Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

g i : F : r i d a y - De hova tűntek a csillagok?

g i : F : r i d a y - De hova tűntek a csillagok?

2013. június 21. - Mocca

ChicagoIL.gif

A fényszennyezés a fényhasználatnak azt a formáját jelenti, amikor a mesterséges fény egy része hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé. A jelenségre elsőként a csillagászok hívták fel a figyelmet: a rosszul megtervezett világítótestek miatt valóban sok fény szóródik az égbolt felé. Emiatt ma már alig látni csillagokat a városokból. A csillagászokat ez nem csak azért zavarja, mert a távoli égitesteket nehezebben tudják megfigyelni, hanem mert a mindennapok embere a csillagos ég látványa nélkül nő fel.



A fényszennyezés kifejezetten káros az élővilágra. Erősen megzavarja a repülő rovarokat és vonuló madarakat is. Sőt az éjszakai életmódot élő állatok táplálékszerzésében is problémákat okoz. A tavak közelében lévő erős éjjeli fényforrások csökkentik a planktonok algafogyasztását, ami az algák túlburjánzásához vezethet. Ez pedig kedvezőtlen esetben teljesen átalakítja a tó élővilágát.



De a kutatások humán vonatkozásban is egyre több bizonyítékot találnak az éjszakai fények káros hatásaira, érdemes tehát odafigyelni a hálószobaablakon át beszűrődő reklám, vagy utcai fények erősségére. A megfigyelések ugyanis azt mutatják, hogy az éjszakai fények gátolják a melatonin hormon termelődését, mely erős antioxidáns, és a melatonin szint csökkenése következtében magasabb a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.



Az európai, köztük a magyarországi fényszennyezési térkép, a Blue Marble Navigator oldalán az alábbi képre kattintva érhető el.



blue marble navigator.png



Ez pedig Troy Hyde londoni grafikus/dizájner, a világ 16 nagyvárosáról a NASA műholdjairól lőtt éjszakai felvételekből készített látványos, ám elgondolkodtató animgif sorozata a



LIGHTSCAPES



Abu Dhabi

AbuDhabiUAE.gif

Antwerpen

AntwerpBE.gif

Cairo

CairoEG.gif

El Paso

ElPasoTX.gif

Houston

HoustonTX.gif

Las Vegas

LasVegasNV.gif

London

LondonENG.gif

Los Angeles

LosAngelesCA.gif

Madrid

MadridSP.gif

Montreal

MontrealCAN.gif

Riyadh

RiyadhSA.gif

Sao Paulo

SaoPauloBR.gif

Seoul

SeoulSK.gif

Tokyo

TokyoBayJP.gif

Chicago

ChicagoIL.gif

via: ökoklikk.hu, fényszennyezés.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr385371929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása