Blogger barátok


baantal.jpg

 

NESTON_logo_new2.png

A feketét itt is jól főzik

Import Kávé

Café Shop

A magyar építészet és szobrászat mesterei / Ludmann Mihály

A magyar építészet és szobrászat mesterei / Ludmann Mihály

2017. május 30. - Darqo

ludmann_mihaly01.jpg

Szülővárosunk, lakhelyünk utcáin lépdelve ritkán gondolkodunk el azon, hogy az elénk táruló látvány kiknek köszönhető és itt most nem a retkes utcákra utalok, hanem arra, hogy a monumentálisabb épületeket és szobrokat leszámítva általában lövésünk sincs, hogy az éppen látószögünkbe kerülő épületet, szobrot ki tervezte, vagy hogy úgy általában kik azok a mesterek, akiknek a különböző városképeket köszönhetjük.

Ludmann Mihály zseniális albumai azonban segítenek ezen a problémán. A szerző az elmúlt években több hiánypótló kiadvánnyal is jelentkezett a hazai építészet és szobrászat kiválóságai előtt tisztelegve. A magyar építészettel jelenleg két kötet foglalkozik és van remény, sőt utalás is, hogy várható egy harmadik kiadvány is. A magyar építészet mesterei két kötete összesen több mint 350 oldalon keresztül mutatja be a hazai építészet elmúlt 600 évének kiemelkedő alakjait és maradandó alkotásaikat, részletes, közérthető és olvasmányos leírásokkal, színes képekkel és illusztrációkkal. Ráadásul a kiadványok bevezetik az olvasókat az építészet világába is, alappilléreket kapunk a lehetséges épületelemzési szempontokat és értelmezési módokkal kapcsolatban, valamint magyarázatokat kapunk a különböző építészeti szakkifejezésekre is, így sokkal bensőségesebb viszont alakíthatunk ki magával az építészettel, épületekkel és a saját környezetünkkel is.

A hazai szobrászattal kapcsolatban ugyanez a helyzet. Minden nap találkozunk szobrokkal az épületeken, a köztereken, parkokban, de nagy átlagban fogalmunk sincs, hogy ki készítette őket. Azt talán tudjuk, hogy a budapesti hősök terének gigantikus emlékművét egyébként Millenniumi emlékműnek vagy Ezredéves emlékműnek hívják, meg talán azt is, hogy tervezője Schickedanz Albert és Herzog Fülöp, esetleg azt is, hogy a szobrok/plasztikák többségét Zala György készítette, aki más szobrászok segítségét is igénybe vette, de inkább arra szavazok, hogy a többségnek fogalma sincs ilyen részletekről, nemhogy más, kisebb alkotásokról tudnánk ehhez hasonló alapadatokat. Töredelmesen bevallom, én sem tudtam ennyi részletet, egészen addig a pillanatig, ameddig kezembe nem került Ludmann Mihály könyve, A magyar szobrászat mesterei című album, amely ezen a hiányosságon is élvezetes stílusban segített.

Mind a három kiadvány abba a kategóriába tartozik, amelynek ott a helye a könyvespolcunkon...vagy inkább az asztalunkon, hogy bármikor fellapozhassuk!

A recenziós példányt a kiadó bocsátotta a rendelkezésemre, amiért hálás köszönet!

A könyvek az alábbi könyvesboltokban vásárolhatóak meg:

 

ludmann_mihaly02.JPG

A magyar építészet mesterei

L'Harmattan Kiadó

Libri

Bookline

Líra

ludmann_mihaly03-02.jpg

A magyar építészet mesterei 2.

L'Harmattan Kiadó

Libri

Bookline

Líra

ludmann_mihaly04-02.jpg

A magyar szobrászat mesterei

L'Harmattan Kiadó

Libri

Bookline

Líra

A bejegyzés trackback címe:

https://manzardcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1012550371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása