Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Én és mások

Én és mások

2018. július 20. - Darqo


az_en_es_masok.jpg

Aki egy másik személyt tapasztalatait vizsgálja, közvetlenül csakis a másik személlyel kapcsolatos saját tapasztalatainak lehet tudatában. Nem tudhatja közvetlenül hogy a másik milyen tapasztalatokat szerzett “ugyanarról” a világról. Nem láthat a másik szemével, nem hallhat a másik fülével, nem szagolhat, nem tapinthat.

Egyszerűbben fogalmazva, mindenki magából indul ki, mindenki saját magát vetíti ki másokra. Amikor másokon gondolkodunk, véleményt alkotunk vagy akár ítélkezünk, magunkról beszélünk magunknak. Amikor kinevetünk, kifogásolunk, gyűlölünk valakit valamiért, az a valami rólunk árulkodik és nem a másikról. Sőt, az is kizárólag rólunk szól, hogy mit gondolunk arról, mit gondolnak rólunk mások. Hiába gondoljuk az ellenkezőjét és ringatjuk magunkat abban a hazugságban, hogy remekül látjuk az ítéletünk alanyát, ez egyszerűen képtelenség.

Olyan kár, hogy ezekkel a gondolatokkal a többség sajnos nincsen tisztában, és ezek az emberek meg vannak győződve arról, hogy ők minden titkok tudói, és tűélesen látják magukat és a világot. De legalább időről időre megadatik a lehetőség, hogy például olyan kiadványok segítségével, amelyekről a mai posztban olvashattok, tágabbra nyissuk a szemünket, és egy fokkal jobban rálássunk a valóság jelenleg megtapasztalható részletére. Persze tudom, hogy a legtöbben inkább csak nem akarnak tisztán látni, mert akkor felelősséget kell vállalni magukért, a gondolataikért és tetteikért.

R.D. Laing és Brian R. Little könyvei a fentebb nagy vonalakban felvázolt és általam végtelenül leegyszerűsített gondolatokat tárgyalja, a téves hitrendszert rombolja le porig és semmisíti meg a legutolsó alkotóelemig. Olyannyira kijózanító erejű könyvekről van szó, hogy elolvasásuk után képtelenek leszünk ugyanúgy nézni magunkra és a világra, mint előtte. Tapasztalataim szerint sajnos pont azokhoz nem fognak eljutni, akiknek igazán szüksége lenne arra, hogy elolvassák őket.

 

rd_laing00.jpg

A meghasadt én

Van-e jogunk betegként tekinteni arra, aki más, mint a többség? R. D. Laing, az antipszichiátria atyja megkérdőjelezi annak egyértelműségét, hogy a hétköznapi emberek világa „normális”, a skizofréniával élő személyeké pedig „nem normális”. Bemutatja, milyen okok állhatnak a skizofréniát jellemző gondolkodási és cselekvési módok hátterében, és belehelyezkedve egy skizofréniával élő személy világába, könnyebben megérthetjük az elsőre furcsának tűnő gondolatait és viselkedését. Nagy hatású első könyve, A meghasadt én 1960-ban jelent meg, és most először olvasható magyarul, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a pszichiátria az elmúlt évtizedekben sokkal humánusabbá vált. A pszichiáterek, pszichológusok, szociológusok és írók számára is inspirációt jelentő könyv nemcsak a mentális betegségeket övező tévhiteket oszlatja el, hanem a saját létezésünkkel kapcsolatos kérdéseink megválaszolásában is segít.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

 

az_en_es_masok.jpg

Az én és mások

R.D. Laing ebben a klasszikusnak számító művében a személyek közötti tapasztalás és viselkedés témáját járja körül számtalan hétköznapi és világirodalmi példával, illetve saját terápiás praxisában származó esettanulmánya illusztrálva.

Újszerű megközelítését adja a fantázia fogalmának, amely nem csupán az egyén, de a környezet szempontjából is releváns tapasztalat, noha ennek a gondolatnak a középpontjában az az eredendő ellentmondás áll, hogy sohasem élhetjük és érthetjük meg közvetlenül a másik ember tapasztalásait, csupán következtethetünk azokra. Valamint feltárja a többszemélyes, nemritkán tudattalanul működő családi és párkapcsolati rendszerek dinamikáját, amelyben az egyén önazonosságára és viselkedésére építően vagy rombolóan hatnak a környezetében lévők vélelmei, szavai és tettei.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

Líra

 

rd_laing01.jpg

Az élmény politikája / Az Édenkert madara

„Az emberi lét olyan csodákról és démoni áligazságokról szól, melyekben mindenki csak azért hisz, mert mindenki más is hisz bennük. Miként találhatnánk vissza önmagunkhoz?” R. D. Laing, az antipszichiátria atyja, Feldmár András mestere talán legismertebb, költői szépségű lélektani esszéjének középpontjában önmagunk és mások világának megtapasztalása áll, ami cselekvéseink mozgatórugója. Milyennek látom én a te viselkedésedet? Te milyennek látod az enyémet? Mit gondolok arról, hogy te milyennek látod az én viselkedésemet, és te mit gondolsz arról, hogy én milyennek látom a tiédet? Milyen következményei vannak annak, hogy a modern társadalomban az ember végletesen elidegenedett saját belső világától, és kizárólag a külvilág jelenségeibe kapaszkodik? Laing szerint az őrület, akárcsak az álom vagy a fantázia, a tapasztalás releváns módja; a skizofrénia sajátos stratégia, amelynek célja a túlélés egy elviselhetetlen szituációban; a pszichózis pedig egyfajta belső utazás, amelyből megfelelő segítséggel megerősödve lehet visszatérni. A HVG Könyvek Laing-sorozatának harmadik kötete, Az élmény politikája és Az Édenkert madara 1967-es első megjelenése óta mit sem veszített aktualitásából, most javított kiadásban kerül ismét a magyar olvasók elé.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

Líra

 

az_en-jomagam-es-a-tobbiek.jpg

Én, jómagam és a többiek

Brian R. Little az előző kiadványokhoz képest kicsit könnyedebb hangvételű, viszont legalább annyira bölcs és szellemes könyvében fejtegeti az énünkkel kapcsolatos kérdéseket a legfrissebb tanulmányok, személyes élmények és szórakoztató tesztek segítségével. A szerző segítségével megismerhetjük, hogy miért viselkedünk úgy, ahogy, mit tudunk megváltoztatni, és mit nem.

Miért viselkedünk másképp otthon, mint munkahelyünkön? Boldogságra vagyunk programozva, vagy inkább tépelődésre kárhoztatva? Helytállónak bizonyulnak a másokról alkotott első, második vagy sokadik benyomásaink? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre keresi a válaszokat, miközben bemutatja, hogyan alakítja a környezet a személyiségünket és a személyiségünk a környezetet, és mit árul el a személyiségünk az egészségünkről, illetve a sikerről.

Azt tanácsolom, hogy először ez utóbbi könyvet olvassátok el, mert könnyed bevezetést ad ebbe a meglehetősen szerteágazó és bonyolult témakörbe. Ezután pedig jöhet R.D. Laing könyve, amelynek szövegkörnyezetében és komplexitásában már sokkal komfortosabban és magabiztosabban mozoghattok!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

Líra

 

brian_r_little02.jpg

A titokzatos én

Dr. Brian R. Little, az Én, jómagam és a többiek című könyv szerzője, nemzetközileg elismert tudós és előadó, szakterülete a személyiség-lélektan és a motiváció pszichológiája. Kutatásai, amelyekben azt vizsgálja, hogyan befolyásolják mindennapi személyes célkitűzéseink és „szabad személyiségvonásaink” életünk folyását, nagyban hozzájárultak az emberi boldogulás mikéntjének megértéséhez és sikeres alkalmazásához. Little professzor jelenleg a Cambridge-i Egyetem tanára, ahol a Pszichológia Tanszék jólléttel foglalkozó intézete, a Well-being Institute munkatársaként, valamint a társas környezetet vizsgáló kutatócsoportja vezetőjeként dolgozik. Emellett részt vesz az egyetem Judge Üzleti Iskolájának és Pszichometriai Központjának a munkájában is. Korábban a McGill, az Oxfordi és a Harvard egyetemeken tanított. Rendkívül népszerű volt személyiségkurzusa a Harvardon, ahol három egymást követő évben választották „kedvenc professzoruknak” a végzősök. Kanada és az Egyesült Királyság között ingázva dr. Little az ottawai Carleton Egyetem professor emeritusa, de az egész világon tart előadásokat a személyiség-lélektan, a motiváció és a jóllét témaköreiben.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Könyvkiadó

Libri

Bookline

Líra

A recenziós példányokat a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9013649000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása