Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Rejtélyes betegségek

Rejtélyes betegségek

2018. január 09. - Darqo

rejtelyes01.JPG

Hipochonder vagyok, de az önmagamra való állandó odafigyelés és elemzés sok negatívum, képzelt betegség és fölösleges szenvedés mellett mindig tartogat számomra apró, pozitív részleteket. Segítségével jutottam el arra a pontra is, hogy mélyrehatóbban érdekelni kezdett a testem működése, és az, hogy mi minden betegítheti meg.

A sok, szerencsére ál-betegség miatt jutottam el például Ruediger Dahlke orvos, pszichoterapeuta, természetgyógyász könyveihez is, aki számos kiadványban tárgyalja a betegségek lelki okait (és bár jelen pillanatban zárójelbe kerül, de a hipochondria vezetett el odáig, hogy leszokjam a káros szenvedélyeimről is).

Szerencsére manapság már egyre több példa támasztja alá, hogy gondolataink, érzelmeink és sajnos gyakori elfojtásaink mennyire befolyásolják testünk működését és micsoda hatással vannak a betegségek kialakulásában vagy aktivizálódásában, így egyre kevésbé nézik bolondnak azokat, akik egy betegség meggyógyításakor a testi tünetek kezelése mellett fontos szempontnak tartják a lelki okok feltérképezését is és a komplex testi és lelki gyógykezelést.

Azért persze van hová fejlődni, hiszen társadalmunk jelenleg még nem tud ítéletmentesen viszonyulni a pszichés betegségekhez, és ezzel a páciensek teljes mértékben tisztában is vannak, úgyhogy ha valamilyen fura betegség jelenik meg, inkább addig járnak orvostól-orvosig, ameddig valamelyik nem talál valami testi kiindulópontot és vissza nem igazolja az állításukat. Ha pedig ez semmiképpen sem sikerül, akkor néhányan képesek inkább a diagnosztizálhatatlan és gyógyíthatatlan esetek közé sorolni magukat, mintsem elfogadják hogy lelki eredetű problémájuk van.

Suzanne O'Sullivan neurológus amellett teszi le a voksát, hogy bizony elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása közben megvizsgálni minden lehetséges tényezőt, és nem lehet hátat fordítani a ténynek, hogy a léleknek döntő szerepe lehet/van a betegségek kialakulásában. A pszichoszomatikus betegségek szakértője a közelmúltban megjelent Rejtélyes betegségek című könyvében pácienseinek tanulságos történetén keresztül mutat be számunkra rengeteg bizonyítékot az iménti kijelentésekre. Feltérképezi és megérteti velünk, hogy mi minden rejtőzik egy-egy betegség hátterében.

Mindamellett, hogy már-már krimikbe illően izgalmas a különböző esettanulmányok leírása, tudat alatt abban is segít az olvasónak, hogy elsajátítsák a lelki önvizsgálathoz szükséges alapokat. Mindig rá lehet jönni végül, hogy milyen lelki tényezők állnak a betegség mögött, csak kitartóan kell keresni, gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni, és persze nem árt néhány olyan remek könyv, mint például amilyeneket a fentebb említett szerző, illetve jelen esetben Suzanne O'Sullivan írt.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

HVG Kiadó

Libri

Bookline

Líra

rejtelyes02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1313412847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása