Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Tűz és düh - Trump a Fehér Házban

Tűz és düh - Trump a Fehér Házban

2018. május 11. - Darqo

tuz_es_duh00.jpg

Oldalról oldalra nőtt bennem az értetlenség. A kérdés, ami már hosszú ideje érlelődött bennem, többször és egyre erősebben buggyant elő a sorok olvasása közben: vajon milyen a néplélek, amelyik az adott vezetőt megválasztja és/vagy hatalmon tartja? Sokkal érdekesebb a válasz kutatása, mint gondolnánk, olyannyira, hogy a megoldásokat is ezen a területen találjuk az esetleges problémákra.

A legjobb történeteket az élet írja, de szerencsére van jó néhány remek író, aki ott lehet és feljegyezheti a legszürreálisabb, leghihetetlenebb, legdöbbenetesebb részleteket is. Michael Wolf a Tűz és düh című könyvben a legjobb politikai drámák hagyományait megelevenítve tárja fel előttünk a szövevényes, intrikákkal, hatalmas és kérlelhetetlen egókkal teli történetet, amelyben gyakran úgy tűnik, hogy a főszereplő, Donald Trump csak egy földönkívüli entitás, akit a környezete megpróbál értelmezni, és egyszerű halandók számára következetes és koherens információkká dekódolni a belőle áradó legapróbb információmorzsát is, miközben mindenki a saját érdekének megfelelően próbálja terelgetni.

A szerző talán ott véti a legnagyobb hibát, hogy az Egyesült Államokon kívül eső országok lakói, akik nem feltétlenül vannak tisztában az amerikai politikával, néha teljesen elvesztik a fonalat a rengeteg szereplőt, érdeket és háttérinformációt mozgató történetben, alapként tekint arra, hogy mindenki tudja, hogy kiről és miről van szó. Ráadásul érdekes módon inkább a mellékszereplők kapnak némi háttértörténetet, akik viszont érzelmileg nem kerülnek közel hozzánk, pedig a legnagyobb vonzerő a könyvben Trump jelentené. Miatta akarjuk elolvasni a könyvet. Hozzá tudnánk csatlakozni, akár dühösen, akár értetlenséggel, akár máshogy, viszont ő gyakorlatilag csak a bolond különc szerepét kapja, aki futja a saját köreit, de ennél többet nem igazán tudunk meg róla. Persze ez az én nyűgöm, egyszerűen csak arról lehet szó, hogy az amerikai elnököt nem lehet kiismerni, így inkább az őt körülvevő dolgokból kell következtetéseket levonnia mindenkinek.

Donald Trump alkalmatlanságát az elnöki pozícióra egyértelmű tények támasztják alá, a tükörképként funkcionáló vagy az ámokfutáshoz asszisztáló környezetének támogatása és jóváhagyása értelmezhető, hiszen mindenki csak a maga pecsenyéjét sütögeti. Számomra mégis az a legérdekesebb az egészben, hogy mindez miért nem egyértelmű annak tömegeknek, aki hatalomra juttatja/hatalmon tartja őket? Ezt a kérdést pedig sajnos egyre több országgal kapcsolatban feltehetjük manapság.

Olyan nehéz elhinni, hogy a válasz tényleg annyira egyszerű lenne, hogy tulajdonképpen a megválasztott elnök/kormány a nép döntő többségének tükörképe, mert akkor ezzel azt az ijesztő tényt is kijelenthetjük a világ jelenlegi állását nézve, hogy egyre inkább és menthetetlenül egy olyan, zárkózott, félelmekkel teli, agresszív, előítéletes, ösztönös és egoista irányba haladunk, ahonnan nem igazán vezet kiút, hiszen a vezetők kezében az emberek frusztrációja csak egy eszköz, ami maximálisan ki-és fel van használva, nem pedig kezelve és enyhítve vagy akár teljesen feloldva.

Nem vonhatom kétségbe, hogy Donald Trump elérte azt, amit, de nem értem, hogy hogyan tarthat ott ahol?! És mit üzen ez az amerikai nép döntő többségéről? Milyen példakép Trump a világ számára?

Minek a rengeteg tanulás, a folyamatos energiabefektetés az önfejlesztésbe, a tökéletességre, harmóniára, egyensúlyra való törekvés, a részletekre, összefüggésekre való kérlelhetetlen odafigyelés gyakorlása, ha elegendő egyszerűen csak elengedni a gyeplőt (vagy meg sem ragadni), olyannak lenni, amilyenek vagyunk, úgy, ahogy vagyunk, ösztönösen élni, jól csinálni azt, amit tudunk csinálni és a képességeink is megengedik, mert így is bárkiből bármi lehet, ennyi is bőven elegendő ahhoz, hogy akár egy ország vezetői legyünk és maradandó, sorsdöntő hatással legyünk a világra? Csak következtethetek a tényekből, de a végeredmény elég egyszerű és egyértelmű, bármennyire is fájdalmas kijelenteni:

Trump az amerikai álom tökéletes megtestesítője...

...de ami még ennél is félelmetesebb, hogy egy kicsit mindenki szeretne ilyen lenni, elég csak körbe nézni a világban, elemezni az irányvonalakat és a különböző országok vezetőit. Hasonló mintázatot fedezhetünk fel. Mint egy gyorsétteremben, mindenki azonnal és készen akar mindent, nem akar plusz energiát belefektetni semmibe, alapanyagokat beszerezni, előkészíteni és saját maga megfőzni a megszerzett tudás alapján az ételt. Pedig az igazán tartalmas és tápláló finomságok így készülnek!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Michael Wolff / Tűz és düh - Trump a Fehér Házban

 

Michael Wolff, a Fehér Házba bejáratos oknyomozó újságíró a közelmúlt legvitatottabb amerikai elnökének történetét meséli el bennfentes értesülései alapján. Donald Trump elnökségének első kilenc hónapja viharos, vérlázító és - nem utolsósorban - filmszerűen fordulatos volt. Wolff nem mindennapi jogosítványának hála rendkívüli bepillantást kaphatunk a Trump-adminisztráció fondorlatos belső játszmáiba és megérthetjük, hogyan kerülhetett pozícióba és törhet egyre magasabbra ez a rapszodikus és zabolátlan természetű ember. A Tűz és düh a megjelenés napján bombaként robbant az Egyesült Államokban, hisz a sikerkönyves szerző legújabb bestsellerében megannyi új tényt és összefüggést tár fel, amelyek más megvilágításba helyezik az Ovális Irodában kialakult káoszt.

De vajon mit gondol igazából a saját stábja Trumpról? Miért állította Trump, hogy Obama elnök lehallgattatta? Miért rúgta ki valójában James Comey FBI igazgatót? Miért nem lehetett Steve Bannont, az egykori fő elnöki stratégát és Jared Kushnert, Trump vejét egyedül hagyni egy szobában? Bannon menesztése után ki lett az adminisztráció szürke eminenciása? Mi a trükkje a Trumppal való kommunikációnak? Mi a közös a Trump-elnökségben és a Producerek című filmben?

Soha nem volt még az Egyesült Államoknak ilyen végletesen megosztó elnöke. Wolff lebilincselő olvasmányából megtudhatjuk, hogy a Trump keltette viszály és széthúzás egy újfajta rend kezdete-e, vagy az első lépés az apokalipszishez vezető úton.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg kedvezményesen:

Libri

Bookline

Líra

tuz_es_duh.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6613884838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása