Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mindent a táplálkozásról

Mindent a táplálkozásról

2018. június 15. - Darqo


mindent.jpg

Mindig örülök, amikor meglátok egy-egy újabb Dorling Kindersley (DK) kiadványt a hazai piacon, mert a brit multinacionális kiadó cég remek infografikákkal, hasznos információkkal telepakolt tartalmas könyvei felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt izgalmas kikapcsolódást jelentenek. Legújabb kedvencem a Libri Kiadó gondozásában megjelent "Mindent a táplálkozásról" című vaskos könyv, amely egyetlen egészségtudatos ember könyvtárából sem hiányozhat.

Gyakorlatilag teljesen újra kellett alkotnom minden elképzelésemet az étkezésről és az emésztésről több mint másfél évtizede. A kiindulópont egy olyan antibiotikumos kezelés volt, amely előtt sajnos nem hívta fel külön a figyelmemet az orvos, hogy leszek szíves probiotikumot is szedni, nehogy galibát okozzon a meglehetősen erős gyógyszer. Nem szedtem. Okozott. Úgyhogy egy életre megtanultam, hogy mit kell csinálni minden hasonló kezelés közben és után.

Eredeti állapotába nem állt vissza a rendszer azóta sem, de a tény ismerete mellett szeretek a dolog jó oldalával is foglalkozni, merthogy van ilyen. Például a bélpara hatására sokkal tudatosabban étkezem. Tudom, hogy mi okoz problémát, azt is, hogy mekkora mennyiség milyen hatást vált ki az adott élelmiszerből, sőt azt is remekül jelzi a szervezetem, ha egy adott dolog minőségével vagy szavatosságával valami gond van.

Az elmúlt években szerencsére egyre több és egyre jobb készítménnyel, témába vágó cikkel és szakácskönyvvel találkoztam, de olyan könyvvel még nem, amire a bevezetésben már utaltam. A Mindent a táplálkozásról ugyanis egyetlen könyvbe sűrítette bele az összes fontos és hasznos tudnivalót a témával kapcsolatban.

Aki olvasott már hasonló DK enciklopédiát, az tudja, hogy minden témát maximum 1-2 oldalon keresztül tárgyalnak, a helyhiány pedig ebben az esetben előnnyé változik, mivel így a szerzőknek muszáj a lényegi, könnyen emészthető és megjegyezhető információkra szorítkozni, amiket szemléletes, egyszerű és gyakran elgondolkodtató grafikákkal tesznek még izgalmasabbá. Így rövid idő alatt hihetetlenül gyorsan bővül a tudásunk.

A Mindent a táplálkozásról 6 fejezeten és 248 oldalon keresztül vezet a témában, miközben mindent megtudunk és megtanulunk az étel alapvetéseiről (éhség, étvágy, illatok, ízek stb.), főzésről és az ételek/élelmiszerek helyes tárolásról, a különböző étel-és italfajtákról, étrendekről, az élelmiszerek gyártásáról, kereskedelmükről, újrahasznosításukról és környezeti hatásukról, valamint a jövőbeli lehetőségeinkről.

Szerintem minden tudatosan vezetett háztartásban ott a helye legalább egy darabnak!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Mindent a táplálkozásról – Szemléletes ábrák, elképesztő adatok

A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató a táplálkozásról. Létezik tökéletes étrend? Tényleg nyolc pohár vizet kell meginnunk naponta? Pontosan mi a glutén, és miért kerülik sokan? Mi a tudományos alapja azoknak a felfedezéseknek és tanácsoknak, amelyekkel a média áraszt el bennünket nap mint nap? Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok – minden, amit az egészséges táplálkozásról és az élelmiszerekről tudni kell.

  • A japánok fejenként 8,5 liter szójaszószt fogyasztanak évente
  • A mézben több a kalória, mint a cukorban
  • A termőföldek 75%-án állati takarmányt termelnek
  • A friss alma 25%-a levegő
  • A tojás nem növeli a koleszterinszintet
  • Néhány gyümölcslé pont olyan cukros, mint az üdítők
  • A koffeinmentes kávéban is van 3% koffein
  • A fehérjében lévő kalóriák 35%-át elégetjük emésztéskor
  • A feketeribizliben négyszer annyi C-vitamin van, mint a narancsban
  • Az ázsiaiak több mint 80%-a laktózérzékeny
  • Az uborka 96%-a víz
  • A tücsökben több a fehérje, mint a marhában

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg kedvezményesen:

Libri

Bookline

Líra

mindent-a-taplalkozasrol.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5114022644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása