Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Mi a populizmus?

Mi a populizmus?

2018. május 03. - Darqo

mi-a-popolizmus00.jpg

Ez a könyv a jelenünk. Mindazok számára hasznos olvasmány, akik nem a világtól elszigetelten, egy lakatlan szigeten vagy egy barlangban töltik a boldog hétköznapjaikat. Ez a könyv tényeket közöl, mindenfajta értékítélet nélkül, így mindenkinek érdemes lenne, sőt el kellene olvasnia, populistáknak és nem populistáknak egyaránt.

Megtudhatjuk, hogy miből és mikor született, hogyan nevelkedett a populizmus, amely a szerző szerint, mint egy érdekes főszereplő, nem behatárolható és nehezen skatulyázható. Sem nem jó, sem nem rossz, illetve egy kicsit ilyen is, meg egy kicsit olyan is. Egyszerűen csak egy reakció az emberek részéről. A vérmérsékletünkön és világlátásunkon múlik, hogy mi magunk hogyan értékeljük az olvasottakat, de az tény, hogy ahogy egy jó könyv esetében lenni szokott, minden oldal számára található benne olyan információ, amely elgondolkodtat és önelemzésre sarkall.

Bárkiről legyen is szó, a megértést segíti elő, arra bátorít, hogy nyitottak legyünk egymásra és észrevegyük az árnyalatokat. Azt akarja, hogy akarjuk megérteni a másikat, ami meglehetősen nehéz feladat, és éppen ezért a legtöbben nehezen tudják vagy nem is nem szeretnék bevállalni. Minél inkább haladunk a populizmus határozott keretrendszerének legbelseje felé, ahol a "mi tudjuk az egyedüli igazságot" helyezkedik el, annál nehezebben megy.

Ez a gondolat azt is magával vonzza, hogy mindenkiben fellelhető a populizmus kisebb nagyobb mértékben, már amennyiben hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mi vagyunk minden titkok tudói és mi vagyunk a gyógyír a világ bajaira, vagyis kábé mindenkiben. A könyv egyik legsúlyosabb mondanivalója számomra talán éppen ez. No meg az, hogy minden azon múlik, hogy mennyire tudunk a tények tükrében engedni ezen az egocentrikus hozzáálláson, hogy ne csak nekünk vagy közvetlen környezetünknek, hanem minél nagyobb közegnek legyen jó az adott országban?! A teljes lakosság utópisztikusan hangozhat, de a remény hal meg utoljára...

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen, Orbán Viktor – a populisták világszerte egyre sikeresebbek. De mi valójában a populizmus? Mi a különbség a baloldali és a jobboldali populizmus között? Vajon a populizmus közelebb hozza a kormányzást a néphez, vagy inkább veszélyt jelent a demokráciára? Egyáltalán, kikből áll „a nép”, és kik beszélhetnek a nevében? Ma különösen égetőek ezek a kérdések.

Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia professzora szerint a populizmus lényege és legnagyobb veszélye, hogy elutasítja a pluralizmust, azaz az értékrendek, nézetek versengő sokféleségét. A populisták úgy vélik, csakis ők képviselik a nép valódi érdekeit. Amikor pedig hatalmat szereznek, olyan tekintélyelvű államot építenek ki, amelyből mindenkit kirekesztenek, akit nem tekintenek a „néphez” tartozónak. A közérthető és provokatív írás történelmi példákon keresztül mutatja be a populizmus jelenségét, feltárja sikerének mélyebb okait, és gyakorlati stratégiát is ajánl arra, hogy a demokrácia hívei mihez is kezdjenek a populistákkal.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg kedvezményesen:

Libri

Bookline

Líra

mi-a-popolizmus.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9413884778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása