Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Lakásöltöztetés művészi szinten – Paintwall

Lakásöltöztetés művészi szinten – Paintwall

2012. január 16. - Darqo

László Zsuzsi a Paintwall nevű, mára nyolc művészből álló alkotócsoportot 2011 elején kezdte összehozni. Az alkalmazott grafikusként dolgozó tehetség és az általa létrehozott designteam elsősorban egyedi enteriőrtervezéseket vállal, de például számos egyéb munka is szerepel a repertoárban, mint például poháralátétek, hűtőmágnesek, falmatricák és mindenféle ajándéktárgyak. A lényeg, hogy egészen újszerű szolgáltatást kínálnak: életre keltik a teret, vagyis életünk legfontosabb kiegészítőinek, személyes és közületi tereinknek kívánnak személyiséget adni. A mai magyART róluk szól, mert fiatalos lendületű, egyedi meglátásról és profi megvalósításról árulkodó alkotásaik a lakásöltöztetést művészi szintre emelik.

 

László Zsuzsi így ír a kreatív csapatról és a műhelymunkáról:

 

László Zsuzsi vagyok, alkalmazott grafikusként dolgozom, és erről a szakterületről jött a Paintwall Design koncepciója is. Egy olyan lakásöltöztetős projekt ötlete fogalmazódott meg bennem, ami akár a lakás egész területére kiterjed, annak minden jelentősebb felületét bevonva a tervezési folyamatba. Így mindig az adott helyiség adta lehetőségeket kihasználva, különféle anyagok felhasználásával, megvalósulhat egy egyedi grafikájú, egyedi arculatú tér. Ezzel egy olyan piaci rést kívánunk betölteni, melynek igényes kivitelezőjével egyelőre még nem találkoztam Magyarországon. Egyelőre a legnagyobb kutató, kereső és tapasztalati munka az anyagok, technikák, extrém megoldások megtalálása és kikísérletezése, amit egy interaktív, a megrendelővel folyamatosan egyeztetett tervezési folyamat követ. A kutatómunka még ma is folyik, és mint induló csapatnak, sok kísérleti szakaszban levő feladatunk van.

A Paintwall csapat összeszervezésben fontos tényező volt, hogy a társaság minél sokszínűbb legyen. Sokféle egyformán igényes, fiatalos és kreatív, de különböző meglátású és stílusú tervező közül lehet válogatni, és ezt a sokszínűséget csak erősíti az, hogy az alkalmazott művészet számos különböző területéről érkeztünk: éppúgy van köztünk textiles, mint szobrász, grafikus vagy képzőművész. Természetesen az is fontos szempont volt a csapat összeválogatásában, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, hiszen egymást már régóta ismerjük, így összeszokott közösségként alkotunk.

A Paintwall szó szerinti fordításban azt jelenti: falfestés. A kezdeményezés azonban több ennél. Egy megvalósult álom, amely megszabadítja a falakat tereket lezáró végességüktől. Számos hazai képző- és iparművész aktivizálta kreatív energiáit, hogy megmutassa: a lakásöltöztetés nem áll meg a falfestésnél, a személyiség határai kiterjeszthetőek a körülöttünk lévő térre, amely képes kommunikálni. Az egyedi minták, a térbe álmodott részletek ugyanis megjelennek a kiegészítőkön, textileken, lámpákon, alternatív felületeken – egységes térélményt alkotva, amely mostantól mindenki számára elérhető.

Az ötlet egyediségét a komplexitáson túl a személyesség adja. A Paintwall tervezői nem sablonokat bocsátanak áruba, hanem ötleteket vetnek fel, melyek alapján a megrendelő stílusát és a tér lehetőségeit figyelembe véve megszületik az interaktív alkotás. Az alkotás pedig sokféle technika segítségével képes kommunikálni az egyszerű textilmegoldásoktól a csempéken, üveg- vagy fafelületeken keresztül a tapétára nyomott vagy éppen kézzel felfestett mintákig. A Paintwall alkotói fontosnak tartják elválasztani tevékenységüket a lakberendezéstől: nem lakberendezni akarnak, hanem együttműködve a megrendelővel, lakberendezővel, belsőépítésszel: öltöztetni, harmonizálni, élményt fokozni. Hogy mindez már kezdettől fogva mindenki számára befogadható, érthető legyen, valósághű 3D-s álló- vagy mozgóképek egészítik ki a tervezési folyamatot, így a látványterv alapján bárki könnyedén elhelyezheti magát a felvázolt térben.

A képző- és iparművészet különböző területeiről érkezett alkotók mind más-más oldalról közelítik meg a feladatot, így emelve művészi szintre egy olyan egyszerű dolgot, mint a lakásszépítés. Jómagam mindig is egységes grafikai struktúrára törekedem, amely a Paintwallban képes átlépni a hagyományos két dimenzióból egy kézzelfoghatóbb háromdimenziós megjelenítésbe. A feladat izgalmasságát az adja, ahogy a különböző anyagok, faktúrák, felületek találkoznak ugyanabban a grafikai közegben.

Fóris Barbara (textiltervező) a Paintwall textil kiegészítőinek szakértője túl a ruhákon és jelmezeken, nagyobb felületek, terek megkomponálását tűzte ki célul. Mások, mint Horváth Mónika (illusztrátor) vagy Veres Gábor (festőművész) a tér plasztikus változásait kívánják vizsgálni, míg László Bandy (képzőművész), aki egy mesterséges térben, az általa kitalált „dobozban” tanulmányozza a vonalak egymáshoz való viszonyát, az emberléptékű, sőt emberlakta „dobozokban” való gondolkodás mentén indult el. Varga László (képzőművész) térszemléletét egész termeket betöltő installációkon keresztül alakította, Krebsz Iván (képzőművész) a színek, formák és az ember találkozásának különös intimitását igyekszik láttatni, Lévai Dóra (grafikus) pedig az animációs filmekre jellemző dinamikával emeli ki mintáit a fal síkjából a térbe. A kísérletező kedv azonban egyetlen esetben sem megy az élhetőség vagy a praktikum rovására, igazolva, hogy a művészet nem valami elvont, párhuzamos dimenzióban létező luxuscikk, hanem mindennapi életünk dinamikus része.

Paintwall a Facebookon. Paintwall blog.

 

Legutóbbi munkájukról itt olvashatsz.

 


Ha te is hasonlóan tehetséges magyar művész vagy, olvasd el a felhívásunkat és jelentkezz nálunk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr523455064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása