Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A boldogság svéd titka - Lagom

A boldogság svéd titka - Lagom

2017. december 21. - Darqo

lagom00.png

A környezetemben is ezt látom és magamon is tapasztalom, hogy manapság a mindent vagy semmit elve érvényesül a leginkább. Mindent akarunk, amire vágyunk, a leglazább munkahelyre, a legtöbb fizetésre, a legjobb párkapcsolatra, a legboldogabb családra, a legjobb kocsira, a legjobb autóra, a felsorolást pedig a végtelenségig lehetne folytatni.

Ha elérjük a vágyott dolgokat, akkor jobb esetben boldogok vagyunk ideig óráig, de ha nem, összedől a világ körülöttünk. Egyik feladat után jön a másik, stresszelünk, végül kimerülünk. Majd kezdődik minden elölről, hiszen az interneten, a tévében, rádióban, a magazinokban mindig olyan vágyképekkel találkozunk, amilyennek a saját életünket szeretnénk látni.

Arra törekszünk, hogy a legjobb formánkat hozzuk, az eredménytől függetlenül viszont a külvilág felé leginkább csak azt szeretjük mutatni, ami a legjobban mutat, azt hogy minden tökéletes. Azt hogy összeszedettek, szórakoztatóak, boldogok és mindig kiegyensúlyozottak vagyunk. Pedig gyakorlatilag folyamatosan feszültek vagyunk, küzdünk és gyakran ki is égünk, és még az élet is elrohan mellettünk.

Néha azért feltesszük a kérdést, hogy hogyan lehetnénk tényleg boldogok, de annyi információ árad felénk ebben a témában is, hogy túl sokszor elveszik közöttük a lényeg. Sokan sokféleképpen hangsúlyozzák, hogy a boldog élet titka az arany közép út megtalálása és az egyensúlyra való törekvés. A svédek ezt “lagom”-nak nevezik.

A lagom az egyszerűség és mértékletesség elvén alapul, a lagom világában a kevesebb több. A lagom a megfelelő, elégedettséget nyújtó mennyiség birtoklása bármiből. Arról szól, hogy az egyénivel szemben a közös jóra figyelünk abból az eszméből kiindulva, hogy ha a társadalom virágzik, akkor mi, emberek is kivirulunk. Ez a filozófia az életünk minden területére kihat, belső és külső világunkra, a magánéletünkre, a munkahelyünkre, a környezetünkre.

Anna Brones könyve ennek a filozófiának a bemutatásával foglalkozik, a slow living-ről, az élet tudatos megéléséről szól, azaz arról, hogy miként lassítsunk tudatosan az életünkön, és hogyan váljunk a saját boldogságunk és harmóniánk mesterévé.

Szándékosan esett a választásom a mai napon erre a könyvre, hiszen az ünnepek alatt könnyen ráhangolódhatunk a lagom lényegére, már amennyiben van erőtök még a nagy készülődés közben elrohanni a legközelebbi könyvesboltba beszerezni egy példányt, és persze elengedni a most sajnos eléggé jellemző stresszt, belassulni és lazára venni a figurát.

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

lagom_72.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8813515789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása