Blogger barátok


baantal.jpg mentalien.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

Ilyennek látjuk Magyarországot – Magyar Radír 2016

Ilyennek látjuk Magyarországot – Magyar Radír 2016

2017. június 03. - Darqo

magyar_radir01.jpg

Országos szépirodalmi pályázatot írt ki 2016-ban a Kisalföld napilap szerkesztősége és a Tarandus Kiadó. A pályázat célja Magyarország jelenének megörökítése volt, ezért a társadalmat széles körben érintő és érdeklő eseményekről és folyamatokról szóló rövid novellákat, elbeszéléseket, esszéket vártak az emberektől. Nagyon sokan jelentkeztek, 315-en próbáltak szerencsét, közülük 55 embernek sikerült olyat alkotnia, amellyel bekerült a kiadványba.

Olyan témáról van szó, amely nagyon sok buktatót tartogat magában, könnyen lehetett volna részrehajló, moralizáló, ítélkező, demagóg, teljesen szubjektív hibrid, óriási baklövés is ebből a kiadványból, de a szerkesztőknek a legnagyobb örömömre és megnyugvásomra abszolút sikerült tárgyilagosnak maradnia, remekül megtartani az egyensúlyt, és úgy összeválogatni a történeteket, hogy a könyv valóban színes, változatos és kivételes formában tárja elénk kis hazánk jelenét.

Egy-két kivételtől eltekintve a történetek túlnyomó többsége érdekes, mondanivalóval, éleslátással megáldott, kiemelkedő kritikai érzékkel, irodalmi igényességgel, szépen megfogalmazott mű, ami a minket leginkább foglalkoztató kérdésekkel és érzelmekkel foglalkozik. A kivándorlással, bevándorlással, egészségüggyel, oktatással, előítéletességgel, befogadással, zárkózottsággal, nyitottsággal, családon belüli erőszakkal, függőségekkel, korrupcióval, abszurd helyzetekkel és persze néha pici boldogságmorzsákkal is foglalkozik.

A pályázat és a könyv elnevezése a Kisalföld napilap egyik újságírójától származik. „A radír a javítás eszköze, ahogy jó kezekben az lehet a szó, az írás is. A Magyar Radír szépirodalmi pályázat és könyv lehetőséget nyújt arra, hogy a szavak – s ha kell, a radír – segítségével nézzünk szembe a mai magyar közélettel, ássunk a mélyére, tárjuk fel, mit lehet javítani” – indokolta a névválasztást Nagy Márta.

Korrajz, amely rólunk és a minket meghatározó szűkebb és tágabb valóságról szól. Biztos vagyok abban, hogy a legtöbben magunkra ismerhetünk az egyes történetekben vagy legalább ezek mozaikdarabkáiban, a mi nagy magyar valóságunkban. Remélem, hogy lesz folytatása, magának az irodalmi tehetségkutatásnak, és a kiadványnak is!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvet az alábbi könyvesboltokban vásárolhatjátok meg:

Tarandus Könyvkiadó

Libri

Bookline

magyar_radir02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9412561023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.