Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Best of 2017 / Művészet és Design

Best of 2017 / Művészet és Design

2017. december 31. - Darqo

best_of_2017.png

December elején indítottuk el a Facebook oldalunkon a Best of 2017 sorozatot, amelyben minden nap bemutattunk egyet az idei év legemlékezetesebb, legkülönlegesebb, legmeglepőbb, legérdekesebb művészeti és design témái közül. A mai blogposztban összegyűjtöttük ezt a 30 posztot, hogy azok is megtalálják őket egy helyen, akik nem követik az oldalunkat vagy csak lemaradtak róluk. Megköszönve az egész éves figyelmeteket, 2017 (szerintünk) legjobbjait találjátok a folytatásban...

2017 első bejegyzése Chie Hitotsuyama újságpapírból készített életnagyságú állatszobrairól szólt. A művésznő többek között napilapokat, reklámújságokat, szóróanyagokat formáz állattá végtelen türelemmel és precizitással.

Katt ide a bejegyzésért

01_chie_hitotsuyama01.jpg

 

Biztos vagyok abban, hogy hozzám hasonlóan sokaknak az jut eszébe először a képeken látható alkotások láttán, hogy rajzokról van szó, pedig ezek a percízen kidolgozott vonaltömegből előbújó épületek bizony több száz acélrúdból felépített háromdimenziós szobrok. Készítőjük David Moreno spanyol művész.

Katt ide a bejegyzésért

02_david_moreno01.jpg

 

2017 egyik legszívmelengetőbb témájával találkoztam Tatiane Freitas brazil művész, designer elgondolkodtató projektjének képében. A jólelkű tervező régi, törött és hiányos bútoroknak ad új életet, kipótolja a hiányzó részeiket, hogy azok újra használhatóak legyenek.

Katt ide a bejegyzésért

03_tatiane_freitas01.jpg

 

Gavin Munro szeretett volna a tradicionális helyett egy fokkal egyedibb megközelítést találni és egyedülálló lakberendezési kiegészítőket kifejleszteni, ami úgy tűnik, hogy elég jól sikerült neki. A brit bútortervező szó szerint lakberendezési kiegészítőkké növeszti a növényeket, a portfólióban különböző formájú székek és lámpaburák találhatóak.

Katt ide a bejegyzésért

04_gavin_munro01.jpg

 

Chen Bikovski izraeli designer gyerekkorában nagy rajongója volt a térbeli mesekönyveknek, a háromdimenzióssá varázsolható történeteknek, olyannyira hogy a könyvek készítésének technikájából, szellemiségéből át is emelt néhány elemet Popup Lighting fantázianevű lámpáinak megtervezéséhez.

Katt ide a bejegyzésért

05_popup_lighting01.jpg

 

Chiharu Shiota egy olyan helyszínt választott legújabb gigantikus installációjához, ahol nem csak a művészetek iránt élénken érdeklődő emberek találkozhatnak vele. A lenyűgöző, sejtelmes, légies alkotásnak a párizsi Le Bon Marché bevásárlóközpont adott otthont. Több mint 270 kilométer hosszúságú fehér fonal segítségével 150 darab hajót lógatott a térbe.

Katt ide a bejegyzésért

06_chiharu_shiota2017_01.jpg

 

Kedvenc maláj művésznőnk, Ji Hong, közismertebb nevén Red egy hatalmas Ai Weiwei portrét készített, amelyet körülbelül 20 ezer darab (valódi, tehát nem porcelán) napraforgómagból formált meg.

Katt ide a bejegyzésért

07_ai_weiwei_red01.jpg

 

Amikor megláttam a Nervous System galaxist ábrázoló, alig több mint 100 darabból álló, viszont végtelenített formában tovább építhető puzzle-jét, azonnal éreztem, hogy megtaláltam a számomra tökéletes változatot és ezzel együtt 2017 első "Kell!" kategóriás designtárgyát is!

Katt ide a bejegyzésért

08_galaxy_puzzle01.jpg

 

Az amerikai Showers Pass nevű kültéri ruházati cég Atlas Jacket fantázianevű biciklis kabátja hosszú ideje a legmenőbb ilyen jellegű kiegészítő, amivel találkoztam. A fényvisszaverős térkép mintázattal díszített kabát azonnal felkerült a karácsonyi kívánságlistámra.

Katt ide a bejegyzésért

09_showers-pass-atlas-jacket01.jpeg

 

Vannak olyan tervek, amelyek a kigondolásuk pillanatában sikerre vannak ítélve. Ilyen a LEGO-ragasztószalag, amelynek elkészítésére a Nimuno nevű csapat mindössze 8.000 dollárt szeretett volna összekapirgálni közösségi finanszírozás keretén belül az Indiegogo oldalon, de ekkora érdeklődésre talán maguk sem számítottak.

Katt ide a bejegyzésért

10_lego-tape02.jpg

 

Daniel Ranalli amerikai fotóművész több mint 20 éve szoros munkakapcsolatban áll a csigákkal. Olyan egyedi és megismételhetetlen alkotásokat készítenek közösen, amelyek a szándékosságból kiinduló véletlenszerűség adja meg az izgalmát.

Katt ide a bejegyzésért

11_daniel_ranalli01.jpg

 

Pejac 2017-ben egy olyan ötletes alkotássorozattal jelentkezett, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, sőt, a neves spanyol street art művésznek sikerül elérnie, hogy teljesen más szemszögből nézzünk egy olyan egyszerű, hétköznapi alapanyagra, mint az OSB (Oriented Strand Board) faforgácslap, amely a kezei között a legizgalmasabb pszeudo-mesekönyvvé változik, amivel valaha találkozhatunk.

Katt ide a bejegyzésért

12_pejac_redemption01.jpg

 

Matthew Shlian művész, designer, tanár vagy ahogy ő nevezi magát, "papírmérnök" mozaikszerűen, mérnöki pontossággal felépített, hajtogatott, olykor kinetikus geometrikus papírszobrokkal, installációkkal kápráztatja el évek óta az egyre terebélyesedő rajongótáborát.

Katt ide a bejegyzésért

13_matthew_shlian01.jpg

 

Dinara Kasko ukrán cukrászmester elképesztő süteményeiről csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni. Ráadásul nem csak a lenyűgöző külsejű finomságok elkészítését vállalta magára, hanem gyakran azok sütőformáját is maga tervezi és készíti 3D-nyomtatással.

Katt ide a bejegyzésért

14_dinara_kasko00.png

 

Az élet nagy kérdései közül a "Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?" illik leginkább az ukrán TM HoleRoll és a finn Aalto+Aalto design cég városi tájképeket ábrázoló, kilyukasztott árnyékolóira, amelyek közül a különlegességük miatt nagyon nehéz lenne a választás.

Katt ide a bejegyzésért

15_rolo_tm_holeroll01.jpg

 

Denis Cherim fotóművész a #CoincidenceProject című sorozatában olyan „véletleneket” láttat, amelyek egyébként a legtöbb esetben inkább a végtelenül jó megfigyelőképességről, kombinációs készségről, előrelátásról, aprólékosságról és precizitásról, valamint felfoghatatlan türelemről árulkodnak.

Katt ide a bejegyzésért

16_denis_cherim.jpg

 

Cerith Wyn Evans művész különleges installációját a londoni Tate Britain és ezen belül a Duveen Galleries fogadta be. A mennyezetről térbe lógatott, különböző formában hajlított, összesen közel két kilométer hosszúságot kitevő neoncsövek azt a hatást keltik, mintha egy fényfirkákkal megbolondított hosszú expozíciós fotót nézegetnénk.

Katt ide a bejegyzésért

17_cerith_wyn_evans03.jpg

 

A Testről és lélekről című film alkotóinak sikerült egy olyan tárggyal meglepni a nagyközönséget, amely véleményem szerint tökéletesen visszaadja a téma érzékenységét. A Mozinet és a DOT for You együttműködésében megálmodott, megtervezett és létrehívott elegáns, magasztos, sejtelmes napló abszolút az a kategória, ami méltán képviselhet egy díjnyertes filmet.

Katt ide a bejegyzésért

18_testrol_es_lelekrol.jpg

 

Valószínűleg sokakat elrettenthet Túri Tamás designer idén június közepén nagyvilág elé tárt bringakoncepciója, a REVO, de én nem ide tartozom, hanem azok közé, akik az első pillanatban beleszerettek ebbe a különleges, egyedi, masszív, robusztus külsőbe.

Katt ide a bejegyzésért

19_turi_tamas_revo01.jpg

 

Az „ottalvós” fesztiválozók kegyeit keresi Haim Ganz izraeli designer a Rhinowolf nevű 3 az 1-ben sátorral, amely egy komplett szabadtéri alvórendszert tartalmaz. Az egészen apróra összepasszírozható, mindössze 2,5 kg súlyú szettben egy olyan sátor található, amelynek az alja felfújható matrac, valamint hálózsák is található benne, és ha ez nem lenne elég, plusz poénként végtelenített formában össze lehet cipzárazni a többi, szél-és vízálló Rhinowolf sátorral.

Katt ide a bejegyzésért

20_rhinowolf01.jpg

 

Sou Fujimoto japán építész, designer tőlünk nyugatabbra az ötletes minimalista alkotásokról ismert, de ahogy a mai példa is mutatja, mindent megtesz a világsikerért. Én legalábbis azonnal szerelembe estem, amint megláttam a képeket az eldugható könyvespolcszékről.

Katt ide a bejegyzésért

21_alias_bookshel01.jpg

 

Marta Minujín dél-amerikai konceptuális művész a Kassel Egyetem hallgatóival együtt dolgozva 170 olyan könyv címét gyűjtötte össze, amelyet a különböző okokból, borzalmas és buta ideológiák miatt betiltottak a történelmünk során, majd segítséget kért a nyilvánosságtól az egyes könyvek beszerzésére egy hatalmas installáció elkészítésének érdekében.

Katt ide a bejegyzésért

22_marta_minujin.jpg

 

Ai Weiwei a jelen borzalmas humanitárius válságára kívánja minél több ember figyelmét ráirányítani. A Soleil Levant című döbbenetes alkotás kifejezetten a Kunsthal Charlottenborg számára készült, az ablakokból több mint 3.500 menekült mentőmellénye buggyan elő, ezzel megteremtve azt a feszültséget, amely szétfeszíti a jelenlegi helyzetet.

Katt ide a bejegyzésért

23_ai-weiwei-soleil-levant05.jpg

 

A falvak elnéptelenedése mindenhol problémát jelent. A körülbelül 400 lakost számláló olaszországi Civitacampomarano faluban egy egyre nagyobb sikernek és figyelemnek örvendő street art fesztivált tartanak a fellendülés érdekében.

Katt ide a bejegyzésért

24_cvta01.jpg

 

Alessandro Zambelli olasz designer az egyedi és szokatlan bútorairól ismert Secondome számára készítette el legújabb furaságát, ami olyan, mintha a nyalóka/cukorkakészítést közben félúton úgy döntött volna a tervező, hogy inkább asztallá formázza a finomságot. Legszívesebben megkóstolnám, hátha nem muranói üvegről van szó, hanem különböző ízesítésű cukorlapokról.

Katt ide a bejegyzésért

25_alessandro_zambelli01.jpg

 

Nikita Golubev Moszkvában élő és alkotó autodidakta művész egy jópofa ötlettel hívta fel magára a figyelmet. Az elmúlt hónapokban mások hanyagságát kihasználva a koszos autókra készít látványos grafikákat mindenféle állatról, és ha úgy tartja kedve, néha egy-két popkulturális ikonról.

Katt ide a bejegyzésért

26_proboynick01.jpg

 

Greg Klassen amerikai bútortervező fémet, fát és üveget kombináló zseniális lakberendezési kiegészítőire nem csak mi repültünk rá korábban, hanem nektek is nagyon tetszettek a kék üvegfolyókkal, tavakkal és vízesésekkel megbolondított bútorok.

Katt ide a bejegyzésért

27_greg_klassen_new02.jpg

 

Dan Rawlings brit művész újrahasznosított régiségekbe, ezen belül is legtöbbször különböző barkácsfelszerelésekbe (köztük kézifűrész, körfűrész), mezőgazdasági munkaeszközökbe, alkatrészekbe faragja bele aprólékosan kidolgozott különleges alkotásait.

Katt ide a bejegyzésért

28_dan_rawlings01.jpg

 

Selçuk Yılmaz török művész elképesztő alkotásaitól minden egyes alkalommal elakad a lélegzetem. Ha tehetném, csak és kizárólag szuperlatívuszokban nyilatkoznék róluk, mert lassan nyolc évnyi témában való kutakodás, több tízezer téma átnyálazása és több ezer blogposzt megírása után bizton állíthatom, hogy idáig még nem láttam szebben kidolgozott fém állatszobrokat.

Katt ide a bejegyzésért

29_kali04.jpg

 

Az IKEA harmadik alkalommal megrendezett pályázatára, amelyben gyerekek tervezhették meg a puhajáték-kollekció egyes lényeit, összesen több mint 70 ezer rajz érkezett. Hosszú tesztelés után végre a hazai áruházakba is beköltöztek ezek a végtelenül cuki képzeletbeli lények, amelynek eladásából befolyt összeget gyerekekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek juttatja el a hazai IKEA.

Katt ide a bejegyzésért

30_ikea.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3713406261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása