gyakran disztópikus világa az, ahová előszeretettel vonulok el manapság a valóság nehézségei és megpróbáltatásai elől. A humor mellett ez a két terület az, amely teljes mértékben kikapcsol. Annyira meg-és átmozgatja a képzeletemet, hogy teljesen megfeledkezem a jelen hétköznapi, sokszor lélekfacsaró aktualitásairól.

Ezeken az ismeretlen terülteken sem könnyebb, de annyi gyakorlati haszna mindenképpen van a különböző dimenziókban töltött időnek, hogy a főszereplőkkel átélt kalandok a személyiségfejlődésemre is pozitív hatással vannak, a velük együtt megélt tapasztalatok sejtszintem beépülnek, felvérteznek az itt és most valóságával, nehézségeivel és az előttem álló végtelen számú alternatív jövőlehetőséggel szemben.

Amikor megláttam, hogy a GABO Kiadó elhozza számunkra magyarul Jonathan Strahan ausztrál író, szerkesztő angolszász nyelvterületen megjelenő, szerinte legjobbnak számító sci-fi és fantasy novellákat tartalmazó sorozatát, felcsillant a szemem, mert bár a nevesebb írók, nagyobb lélegzetvételű történetek vagy ezek híre eljutott hozzám, afelől nyilván nem volt kétségem, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, én pedig egyáltalán nem vagyok járatos a témában és mindig kíváncsi voltam arra, hogy mi van a tengerszint alatt. Járatlanságom okán, újszülöttként több olyan történet is újdonságként hatott, amire mások, máshol húzták a szájukat, úgyhogy azt mondhatom, aki nem PhD-zett sci-fi és fantasy témakörökből, sok apró csodát talál a könyvben, amelyet kár lenne kihagyni. Szerintem kiváló gyűjteményről van szó, egy-két elenyésző kivételtől eltekintve a könyvben szereplő 27 mű érdekes, élvezetes és abszolút megmozgatja a fantáziánkat (még a gyengébbek is).

Rám a következő történetek hatottak a leginkább: aktualitásuk miatt - Trump remek döntése után, miszerint az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből - Paolo Bacigalupi Hamuváros című túl rövidke története, amely a globális felmelegedés borzalmas következményeit eleveníti meg a darabjaira hullott Egyesült Államokban 6 sokkoló oldalon keresztül és Sam J. Miller hasonló témát feszegető, jobban kibontott, árnyalt története, a Jégtömbök; Tamsyn Muir A mélytenger menyasszonya című humorral átszőtt története az ügyesen megteremtett atmoszféra miatt; Robert Reed A császárnő teljes pompában című története a stílusa és lendülete miatt; és mivel Ted Chiang Életed története/Érkezés könyv/film már levett a lábaimról, Ann Leckie Más néven a világ című története a nyelv, nyelvi korlátok, megértés vagy éppen megérteni akarás hiánya és az ebből fakadó bonyodalmak és következmények boncolgatása miatt ragadott magával.

A sorozat eredetileg 1997 óta jelenik meg, a GABO Kiadó tavalyi évben indította el idehaza, és mire kiolvastam a 2016 legjobbjait tartalmazó kötetet, már megjelent a legújabb kiadvány is, úgyhogy tulajdonképpen máris két remek kiadvány áll rendelkezésünkre (arról nincs hír, hogy a 2016 előtt megjelent könyveket kiadják-e...). Ha egy kicsit is szereted a sci-fi és a fantasy új dimenziókat teremtő, egyedülálló hangulatát, akkor ezt a kötetet (és a folytatását is) neked találták ki, mert számos ígéretes tehetséggel és alkotásával találkozhattok.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

GABO Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

sci-fi02.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2112583101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása