Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A gén - Személyes történet / Siddhartha Mukherjee

A gén - Személyes történet / Siddhartha Mukherjee

2018. január 23. - Darqo

a-gen01.jpg

Siddhartha Mukherjee könyvének címe és termetessége azt az érzetet kelti az emberben, hogy egy meglehetősen száraz kiadványról van szó, olyan mintha valami egyetemi kurzusra iratkoznánk be, ahol terjengősen elemzi a tanár a témát, de nagyon nem erről van szó. A gén inkább olyan, mint egy végtelenül érdekfeszítő TED előadás, amelynek minden percét élvezzük és értjük is!

Hogyan fedezte fel 1856-ban egy morvaországi szerzetes az "öröklődés egységeit"? Mi vezette rá Darwint, hogy kidolgozza evolúciós elméletét? Miképpen torzította el a "legrátermettebbek fennmaradásáról" szóló tudományos elképzelést a náci eugenetika az 1930-as és 1940-es évek Németországában? Hogyan fedezte fel Crick és Watson a DNS szerkezetét? Ki volt a Buborékfiú? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre kapunk választ a vaskos kiadványban.

Az öröklődés alapegységének, a génnek a felfedezése gyökeresen átalakította a szexualitásunkra, vérmérsékletünkre, választásainkra és szabad akaratunkra vonatkozó tudásunkat. Siddhartha Mukherjee élvezetesen kalauzol végig a génkutatás izgalmas és fordulatos történetén, s közben mindvégig érezteti: témájához személyes köze van, hiszen családjában vissza-visszatérnek a mentális zavarok - ez döbbentette rá, hogy a genetika nem holmi elvont tudomány, hanem mindennapi életünk szerves része, hiszen az öröklődés hatásait mindannyian megtapasztaljuk. A napjainkig ívelő történetben a génsebészet és az őssejtkutatás morális dilemmái éppúgy helyet kapnak, mint szexuális orientáció genetikai vonatkozásáról szóló, legfrissebb tudományos eredmények.

Siddhartha Mukherjee (1970) indiai származású onkológus, rákkutató és őssejtbiológus, a Columbia Egyetem tanára. Tanulmányait a Stanfordon, Oxfordban és a Harvardon végezte. Kutatócsoportjával a leukémiát okozó genetikai elváltozásokat kutatja. Publikációi rendszeresen megjelennek a Nature, a Cell és a Neuron című tekintélyes szakfolyóiratokban, valamint a The New York Timesban. A gén 2016-ban felkerült a brit Királyi Társaság tekintélyes díjának rövid listájára: az Insight Investment Science Book Prize-t a tudománytörténeti könyvek Nobel-díjának tartják. Magyarul korábban a Betegségek betegsége - Mindent a rákról című könyve jelent meg.

A könyv segítségével árnyaltabbá válik az élet, annak sokszínűsége és a változatosság fontossága. Érthetőbb lesz a génekkel való játszadozás veszélye, és az alázatosság előcsalogatásának igénye. Mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy elgondolkodjon azon a kérdéskörön, hogy mire szabad és mire nem szabad felhasználni az új technológiákat és a kísérletezgetést. Mindeközben pedig azokkal az etikai és filozófiai kérdésekkel is szembesülünk, amelyek azt feszegetik, hogy mit is jelent igazán embernek lenni?

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Park Kiadó

Libri

Bookline

Líra

a-gen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7413568711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása