Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Láss csodát, a kreatív agyunk mi vagyunk

Láss csodát, a kreatív agyunk mi vagyunk

2018. április 05. - Darqo

az_agyunk_mi_vagyunk01.jpg

Nagyobb sorsfordulók következményeként látunk rá igazán arra, hogy az élet és ahogyan érzékeljük azt, minden tekintetben mennyire relatív és sajátságos, egyébiránt nem szeretünk foglalkozni ezzel a ténnyel, pedig mindig ott van előttünk. Én még most is nyögöm a közelmúltat, ami teljesen más vágányra irányította az életemet.

Inkább szeretjük a biztonságot vagy legalábbis ennek látszatát, amire egész életünkben törekszünk életünk minden területén. Természetes folyamatról van szó, hiszen jó érzést okoz és megelégedésünkre szolgál, amikor sikerült elérnünk ezt az állapotot, de nagyon sok tekintetben bekorlátoz minket. Elég csak annyit csinálni, hogy leszokunk valamelyik káros szenvedélyünkről, és máris kicsúszik a lábunk alól a talaj, teljesen más színben kezdjük látni a világot. A példa szándékos, hiszen ez világítja meg a legjobban, hogy miről is van szó valójában. Gyakran elképesztő hülyeségekbe kapaszkodunk pusztán azért, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

Az élet a változatosság és éppen ezért a bizonytalanság maga, az agyunk pedig ezt az eredendően bizonytalant alakítja át bizonyossággá vagy legalábbis próbálja átalakítani minden nap minden másodpercben. Számos szociális és kulturális szokásunk, beidegződésünk és reflexünk - ide értve a vallást, a politikát, sőt még a gyűlölet és a rasszizmust is - mögött az a biológiai motiváció él, hogy a kikényszerített szabályok és merevvé változtatott körülmények révén csökkentsük a bennünk lévő bizonytalanság és félelem mértékét.

lottobeau_lasscsodat_650px.jpg

Beau Lotto neves agykutató, az idegtudományok professzora pedig pont azt állítja a közelmúltban megjelent Láss csodát című zseniális könyvében, hogy a változatosság gyönyörködtet, bizonytalannak lenni néha nagyon is jó és szükséges, mert általa juthatunk az életünkkel kapcsolatban hasznos, segítő és előremozdító következtetésekre. Tehát közelebb kerülhetünk ahhoz az állapothoz, hogy az életet teljesebb valójában és ne csak a megszokott és nagyon beszűkült érzékelésünkön keresztül érzékeljük.

A Láss csodát a kétkedés bátorsága és a saját agyunk megértéséből fakadó alázat előtt tiszteleg. Arról szól, miért azt látjuk, amit láttunk, és hogyan segíthet több dolgot helyesen csinálni az a felismerés, hogy nem a valósághoz férünk hozzá. A különleges grafikákkal, optikai illúziókkal, vicces és elgondolkodtató tesztekkel fűszerezett könyv egy élménybomba, amely a durranás után teljesen máshogy láttatja majd a világot, és megadja számunkra a lehetőséget, hogy sokkal tudatosabban éljük meg önmagunkat, az életünket és a minket körülvevő vibráló színes és végtelenül izgalmas életet.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

 

 

az_agyunk_mi_vagyunk02.jpg

Ugyanilyen izgalmas, érdekes és fontos kiadványoknak tartom Dick Swaab könyveit, amelyek szintén az emberi aggyal foglalkoznak. Az agyunk mi vagyunk és A kreatív agy című kötetek a felfoghatatlan és felfedezetlen lehetőségek tárházaként szemléltetik ezt a szervünket. Elég csak annyit említeni, hogy gerincvelő sérült páciens az agyába ültetett chip segítségével tudatosan irányítani tudja a felső végtagjait, sőt arra is van példa, hogy neurofiziológiai és idegsebészeti kutatások eredményeként vak emberek újra látnak, nagyothalló vagy süket emberek újra hallják és élvezhetik az emberi hangot vagy éppen a zenét.

Az agyunk mi vagyunk című könyv ezekkel a hihetetlen és csodálatos tényekbe enged betekintést a neuroanatómia és neurofiziológia professzora. Valamint megcáfolja azokat az évtizedek óta elterjedt nézeteket, hogy a neveltetés határozza meg kizárólag, milyen ember válik belőlünk, vagy hogy a betegségek jó része kizárólag az egészségtelen életmódunk következménye. Kutatásai alapján bizonyítékok és tények felsorolásával teszi egyértelművé, hogy minden már születésünk előtt jelen van az agyunkban.

Megtudhatjuk, hogyan alakulnak ki a nemi különbségek az embrió fejében, mi jár a kamaszok vagy a bűnözők eszében, hogyan fejlődik ki az erkölcsös viselkedés, mit lehet tudni a memória működéséről, és hogyan befolyásolja agyunk a párválasztásunkat.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

 

az_agyunk_mi_vagyunk03_a_kreativ_agy.jpg

A kreatív agy című könyvében a holland neurobiológus tovább boncolgatja a szerteágazó témát, és ezúttal azt vizsgálja meg behatóbban a legújabb kutatási eredményeket felhasználva, hogy valójában az emberi kreativitás, és hogyan tudjuk előhívni, ösztönözni és fejleszteni. Az is kiderül a könyvből, hogy milyen terápiás hatással van ránt a zene vagy éppen a képzőművészet.

A szerző szerint a kreativitás nem más, mint új összefüggések létesítése a külvilágból érkező információk alapján. Ezek a gondolatok képezik a művészet, a tudomány és a technika új vívmányainak alapját. Ez a könyv az agyunk elképesztő kreatív energiáival foglalkozik, amelyek rendkívül összetett környezet megteremtését teszik lehetővé. Az ember által létrehozott kulturális környezet pedig szintén visszahat az agyunk és a viselkedésünk fejlődésére. Kreatív agyunk varázsol a festékből és a kőből művészetet, a rezgésekből zenét és információt, itt jönnek létre a tudományos felfedezések és világmegváltó gondolatok, így minél többet tudunk róla, annál tudatosabban használhatjuk!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7613648964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása