Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Design Hét Budapest 2017

Design Hét Budapest 2017

2017. október 02. - Darqo

dhb01.png

A blog rendszeres olvasói már tudják, hogy a design és a művészet szempontjából idehaza az ősz a kedvenc évszakunk, ilyenkor rendezik meg ugyanis a Design Hét Budapest, valamint az Art Market Budapest rendezvényeket, ahol a két témában döbbenetes mennyiségű remek program közül lehet választani. Az elkövetkező közel két hetet ezeknek a zseniális eseménynek szenteljük, a mai napon például az október 6-15. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest 2017-ről tudhattok meg néhány információt.

Meghatározó paradigmaváltás zajlik a design világában: a digitalizáció, a technológiai fejlődés és a kommunikációs eszközök átalakulása az elmúlt évtizedekhez képest ma már gyökeresen más megközelítést igényel – tervezőktől, gyártóktól, forgalmazóktól és fogyasztóktól egyaránt. A rendkívül gyorsan lezajlott változások olyan mértékű kihívást jelentenek a szakma számára, amilyenre talán még nem volt példa az ipari formatervezés, a sorozatgyártás megjelenése óta. Kibővült a designer szerepköre is: egyre nyilvánvalóbb, hogy a piacból az képes nagyobb szeletet kihasítani, aki egyszerre tehetséges alkotó, talpraesett üzletember, alkotásait saját üzemében legyártó kivitelező, és kiváló kommunikátor. Az új évszázad designere tehát egyfajta reneszánsz ember, aki művész és vállalkozó is egy személyben.

Ez az átszerveződés egyaránt számos lehetőséget rejteget a pályakezdők, a növekedés útján lévő kis- és középvállalkozások, valamint a több évtizede működő nagyvállalatok számára. Mivel az átrendeződés világszerte egy időben zajlik, kellő időben, jó stratégiai érzékkel megtett, okos lépés hatalmas helyzeti előnyt jelenthet a megváltozott piaci környezetre gyorsan reagáló cégek számára. Egy jó rajt hosszú időre meghatározhatja az erőviszonyokat, sőt: akár a versenyt is eldöntheti – nemcsak a sportban, hanem az élet bármely területén. A Design Hét Budapest hívószava: a START erre a lehetőségre kíván reflektálni, rendezvényünk pedig ebben a folyamatban kíván katalizátor lenni – mintegy 150 program segítségével, immár négy magyarországi városban. 2017-ben éppen ezért minden eddiginél több vállalkozásfejlesztésre fókuszáló konferenciára, előadásra, workshopra és networking eseményre kerül sor a Design Hét Budapest időtartama alatt, több tucat kiállítás, előadás és más program segíti a pályakezdők, kis- és középvállalkozások bemutatkozását, egyben számos rendezvény kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a nagyközönség számára.

A fesztivál díszvendége idén egy olyan ország, mely az elsők között reagált gyorsan és hatékonyan a paradigmaváltásra. A Dán Királyság ahogy a múltban, úgy napjainkban is egyértelműen design-nagyhatalom, köszönhetően jelentős részben annak a számos kis- és középvállalkozásnak, melyek az utóbbi évtizedben jöttek létre és hódították meg a világot, lecsapva – megint csak sporthasonlattal élve – az átrendeződés által kínált magas labdát. Példájuk formába hozhat!

A Design Hét Budapest idei nyitókiállítása, az év szlogenjének megfelelően, elsősorban pályakezdő designereknek, illetve a rendszerváltás után indult kis- és középvállalkozásoknak kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Olyan projekteket mutat be, melyek többsége gyártás alatt álló, vagy kis továbbfejlesztéssel könnyen sorozatgyártható termék, emellett felvillant néhány izgalmas, kísérleti koncepciót is, melyek gondolatébresztőül szolgálhatnak a látogatók számára.

A kiállítás olyan projektek közül válogat, melyek tervezésekor a Kárpát-medence gazdag ásványkincsei és változatos növényvilága, folyói és kiváló minőségű ásványvizei, haszonnövényeinket tápláló, ásványi anyagokban gazdag termőföldje szolgált inspirációul – hiszen ez az a kiindulópont (ha úgy tetszik: startvonal), amely bárki számára rendelkezésre áll. A kiállítás keretében olyan alkotások kerülnek bemutatásra, amelyek ha nem is explicit módon, de anyaghasználatuk és megmunkálásuk szimbolikáján keresztül mindemellett a természeti erőforrások értékeire is felhívják a figyelmet: a fenntarthatóság szempontjait előtérbe helyezve, a design eszközeivel kívánják tudatosítani a tárgyak használóiban a bennünket körülvevő természeti kincsek értékét, valamint saját tervezői és fogyasztói felelősségünket azok megőrzésében, továbbörökítésében.

Bővebb információt a Design Hét Budapest oldalán találtok.

21557724_1523914447678116_7574205339437924919_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6112911627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása