Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ahol a varázslat kezdődik - Új  Life Scents™ illatok az Air Wick ® -től

Ahol a varázslat kezdődik - Új Life Scents™ illatok az Air Wick ® -től

2015. április 22. - Mocca

01.png

Ritkán kezdünk cikket idézettel, de most kivételt kell tennünk, ráadásul Helen Fielding-től vagyunk kénytelenek beidézni néhány sort. Később majd kiderül, miért.

"Most jövök a boltból, ahol minden ok nélkül karácsonyfák, családi tűzhelyek, karácsonyi dalok, mazsolás-mandulás-narancshéjas piték stb. jutottak eszembe. Aztán rájöttem, miért. A bejárat melletti nyílásból a szokott péksütemény helyett mazsolás-mandulás-narancshéjas pite illata áradt." (H. Fielding: Bridget Jones naplója, Európa Könyvkiadó Budapest, 2000)

Minden szinglik példaképe, Bridget Jones ugyanannak a befolyásoló, hogy ne mondjuk manipuláló technikának lett kitéve, aminek mi is elszenvedői, meg persze élvezői vagyunk nap mint nap és már nem csak az üzletekben, hanem akár a számítógépünk előtt ülve, vagy a munkahelyünk közösségi tereiben, esetleg a fogorvosi váróteremben. Ha akarnak, az orrunknál fogva vezethetnek bennünket azok, akiknek érdekükben áll, hogy ne flörtöljünk az irodában, vagy ne féljünk a fájdalomtól. Szó szerint az orrunknál fogva: illatokkal. Az illatok/szagok ugyanis olyan, úgynevezett küszöb alatt ható ingerek, amelyek érzelmeinket erősen befolyásolják.

tumblr_mbu948orze1qakh43o2_500.gif

Ellentétben a látással, vagy a hallással, az illat ingere közvetlenül az agyba jut, hiszen a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. A szaglás az egyetlen olyan érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, ugyanis itt nincsenek szelektáló védelmet biztosító szűrők, tehát,,védtelenek” vagyunk velük szemben. Az illatok közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, közérzetünkre, viselkedésünkre.

omg.jpg

 

Sokkal hamarabb megindul például a válaszreakciónk egy szagra, minthogy beazonosítanánk annak forrását, illetve hogy egyáltalán rájöjjünk mit érzünk.

 

Illatokkal bármerre járunk, konstans manipulálnak bennünket, vannak azonban helyek, ezek a privát szférák, ahol az illat-inputok már kizárólag rajtunk múlnak. Mi dönthetjük el. Amilyen hangulatba szeretnénk kerülni, olyan aromával stimulálhatjuk a „négyfal” levegőjét. Az Air Wick ® régóta nagymestere az efféle otthon-esszenciák kotyvasztásának. Legújabb Life Scents™ illataival pedig vélhetően egy időre kimaxolta a lehetőségeket.

 02.png

A hat különféle illatkompozíció némelyikére – akik ismernek, azoknak vélhetően nem okoz meglepetést a választásom –, mint például a nagymamák sütijét idéző „sült körte-pite-vanília” orgiára a nyál összefut az ember szájában, de a buja rejtek, erdei gyümölcs-menta-kókusztej triumvirátusa is simán képes beindítani bizonyos nyálelválasztási folyamatokat.

 

Kell ennél tökéletesebb illúzió?

 

Az illatalkotás amúgy egy több ezeréves (India, Kína Egyiptom, Indus völgyi civilizáció) múltra visszatekintő önálló művészet, amit olyan szakemberek végeznek, akiknek hihetetlenül kifinomult szaglásuk és illatokhoz kapcsolódó képzelőerejük van. Őket egyszerűen csak

„orr”-nak hívják

 

05angier02_600.jpg

 

A tradicionálisan három réteg ötvözéséből, amelyek mindegyike egyedileg válogatott alapelemekből áll, ezernyi féle illatot képesek megalkotni. Például egy vezető illatjegy esetén, ahol mindegyik illatakkordban megjelenik egy hasonló elem, vagy ismétlődő illatjegyek esetén, ahol hasonló elemek csak a fej és az alaprétegben, esetleg ellentétes kompozíciók esetén, ahol mindegyik illatakkord más-más karaktert testesít meg. Azokat az illatjegyeket, amelyeket később illatakkordokba csoportosítanak, gondosan válogatják az „orr”-ok.

Az új Air Wick ® Life Scents™ otthon-parfümök mindegyikében 3 kiemelt összetevő van

 

Ezek azonban a formula miatt egyáltalán nem keverednek el egymással, hanem önálló illatakkordot alkotnak. Ezek az illatakkordok folyamatosan a domináns pozícióért “küzdenek”, rivalizálnak egymással. Ez adja az illat dinamizmusát, folyamatos változását. Sosem egy keverék érezhető, hanem az egyik összetevő, aminek viszont gyorsan (néhány másodpercen belül) át fogja venni a helyét egy másik összetevő. Ergo nincs kókuszosabb, vagy gyümölcsösebb illat. Mindegyik összetevő érezhető lesz, de külön-külön...

 03.png

és itt kezdődik a varázslat... ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr117387564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása