Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Félj bátran!

Félj bátran!

2017. december 15. - Darqo

felj_bartan00.jpg

Ha jobban belegondolok, a félelem és a szorongás túlságosan is gyakori vendég nálam, mindig görcsölök valamin, mert valamit biztos nem úgy csinálok, ahogy azt kellene vagy elvárják tőlem. Félni gyakorlatilag bármitől tudok, attól is, hogy mi van, ha valami nem sikerül, attól is, hogy mi van, ha sikerül. Mi van, ha nem vagyok elég egy feladatra, mi van akkor, ha elég vagyok arra a bizonyos feladatra, és a felsorolást hosszasan tudnám folytatni...

Mindig teherként van jelen az életemben a félelem, viszont kaptam egy jóleső és elcsendesítő pofont Al Ghaoui Hesna Félj bátran című könyvétől, mert egy egészen más szemszögből vizsgálja ezt az életünk nagyobb részét kitöltő érzést.

Sokaknak valószínűleg kikerekedik a szeme a következő gondolat láttán, de nekem néha jó rálátni, hogy velem együtt más is fél, mert ez azt jelenti, hogy nem vagyok egyedül világban ezzel a szorongató érzéssel és a problémáimmal. Sőt, akár tekinthetnek úgy is a félelemre, mint üzemanyagra, ami kihozhatja a legjobbat belőlem, nem csak mindig a megtorpanást és/vagy nem cselekvést.

Miért vágynak az emberek a félelem nélküli élet titkos receptjére? Miért fél mindenki a félelemtől? Hogyan képes félelem átalakítania a testünket, a szokásainkat és a viselkedésünket? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre keresi a választ a szerző, akinek neves kutatók és világhírű szociálpszichológusok vannak a segítségére a bonyolult téma feltérképezése közben.

A legnagyobb kincs, amit ettől a könyvtől kaptam, hogy tudatosítja bennünk, az egohoz hasonlóan a félelemtől sem lehet megszabadulni, de nem is ez a feladatunk. Az egohoz hasonlóan kellő mennyiségű munkával és gyakorlással a barátunkká tudjuk tenni, együttműködve vele a lehető legtöbbet tudjuk kihozni az életünkből úgy, hogy az ösztönösen és tudatosan meghúzott határvonalak nem a kárunkra lesznek, hanem segítenek az utunkon. Például a tényleges vészhelyzetek esetén, amikor ugye kifejezetten hasznos a jelenléte, de egyéb esetben nem gyötör majd minket.

Az első lépésként mindig fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy mitől félünk valójában abban az adott helyzetben? A következő lépés a beérkező válaszok elemzése, amely sok olyan felismerést hozhat, ami szépen, lassan lecsillapíthatja a tomboló félelmeket. Ha nem valós, életünket veszélyeztető dolog miatt félünk és ezt tudatosítjuk, könnyebb lesz előre haladni az utunkon...és ez még csak töredéke annak, amit megtanulhatunk magunkról.

Hálás vagyok a szerzőnek ezért az inspiráló könyvért, amit mindenkinek örömmel ajánlok a figyelmébe, aki valaha is félt már az életében...

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A kiadványt az alábbi könyvesboltokban vásárolhatod meg:

Libri

Bookline

Líra

felj_bartan.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1613412695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.