Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Hogyan éljünk boldog életet "mindenmentesen"?

Hogyan éljünk boldog életet "mindenmentesen"?

2018. január 18. - Darqo

boook01.jpg

Minden egy kiadós antibiotikumos kúra után kezdődött, gyakorlatilag teljesen újra kellett alkotnom minden elképzelésemet az emésztésről. Akkoriban még nem tették hozzá az orvosok a kezelés megkezdésekor, hogy valami kiegészítő, emésztést segítő terméket is kell szedni, ha nem akarok rosszul járni...vagy csak az én orvosom nem tette hozzá, erről sajnos nincsenek behatóbb ismereteim...a lényeg úgyis az, hogy velem megtörtént és egy életre megtanultam, hogy hogyan kell cselekedni hasonló kezelés közben/után.

Hiába rendeződött a lehető legnagyobb mértékben a helyzet, teljesen már nem állt vissza a rend a kezelést megelőző állapotba, azóta meglehetősen érzékenyen reagál a szervezetem a különböző ételekre, élelmiszerekre, úgyhogy muszáj volt tudatosan keresni azokat az alternatív lehetőségeket, amelyek megoldást jelentenek a számomra. A tejcukorra reagálok a legrosszabbul, és valamilyen, eddig még megmagyarázhatatlan okból kifolyólag pár hónapja besokalltam a paradicsomtól és a paprikától is. Körülbelül 15 éve kell odafigyelnem a laktózmentességre, és szerencsére a hosszú évek alatt egyre több és egyre jobb készítménnyel, témába vágó cikkel, könyvvel és szakácskönyvvel találkoztam.

Tavaly év végén fedeztem fel a BOOOK Kiadó gondozásában megjelenő, kifejezetten ételallergiások, étel-intoleranciában szenvedő emberek számára összeállított szakácskönyveket, amelyek a kedvenceimmé váltak a pillanat tört része alatt. Elsőként Kiss Dóri Életem gluténmentesen című kiadványát olvastam, tanulmányoztam, ami a téma ellenére is könnyed hangvételével, íncsiklandó receptjeivel, étvágygerjesztő fotóival vett le a lábaimról. Tovább böngészve a kiadó oldalán pedig rátaláltam Ambrus Krisztina Viszlát, Laktóz! és Török Eszter Viszlát cukor és fehér liszt című könyveire, amelyekből a fenti felvezetés után talán nem meglepő, hogy azonnal kértem egy-egy példányt tüzetesebb átolvasásra.

Kiss Dóri könyvéhez hasonlóan az említett két kiadvány is ugyanolyan odafigyeléssel és igényességgel készült. Könnyen kivitelezhető hétköznapi ételektől kezdve a különleges és bonyolultabb finomságokig sok minden megtalálható bennük, étvágygerjesztő fotókkal és közvetlen, laza hangvétellel megfűszerezve. Bár egyre inkább a kényelmetlenségeket okozó hozzávalók elhagyásával oldom meg a problémámat - például a sajtokon kívül semmilyen tejterméket nem eszem/iszom, még laktózmenteset sem, és távol tartom magamtól a paradicsomot és a paprikát (a krumplit és a kávét, ami sajnos szintén ebbe az utóbbi kategóriába tartozik, szerencsére még nem kellett elengednem) -, nagyon fontosnak tartom, hogy felkészült legyek, hiszen rengeteg olyan ételköltemény van, ami igényli az allergiát okozó hozzávalók alternatív verzióit.

A felkészültségben, tudatosságban és hatékonyságban segítenek a felsorolt könyvek, meg persze abban, hogy megértetik velünk, könnyű boldog életet élni "mindenmentesen", hiszen gyakorlatilag nem kell lemondanunk a kedvenceinkről, csak át kell alakítani őket egy kicsit!

Az említett szerzők könyveit igazán jó szívvel ajánlom az ételallergiában, étel-intoleranciában szenvedő sorstársaimnak, valamint azoknak is érdemes beszerezni őket, akik ugyan nem érzékenyek a laktózra, gluténra, lisztre, cukorra, de van olyan családtagjuk vagy barátjuk, aki igényli ezt a fajta odafigyelést. Sőt, olyanoknak is, akik egyszerűen csak szeretnének egészségesebben/tudatosabban táplálkozni, tehát gyakorlatilag mindenkinek!

 

boook02.jpg

Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!

Különösen ajánlott inzulinrezisztencia, PCOS és cukorbetegség esetén

A szénhidrát nem az ördögtől való – de egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és milyet fogyasztunk belőle. A helytelen táplálkozás rontja a közérzetünket és teljesítőképességünket, ráadásul a rossz étkezési szokások miatt a lakosság felénél kimutatható az inzulinrezisztencia – ez pedig már a cukorbetegség előszobája. Az ezzel összefüggő PCOS a magyar nők közel egyötödét érinti, és ez ma a meddőség legfőbb oka. Dietetikai szaktudása és széleskörű tapasztalatai révén Török Eszter olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Az átgondolt és sokoldalú recepteknek köszönhetően az olvasónak már nem kell azon gondolkodnia, mit mivel párosítson össze, mert az egy főre jutó adag pontosan elegendő tápanyagot tartalmaz. A könyv másik nagy előnye az egyszerűség, mivel a fotókon látható adagok a ténylegesen elfogyasztandó mennyiséget mutatják, így a kitálalásánál sem kell külön lemérni az ételeket. A dietetikus szakember sok éve tervez már étrendeket, így garantáltan finom, változatos és egészséges alternatívát kínál mindazoknak, akik számára fontos a helyes táplálkozás.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Boook Kiadó

Libri

Bookline

Líra

 

boook03.jpg

Ambrus Krisztina: Viszlát, laktóz!

Egészséges receptek laktózmentesen!

Az utóbbi években sajnos futótűz gyorsasággal szaporodott az ételallergiások, illetve a valamilyen táplálékérzékenységben szenvedők száma. Számukra óriási kihívást jelent az új életforma, és a hozzá tartozó étrend megtalálása. Nem tudják, pontosan mit ehetnek, milyen hozzávalókból főzhetnek, mire kell figyelniük a bevásárlásnál.

Ez a könyv a laktózérzékenységgel, vagy a tejfehérje allergiával diagnosztizált olvasók számára készült. Szerzője gyermekkora óta laktózérzékeny, így már korán szembesülnie kellett azzal, hogy egy falat túrógombócot sem ehetett meg büntetlenül, hiszen a kellemetlen tünetek azonnal jelentkeztek nála. Szakácskönyve éppen azért született meg, hogy laktózérzékeny sorstársai szigorú megvonások helyett újra visszataláljanak a főzés és az evés öröméhez, és megfelelő alapanyagokból készítve akár megint ehessenek túrógombócot.

A Viszlát, laktóz! a BOOOK Kiadó egészségtudatos sorozatának második kötete.

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Boook Kiadó

Libri

Bookline

Líra

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9813586059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása